ZETApress

hírportál

Lábán Rudolf-díjak a Trafóban

Tegnap este 19 órakor a Trafóban átadták a 2014-es esztendő legkiemelkedőbb táncelőadásainak járó Lábán Rudolf-díjakat. Fülöp László ?there?s an elephant in every room??, valamint a Body Lotion co-dance ? Arany Virág, Hadi Júlia ? L é p é s I d ő című előadásai részesültek a díjban!

A Trafó Kortárs Művészetek Háza és a MU Színház a magyar kortárs tánc legszínvonalasabb alkotásainak, alkotóinak elismerésére és népszerűsítésére 2005 őszén szakmai díjat alapított. A XX. századi európai modern táncművészet legjelentősebb újító személyiségéről, Lábán Rudolfról elnevezett elismerés odaítélésére az alapítók olyan független esztéták, kritikusok és szakújságírók közösségét kérték fel, akik évek óta rendszeresen elemzik, értelmezik és népszerűsítik a kortárs tánc-szcéna jelenségeit. Fotóink Kővágó Nagy Imre felvételei.

A zsűri a 2014-es év során, Magyarországon bemutatott táncelőadásokat tekintette meg, majd a tagok megnevezték azt a hat produkciót, melyet méltónak tartanak a Lábán Rudolf-díj elnyerésére. A kritikusokból és szakújságírókból álló testület közvetlenül a díj átadása előtt titkos szavazással döntött arról, hogy mely két produkció alkotója kapja meg az elismerést. A hat nominált alkotás közül, a szakmai kuratórium döntése szerint Fülöp László ? a SÍN Kulturális Központ produkciójában készült ? ?there?s an elephant in every room??, valamint a Body Lotion co-dance ? Arany Virág, Hadi Júlia ? L é p é s I d ő című előadások érdemelték ki a 2014-es év legkiválóbb táncelőadásának járó Lábán Rudolf-díjat. Az idei díjakra nominált tavalyi produkciók listája idekattintva olvasható.

Az két díjat tegnap este a Trafóban a tizedik alkalommal, jubileumi gálaest keretében adták át az alkotóknak. A Lábán Rudolf-díjjal járó emlékplakettet Gerhes Gábor képzőművész és Láng Annamária színésznő adta át a díjazottaknak. A díjak átadása előtt a Rövidhullám elnevezésű program keretében az elmúlt évek díjazott koreográfusai közül is felléptek néhányan ? Goda Gábor, Árvai György, Kovács Gerzson Péter, Duda Éva, Kun Attila, Pataky Klári és a Dányi-Molnár-Vadas trió ? ötperces etűdjeikkel. A Kassák Lajos versben talált szót ? lampionszemeitek ? tegnap reggel kapták meg, fél nap jutott a felkészülésre. A hét kis produkció méltó módon tette jubileumivá a 10. Lábán Rudolf-díjátadót.

A Lábán-kuratórium tagjai: Artner Szilvia Sisso ? újságíró, kritikus; Fuchs Lívia ? tánctörténész, tánckritikus; Halász Tamás ? tánckritikus, szerkesztő; Králl Csaba ? tánckritikus; Rényi András ? esztéta; Százados László ? művészettörténész. Lábán Rudolf táncos-koreográfus, táncelméleti kutató 1879-ben Pozsonyban született, tanulmányait Budapesten, Párizsban, Bécsben végezte. Első iskoláit 1910-ben Münchenben és a svájci Asconában alapította, később Zürichben, Nürnbergben, Stuttgartban, Mannheimben, Hamburgban, Berlinben és Angliában dolgozott. Az ő nevéhez fűződik az ideális táncszínház modellje, a térharmónia-elmélet és a kinetográfia, vagyis a táncjelírás is. Számos intézményt, mozgásstúdiót alapított, ahol tanítványai tovább folytatják az általa elkezdett tevékenységet.

Szóljon hozzá!