ZETApress

hírportál

Kávéházi szezonnyitó

Csaba Péter karmesterKülönleges koncertekkel teli, változatos programot állított össze a MÁV Szimfonikus Zenekar az új évadban. Baráti Kristóf, Kobayashi Ken-Ichiro, Takács-Nagy Gábor, Perényi Miklós ? csak néhány a neves vendégművészek közül. Kocsis Zoltán két alkalommal is színpadra lép velünk a Művészetek Palotájában ? előbb mint karmester, utóbb mint zongorista.

A mesterbérletben emellett az operák világának jó ismerője, Kesselyák Gergely rendez gálaestet Fekete Attilával, valamint elhangzik Mahler (befejezetlen) X. szimfóniája és a Carmina Burana, Csaba Péter vezető karmester vezényletével. Folytatódnak gyermek- és ifjúsági programjaink, kamarazenei sorozataink, valamint a legjobb koncerteket szombat délelőttönként ismétlő Varga László-bérlet is ? tudtuk meg a mai sajtóreggelin Újbudán, a Bartók Béla úti Hadik Kávéházban Lendvai György ügyvezető igazgatótól és Csaba Péter karmestertől.

Hangversenybérletek 2015/2016-ban

Az új évadban nyolc bérletsorozat 54 koncertje közül választhat a közönség. Emellett természetesen számos bérleten kívüli előadást szervezünk, illetve folytatódnak családi koncertjeink is. Csaba Péter vezető karmester, művészeti vezető negyedik szezonját kezdi a MÁV Szimfonikusokkal. Az ő irányítása alatt zajlik a programok többsége ? tíz bérletes koncert, valamint három, a Francia Intézetben rendezett kamarazenei hangverseny. Egykori művészeti vezetőnk, Takács-Nagy Gábor négy alkalommal dirigálja az együttest, csakúgy, mint Kesselyák Gergely, aki immár nyolcadik évada zenekarunk karmestere. Tiszteletbeli vendégkarmesterünk, Kobayashi Ken-Ichiro összesen négy alkalommal lép velünk színpadra.

Szőke Tibor-mesterbérlet: MŰPA Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem, 19:30

Csaba Péter nagy tisztelője Mahler munkásságának ? nem meglepő, hogy a zeneszerző X. szimfóniájának híres első tételével indítja ezt a sorozatot (2014-ben az első, 2015-ben a ritkán hallható második szimfóniát osztotta meg a közönséggel). Ezt a Carmina Burana követi ? többek közt az I. Nemzetközi Marton Éva Énekversenyen feltűnt Alexandru Aghenie, valamint a Nyíregyházi Cantemus Kórus közreműködésével. A mesterbérlet második estjén a zenekarral jó kapcsolatot ápoló Kocsis Zoltán áll a karmesteri pulpitusra, hogy Schubert VIII. (Befejezetlen) szimfóniáját, Smetana Moldváját, valamint Rachmaninov II. szimfóniáját szólaltassa meg. Kocsis a következő alkalommal is izgalmas műsorral, Rachmaninov rendkívül nehéz, de páratan szépségű II. zongoraversenyével lép színpadra ? hosszú idő óta először ismét szólistaként. Az estet indító darab, a Vocalise ? szintén Rachmaninovtól ? egy zongorakíséretes dalciklus utolsó darabja; ennek egyik legsikeresebb szóló-zongoraátirata Kocsis Zoltán munkája, akihez rendkívül közel áll a komponista. A hangversenyt Dvořák VIII. szimfóniája zárja a korábbi művészeti vezető, Takács-Nagy Gábor vezényletével. A négy alkalmas mesterbérlet sorozatot ? a hagyományok szerint ? egy kiemelkedő énekes áriaműsora teszi teljessé; Fekete Attila, a kitűnő tenor operaestjét Kesselyák Gergely vezényli majd. Bővebb információ idekattintva olvasható.

