ZETApress

hírportál

Józsefvárosi Szenes Est

Zséda 1Tízezer ember gyűlt össze tegnap este a Rezső téren az egyedülálló dalszerző legenda, Szenes Iván tiszteletére rendezett emlékkoncerten Budapesten, melyen eddigi munkássága és Szenes-dalok feldolgozása, előadása elismeréseként Zséda nyerte el a Kornay-Szenes Iván Díjat. A díjátadót követően az énekesnő fellépése is nagy sikert aratott.

Az idén immár 5. alkalommal került megrendezésre a Szenes Iván Emlékkoncert a Rezső téri templom előtt. A téren álló házban élt és alkotott a híres szövegíró. A legtöbb magyar sláger itt született, hiszen már Szenes Andor, Iván édesapja is itt komponált Lehár Ferenccel és Kálmán Imrével annak idején. Aki lemaradt a személyes élményről, a Duna World műsorán csütörtök esténként 20 órától nézheti meg a korábbi emlékkoncerteket. A tegnapit decemberben fogják sugározni.

Szenes Ivánt halhatatlanná tették a dalai, ezt jelképezik azok a díjak is, melyeket a legjobb férfi- és női előadó, illetve a legjobb sláger feldolgozás érdemel ki évente az emlékkoncerten. Munkássága elismeréseként idén Zséda nyerte el a Kornay-Szenes Iván Díjat. Az emlékkoncerten Zsédenyi Adrienn a Hosszú az a nap című dalt is elénekelte, melyet Szenes Iván egykor feleségének, Kornay Marianne-nak írta. A szövegírónak ez az egyetlen olyan slágere, melynek nem csak a szövegét, de a zenéjét is szerezte.

Zséda 2? Szenes Iván olyan szerző, aki igazán eltalálta az emberek érzéseit, gondolatvilágát. A slágerei sosem veszítenek a vonzásukból, ma is épp oly aktuálisak, mint amikor megszülettek. Műfajában egyedülálló művész volt, a dalai örök klasszikusok. Elsősorban történetmesélőnek tartom magam, és Szenes Iván dalain keresztül számos mély történetet juttathatok el a nézőkhöz ? mondta el az esemény kapcsán Zséda. Az énekesnőnek a színpadon Szenes Andrea, a dalszerző lánya, valamint Bodrogi Gyula színművész és Gábor S. Pál zeneszerző nyújtotta át a díjat, mely egy muránói üvegből készült kézzel készített egyedi piros lovacska és egy réztábla A könnyű műfaj nem mindig könnyű! felirattal.

Szenes Iván sokszor hangoztatta, hogy a könnyű műfaj nem is olyan könnyű. A női előadóknak pedig főleg nem az. Úgy vélte, hogy egy énekesnőnek ráadásul muszáj szépnek is lennie, mert enélkül nem hatnak a dalai. A slágerszerző nagyon szerette Zsédát és úgy gondolta, ő tökéletesen megfelel ennek. ? Az élet érdekes fordulatokat hoz. Épp most nyertem el ezt a díjat, amikor Vastag Csaba kapta a férfi előadónak járó Szenes Iván elismerést. Még csak pár hete, hogy közös duettet készítettünk, és most egy másik területen is összesodort minket az élet. Nagyon örülök ennek az elismerésnek, és annak is, hogy Csabával egy újabb szál köt össze bennünket! ? mondta el Zséda a díjátadón. Fotóink Zsólyomi Norbert felvételei.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=2iz3FAIH2gQ[/youtube]

Szóljon hozzá!