ZETApress

hírportál

Nyár Óbudán

Karácsony János LGTKulka János, a Ghymes együttes, Charlie, a Kaláka, Horgas Eszter, Malek Andrea, Feke Pál, Somló Tamás, Karácsony János, Lajkó Félix, Kovács Kati és a Sebő Együttes csak néhány azok közül, akik fellépnek az Óbudai Nyáron, a június 3-án szerdától augusztus 30-án vasárnapig zajló rendezvényeken ? tudtuk meg a Fő téri sajtótájékoztatón.

Az Óbudai Nyár 2001 óta Óbuda legnagyobb kulturális rendezvénysorozata, mely mára már országos ismertségre tett szert. Az óbudaiakat, illetve az ide látogató érdeklődőket évről-évre nívós kulturális programok, szabadtéri koncertek, gyermekműsorok, kiállítások, színházi előadások és filmvetítések várják. Az Óbudai Kulturális Központ által szervezett rendezvénysorozatot minden évben gazdagítják a kerület kulturális intézményei, többek között az Óbudai Társaskör, az Óbudai Múzeum, az Aquincumi Múzeum és a Platán Könyvtár is. A zenei és színházi programok több helyszínen zajlanak, így a Fő téren, a Zichy udvarban, a Kobuci kertben, a Csobánka téren, és a Fellini Római Kultúrbisztróban is.

A rendezvénysorozatot Bús Balázs, Óbuda-Békásmegyer polgármestere nyitja meg ünnepélyesen június 14-én, az Óbudai Korok Fesztiválján az óbudai Fő téren, amely a tavalyi nagy siker után másodszorra kerül megrendezésre a kerületben. A rendezvény az Óbudán fellelhető régészeti, építészeti emlékek kapcsán szerveződött: látványos, történelmi korokat megidéző ünnepi felvonulással, változatos programokkal eleveníti meg az ókor. a középkor, a barokk és az újkor időszakát.

Az Óbudai Turisztikai Egyesület, az Óbudai Kulturális Központ, az Óbudai Társaskör, az Óbudai Múzeum és az Aquincumi Múzeum együttműködésével a Fő téren, a Szentlélek téren és a Zichy-kastély udvarában barangolhatunk az időben. Délután a Kincső Néptáncegyüttes, majd a Bohém Ragtime Jazz Bánd szórakoztatja az egybegyűlteket, miközben a Zichy udvarban a Légiós tábor programját élvezhetik a látogatók. Ezen a napon az Esernyős Óbudai Kulturális, Turisztikai és Információs Ponton a régi korok étkeit, itókáit kínálják.

A különböző helyszínek a nyár folyamán folyamatosan hasonló izgalmas és színvonalas programokkal várják a kicsiket és nagyokat. A rendezvénysorozat egyik legnagyobb meglepetése július 4-én lesz a Zichy udvarban, amikor a legendás LGT dalait hallgathatjuk meg szimfonikus hangszerelésben. A ’70-80-as évek egyik legmeghatározóbb hazai együttesének, a Locomotiv GT-nek legnagyobb sikerei csendülnek fel eddig sosem hallott, egyedi előadásban. A zenekar, a kiváló énekesek és szólisták arra a különleges feladatra vállalkoznak, hogy a rock-alap teljes mellőzésével, kizárólag szimfonikus hangszerelésben szólaltassák meg a progresszív rockzene magyarországi úttörőinek méltán híressé vált dalait. Fellép az Óbudai Danubia Zenekar, énekesek és gyermekkórus, Malek Andrea és Feke Pál. Sztárvendégeik ? Karácsony János és Somló Tamás ? ma is szórakoztatták a megjelenteket.

Június 27-28-án Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata a 250 éves hagyományokkal rendelkező Óbudai Búcsúra invitálja a közönséget. Bár a mostani rendezvények sokban eltérnek az évtizedekkel ezelőtti vigasságoktól, azért néhány fontos momentum ma is megegyezik. Az első napon folyamatos koncertek zajlanak, a második napon inkább a hagyományőrző programok, mint nemzetiségi kórustalálkozó, néptáncbemutatók, utcabál, kirakodóvásár, és sok-sok családi program várja az Óbuda Fő terére látogatókat. Ennek keretében találkozhatunk az Alma együttessel, a Budapest Ragtime Band-del, Gájer Bálinttal és együttesével, valamint Kovács Katival. Másnap a Szent Péter és Pál Főplébánia Templomban hallgathatunk szentmisét, majd a Nemzetiségi kórustalálkozó és a Polka party után, este az Operettvarázst élvezhetjük Oszvald Marikával és Csere Lászlóval.

Ezen kívül még olyan neves zenekarokat és előadókat láthatunk és hallhatunk a Nyár folyamán, mint Kulka János, aki Ha volna valaki című zenés estjével lepi meg az érdeklődőket, de fellép a Ghymes együttes, Lajkó Félix, Horgas Eszter, a Benkó Dixiland Band, a Boban és Marko Markovic Orkestar, Weszely Ernő, Charlie, valamint lesz háromnapos Blues fesztivál is, melynek keretében a műfaj jól ismert hazai és nemzetközi képviselőit láthatjuk.

Gyermekprogramokban sem lesz hiány, hiszen az Almaegyüttesen kívül a Kaláka, a Hahó együttes, a Kolompos és a Szélkiáltó is szórakoztatják majd a kicsiket. Az apróságoknak a zenén kívül is rengeteg elfoglaltságot kínálnak a szervezők, ilyen lesz például a Római Baba-mama klub óvodásoknak július 14-én, augusztusi 1-én pedig óvodás korú gyermekeket és szüleiket várják egy délelőtti aquincumi kalandozásra, mely során mitológiai történetekkel és az aquincumi Festőházzal ismerkednek, valamint római játékokat készítenek.

A kiállítások mellett több színházi előadás is várja az igényes szórakozás híveit. Te csak pipálj, Ladányi! címmel július 25-én láthatjuk a Karinthy Színház előadását Mikó István, Zsurzs Kati, Voith Ági főszereplésével. Az Óbudai Társaskör kertjében Egressy Zoltán: Halál Hotel című darabjának bemutatója lesz Őze Áron rendezésében és főszereplésével, majd további előadások várják még a nyári színház szerelmeseit. Az opera rajongóit pedig a Carmen-fílé című darab várja július 31-én és augusztus elsején. A rendezvénysorozat többek között a Szerencsejáték Service Nonprofit Kft, a Hungaro Control Zrt, valamint a Las Vegas Casino Gold Kft. támogatják.

Szóljon hozzá!