Erdélyi Miklós-bérlet: Zeneakadémia Nagyterem, 19 óra

A hat alkalmas bérletsorozat ? és egyben az évad ? első hangversenyén Csaba Péter vezető karmester Beethoven Eroica szimfóniáját, Berlioz népszerű Római karnevál c. művének nyitányát, valamint Saint-Saëns hegedűversenyét szólaltatja meg egy fiatal koreai művész, Sooji Kim közreműködésével. Ezt követően Magyar estet rendez a zenekar; egyebek mellett két népszerű Goldmark mű hangzik el (a Sakuntala ? nyitány, valamint a Hegedűverseny Banda Ádám tolmácsolásában), Medveczky Ádám vezényletével. November elején Haydn egész életművének foglalata, A teremtés kerül műsorra Fodor Beatrix, Varga Donát, Rácz István, valamint a Debreceni Kodály Kórus közreműködésével. Vezényel: Csaba Péter. Február elején az orosz zene avatott szakértője, Kesselyák Gergely rendez Orosz estet, aki minden évben hoz valami különlegességet; Glinka és Sosztakovics egy-egy remekműve mellett ezúttal Glière Hárfaversenyét hallhatjuk a Virtuózok tehetségkutató versenyen feltűnt bájos ifjú szólista, Tóth Bettina előadásában. Márciusban a zenekar régi barátja, a kilencvenen túl is energiával teli Irwin Hoffman dirigálja az együttest; Beethoven két klasszikusa, a III. Leonóra – nyitány, illetve a VII. szimfónia mellett egy igazi ritkaság: a Mathis, a festő is elhangzik Hindemith-től. A sorozat záró hangversenyén a finnek legnagyobb zeneszerzőjétől, az idén 150 éve született Sibeliustól hangzik el a Finlandia, illetve a d-moll hegedűverseny (utóbbi a belga Mark Bucskov tolmácsolásában), majd Rimszkij-Korszakov Seherezádé c. műve festi le nekünk az Ezeregyéjszaka világát. Vezényel: Csaba Péter. Bővebb információ idekattintva elérhető.

Lukács Miklós-bérlet: Zeneakadémia Nagyterem, 19 óra

Október elején Csaba Péter vezényletével indul ez a sorozat; Csajkovszkij 1812 ? nyitánya és VI. szimfóniája mellett Glazunov hegedűversenye hangzik el a MÁV Szimfonikusoknál egykor szárnyait bontogató, ma már világhírű Baráti Kristóf előadásában. Decemberben az idén 200 éves Mosonyi Mihály emléke előtt tiszteleg a zenekar ? zongoraversenyét Palojtay Jánostól hallhatjuk. Ezt két remekmű: Erkel Ünnepi nyitánya és Csajkovszkij Téli álmok szimfóniája fogja közre, Héja Domonkos vezényletével. Csaba Péter különleges Francia esttel kedveskedik közönségének januárban; Raveltől a Lúdanyó meséi, Debussy Ibériája, valamint Berlioz: Harold Itáliában című műve hangzik el Szűcs Máté közreműködésével. Februárban farsangi hangversennyel készül a zenekar, illetve Kesselyák Gergely ? a Strauss fivérek életművéből egy híres valcer mellett érdekes karakterdarabok csendülnek fel, de elhangzik Berlioz Fantasztikus szimfóniájának Bál c. tétele, meghallgathatjuk Sosztakovics Kán-kánját és Ravel Boleróját is. Márciusban két közeli barátságot ápoló, nagyszerű muzsikus: Takács-Nagy Gábor és Perényi Miklós lép színpadra a MÁV Szimfonikusokkal. Csajkovszkij Pezzo Capricciosóját, valamint Saint-Saëns II. gordonkaversenyét Mozart és Beethoven egy-egy derűs szimfóniájának előadása keretezi majd. A sorozat hatodik, záró estjén a zenekar tiszteletbeli vendégkarmestere: Kobayashi Ken-Ichiro lép színpadra. A legendás japán dirigens a MÁV Szimfonikusokkal nyerte meg annak idején az MTV nemzetközi karmesterversenyét, ezzel indult karrierje. A mai napig különleges viszony fűzi a zenekarhoz; visszatérő vendég, kinek jelenléte ünneppé tesz minden koncertet a közönség és a zenekar számára is. Ezúttal két Kodály-darab (Háry János-szvit, Galántai táncok), valamint Beethoven V. zongoraversenye hangzik el ? ez utóbbi Fejérvári Zoltán előadásában. Bővebb információ idekattintva található.

