ZETApress

hírportál

Ötven év ötven szobában

Dániel és modellje50 éves évfordulóját ünnepelte 50 szobában Benkő Dániel, akinek nagyszabású ünnepséget rendeztek barátai a művész svábhegyi villájában, mert egyrészt a szülinapját néha megünnepli az ember, másrészt mert mint köszöntőjében elmondta, 50 éve vett először gitárt a kezébe és azóta sem tud elválni tőle.

Rendkívül impozáns vendégsereg ? zenészek, festők, színészek, költök ? köszöntötték a művészt és vendégként megtisztelte az eseményt Wening Esthyprobo, Indonézia nagykövet-asszonya is. Pálinkás Attila a Mátrai Hegyközségből, a Molnár-pincészetből bemutatta a tavai szüret legfinomabb nedűit ? tudatta Bézi Péter. A fényképet Veronica Lewandowskaya készítette.

Mint köztudott, Benkő úr nagy konyhatündér és vegetáriánus, így saját maga készítette el a menüsort ? libatepertő foghagymával, aszalt szilva és barack sonkában, halászlé, csilis bab, stíriai metélt ?, viszont a vacsora menü után csemegének felszervírozott mangalica kolbász és szalonna mennyeien csiklandozta az ízlelőbimbókat. A zenei felhozatal sem volt hétköznapi: a mester erre az alkalomra külön himnuszt szerzett és bemutatta Bölöni Pétrus Áron fiatal végzős csellós akadémistát, aki Bach: Cello Suite No.1 ? Prelud-jét adta elő. A nemzetközileg ismert Nagy Éva Renáta Dániel lantjátékára táncolt, saját koreográfiáját láthattuk erősen erotikus töltéssel. A művésznő a dallam ritmusára a tánc kifejező eszközével vallott szerelmet. Rádai Réka orientális tánca szintén nagy sikert aratott. Ezúton is gratulálunk a művészeknek és a mesternek a jubiláláshoz!

Gitárral a galériában

Benkő Dániel első korszakának szemelvényes festmény kiállítása nyílik meg ma 18 órakor a Kárpát utcai Hotel Helia Lobbyjában. Köszöntőt mond Bézi Péter kurátor, a kiállítást megnyitja: Ruttka Ferenc festő- és Kutas László szobrászművész. Az eseményt maga a kiállító celebrálja gitárjával. Közreműködik: Babarózsa, Franciska Fábián költőnő pedig elszavalja a festőről erre az alakomra irt hősi eposzát. Támogatók: Daniel’S Selection, Hotel Hélia, Fiatal Művészek Galériája, Pipa Art Cafe, Pálinkás Attila Borászat, Abasár község.

Szóljon hozzá!