ZETApress

hírportál

Újra István a Királydombon

István a KirálydombonNovák Péter rendezte Szörényi Levente ? Bródy János: István, a király című rockoperája legújabb előadását, melyet augusztus 18-19-én kedden-szerdán 20:30-kor az 1983-as bemutató helyszínén, a városligeti Királydombon láthattunk. A 17-ei fotóspróbát elmosta az eső. A második előadást a Duna TV élőben közvetítette.

Az eredeti szereplőgárdából hárman szerepeltek: az 58 éves Varga Miklós (Pelsőczy László ’83-as magyar hangja) most is Istvánt, a 66 éves Deák Bill Gyula Tordát, a Táltost, míg a 69 éves Nagy Feró Laborcot alakította. A 34 éves Feke Pál, aki a 2008-as negyedszázados Szikora-féle arénabeli és a 2013-as 30 éves Alföldi-féle szegedi előadás Istvánja volt, most Koppány szerepében tért vissza. A Prológ fiatal regösét a 70 éves Szörényi Levente, míg az öreg regöst a 69 éves Bródy János alakította egy-egy szál gitárral. A további főbb szerepekben Keresztes Ildikó (51) Saroltot, István anyját, Danics Dóra (29) Gizellát, István feleségét, Kocsis Tibor (33) Vecellin német lovagot, Aradi Imre (29) Asztrik főpapot, míg a kedden 19. szülinapját ünneplő Radics Gigi Rékát, Koppány lányát alakította mai ruhában, kezében mikrofonnal.

Az előadás végén a Himnuszt a közönség együtt énekelte a művészekkel. Sajnos az ezt követő Ha én rózsa volnék kimaradt a Koós György-rendezte tévéközvetítésből. Az 1983-as Koltay-féle helyszínhez képest fontos változás volt, hogy a színpad a Királydombról a völgybe került és a közönség a domboldalról nézte a produkciót. Újabb előadások itt már nem lehetnek, mert a Királydombot a Városliget tereprendezése miatt rövidesen ledózerolják. A társulat év végéig mégis együtt marad, mert országos turnéra indulnak. Előadásaik állomásai: október 3-a ? Miskolci Generáli Aréna, október 10-e ? Szombathelyi Aréna Savaria, október 17-e ? Győri Audi Aréna, november 7-e ? Pécsi Lauber Dezső Sportcsarnok, november 21-e ? Veszprém Aréna, december 5-e ? Debreceni Főnix Csarnok, december 12-e ? Szegedi Városi Sportcsarnok. Aki elhiszi, járjon utánuk!

Szóljon hozzá!