Festetics-bérlet: Festetics Palota Tükörterem, 18 óra

A négy koncertből álló kamarazenei sorozatot a világhírű fuvolaművész, Adorján András indítja, aki egyúttal zenei vezetőként is bemutatkozik, izgalmas műhelymunkát ígérve a muzsikusoknak. Két pompás Mozart mű hangzik el: a G-dúr fuvolaverseny és a komponista egyik legszebb kamarazenei műve, a Gran Partita (Szerenád 13 hangszerre). Az ezt követő két tavaszi koncertet Csaba Péter vezényli; a hangversenyek műsorán csupa érzelmes, megindító muzsika szerepel. Márciusban Csajkovszkij gyönyörű Vonósszerenádját hallhatjuk például, áprilisban pedig Bach Brandenburgi versenyét, valamint Honegger II. szimfóniáját. Utóbbi hangverseny szólistája Vámos Marcell, a zenekar cselló szólamának vezetője. A sorozat záró előadását Takács-Nagy Gábor vezényli, akinek vezetése alatt a Festetics koncertek több mint 10 éve elkezdődtek. Haydn A-dúr szimfóniáját, Dvořák vonós zenekarra írt szerenádját, valamint Mozart különleges Fuvola-hárfaversenyét hozza el a közönségnek, Felletár Melinda és Párkai Krisztina közreműködésével. Bővebb információ idekattintva elolvasható.

Unokáknak és nagyszülőknek: Magyar Nemzeti Múzeum Díszterme, 10:00 és 11:30

Ebben az évadban is tematikus koncertekkel várja a családokat a zenekar négy alkalmas ifjúsági sorozata. Elsőként francia zeneszerzők gyerekekről szóló darabjai kerülnek terítékre (Bizet: Gyermekjátékok ? Kis szvit, Fauré: Dolly ? szvit, Debussy: Gyermekkuckó ? szvit); vezényelni az a Dinyés Dániel fog, aki a tavalyi évadban a népzenével ismertette meg a gyerekeket e bérletsorozat keretében. A karácsonyi ünnepek előtt ?zenés képeskönyvet? mutatunk a világ keletkezéséről. Haydn: A teremtés c. nagyszabású művéből hallhatunk részleteket három fiatal énekes, valamint a Budapesti Ifjúsági kórus közreműködésével. Vezényel: Csaba Péter. Februári koncertünk címe ?Utazás a szaxofon körül?. Bizet: Az Arles-i lány c. művéből, valamint Tomasi Szaxofonversenyéből hallhatunk részleteket, de kötetlen jazz improvizációk is elhangzanak majd. A koncert karmestere Bánfi Balázs, szólistája pedig testvére, Bánfi Barna. A sorozat záró előadásának főszereplője a gordonka; ezt a hangszert különösen jól megfigyelhetjük Schubert VIII. szimfóniáján keresztül, de elhangzik Saint-Saëns a-moll gordonkaversenye is a fiatal tehetség, Dolfin Balázs előadásában. A hangverseny karmestere, Károlyi Sándor nem először áll a MÁV Szimfonikusok élére: 2014 januárjában Prokofjev népszerű Péter és a farkasát szólaltatta meg, 2015 áprilisában pedig a Víz Világnapja alkalmából rendezett tematikus hangversenyt vezényelte az ifjúsági sorozat keretében. Bővebb információ innen elolvasható.

Varga László-bérlet: Olasz Kultúrintézet Giuseppe Verdi-terem, 11 óra

Legkiválóbb koncertjeinket továbbra is megismételjük az Olasz Kultúrintézetben szombat délelőttönként. A Lukács Miklós-bérlet harmadik (vez. Csaba Péter) negyedik (vez. Kesselyák Gergely) és ötödik (vez. Takács-Nagy Gábor) koncertjét követően ezúttal egy új hangverseny zárja a sort áprilisban, a fent említett Károlyi Sándor vezényletével. A fiatal dirigens Mozart: Figaro házasságának nyitányát és Beethoven VII. szimfóniáját szólaltatja meg, majd Haydn C-dúr gordonkaversenye hangzik el Devich Gergely előadásában. Bővebb információ innen elolvasható.

Kamarazenei bérlet: Olasz Kultúrintézet Giuseppe Verdi-terem, 17 óra

A 2013. januárban indult, négy koncertből álló sorozat zenei vezetője a MÁV Szimfonikusok hegedű szólamvezetője, Tarkó-Nagymengyi Dóra. Az idei évadban egyebek mellett Schubert, Telemann, Elgar, Boccherini, Vivaldi, Donizetti és Mozart darabokat hallhat a közönség. Bővebb információ innen letölthető.

Bérleten kívüli koncertek

Zenekarunk művészeti vezetője jó barátságot ápol a Francia Intézettel, amely a 2013/2014-es évadtól kezdve a MÁV Szimfonikusok számos kamarazenei hangversenyének ad otthont. Az együttműködés az új évadban is folytatódik, három ingyenes koncerttel: 2015. november 10-én, 2016. február 16-án és április 12-én elsősorban francia zeneszerzők ? Saint-Saëns, Debussy, Poulenc ? művei csendülnek fel. A Filharmónia Magyarországgal is egyre szorosabb az együttműködés: 2015. október 12-én Veszprémben ismételjük szervezésükben Lukács-bérletünk Orosz estjét Baráti Kristóffal. November 28-án az olasz?magyar koprodukcióban megvalósuló Doráti Antal karmesterverseny zárókoncertjén lépünk fel, 2016. január 2-án Strauss estet rendezünk Kaposváron. Április 29-én Pécsett ismételjük mesterbérletünk második estjét Kocsis Zoltánnal, május 21-én ugyanitt Lukács-bérletünk utolsó koncertjét Kobayashi Ken-Ichiro vezényletével. Ezt a koncertet május 22-én (Budapesti Kongresszusi Központ) és május 23-án (Székesfehérvár) is hallhatják ? mindhárom hangverseny szólistája Fejérvári Zoltán zongoraművész lesz. Június 29-én japán?magyar barátságkoncertet rendezünk a Művészetek Palotájában, ahol Beethoven IX. szimfóniája mellett néhány igazi csemegének számító japán darab is felcsendül majd. Június 30-án újabb kultúrmissziónak teszünk eleget: kortárs magyar szerzők darabjaiból összeállított hangversenyt rendezünk a Magyar Rádió 6-os stúdiójában. Az ingyenesen látogatható, tematikus estet 4 éve indítottunk útjára. Bővebb információ innen letölthető.

Gyermekprogramok

Havi egy alkalommal, keddenként 16.30-tól jelentkezik a Búgócsiga nevű zenés foglalkozás babákkal érkező családok számára. Rögtön ezután, 18 órától rendezzük Szeretethang elnevezésű koncertjeinket várandós kismamák és az őket kísérők részére. A hangszereket bemutató játékos foglalkozás, a Zene-Tér-Kép összesen négy alkalommal jelentkezik. A sorozat minden darabja egy-egy hangszercsoportra összpontosít (vonós-, fafúvós-, rézfúvós-, illetve ütőhangszerek). Folytatódnak a tavaly nagy sikerrel indított Évszak koncertek is, amelyek mindig az adott évszakhoz igazodnak Vivaldi: A négy évszak hegedűverseny-ciklusa alapján. A Zene-Tér-Kép illetve Évszak koncerteket váltakozva rendezzük meg szombat délelőttönként 10 órától, amelyekre kedvezményes árú, összevont bérlet kapható. Bővebb információ a honlapon! A 2015/2016-os évad részletes műsorfüzete elektronikus formában is elérhető.

Szóljon hozzá!