ZETApress

hírportál

Beugró a Trafóban?

A szerelem természeteImprovizáció Lábán-díjas koreográfusoktól! Rövidhullám ? Lábán Rudolf-díjátadó est lesz április 26-án vasárnap 19 órától a Trafó Kortárs Művészetek Házában. A díjakat Láng Annamáriától és Gerhes Gábortól veszik át a nyertesek ? tudtuk meg Mechiat Zina sajtómunkatárstól.

A jubileumi ? tizedik ? Lábán Rudolf-díjátadó gálán az elmúlt évek jó néhány díjazott koreográfusa lép fel egy megadott témára készített rövid etűddel. Csak éppen a témát aznap reggel kapják meg, a felkészülésre pedig csak néhány óra áll rendelkezésükre? Kovács Gerzson Péter, Árvai György, Goda Gábor, Duda Éva, Kun Attila, Pataky Klári és a Nyúzzatok meg! fenegyerekei, a Dányi-Molnár-Vadas trió birkóznak meg a feladattal. Improvizáció, meglepetések, s az elmaradhatatlan répatorta: fesztelen kortárstánc ünnep!

A 2014-es év legkiemelkedőbb táncelőadásainak járó elismerést április 26-án Láng Annamária színésznőtől, és Gerhes Gábor képzőművésztől vehetik át az idei nyertesek. A díjat 2005-ben alapította közösen a Trafó és a MU színház, aminek odaítéléséhez független esztétákat, kritikusokat és szakújságírókat kértek fel. Idén hat előadás versenyez a címért, akik közül ketten részesülhetnek benne.

Az elmúlt tíz év díjazott koreográfusai közül néhányan az ismeretlenbe ugranak: kapnak öt percet és egy témát, amivel bármit kezdhetnek. Ami mindenki számára egyformán adott, az az üres színpad, az előre beállított fények és hangtechnika, valamint egy félórás színpadi próbalehetőség. Amit látni fogunk, az meglepetés lesz a néző és talán az alkotó számára is. Az est beszélgetéssel zárul, amiben a fellépő koreográfusok vesznek részt. A Lábán-kuratórium tagjai: Artner Szilvia Sisso ? újságíró, kritikus; Fuchs Lívia ? tánctörténész, tánckritikus; Halász Tamás ? tánckritikus, szerkesztő; Králl Csaba ? tánckritikus; Rényi András ? esztéta; Százados László ? művészettörténész.

A 2015-ös Lábán Rudolf-díjra nominált 2014-es évi produkciók: Body Lotion co-dance: L é p é s I d ő. Alkotók, előadók: Arany Virág, Hadi Júlia. Fülöp László és a SÍN Kulturális Központ: there?s an elephant in every room? Koreográfus: Fülöp László. AJDa ? A Joint Dance AdVenture from Hungary: Gyönyerő. Alkotók: Ábrányi Krisztina, Angelus Iván, Dömötör Luca, Dragos Dániel, Farkas Zoltán Batyu, Kancsó Luca, Lévai Viola, Sessi Krisztina, Szombati Anett, Szeri Viktor, Oberfrank Réka, Vavra Júlia. Hodworks: A halandóság feltételei. Koreográfus: Hód Adrienn. Réti Anna ? Ido Batash: Ego Trip. Alkotók: Réti Anna, Ido Batash. Rózsavölgyi Zsuzsa ? Terebessy Tóbiás: Öreg tó. Alkotók: Rózsavölgyi Zsuzsa ? Terebessy Tóbiás.

Az eddig díjazott koreográfusok és produkciók

A díj első átadásakor, 2006-ban (még más rendszerben) Frenák Pál, Goda Gábor, Horváth Csaba, Kovács Gerzson Péter, Kun Attila, Ladányi Andrea és Nagy József egy-egy alkotását tüntette ki a szakmai zsűri. A második alkalommal, 2007-ben a 12 nominált koreográfia közül a MU Színház díját Szász János rendező adta át a szakmai zsűri döntése alapján Réti Annának a Lélek pulóver nélkül című szóló koreográfiájáért. A Trafó díját Tóth Krisztina költő adta át Horváth Csabának, saját társulata, a Fortedanse számára készített &Echó című darabjáért. A harmadik díjátadáson, 2008-ban a 10 jelölt közül Pataky Klári a Nagyon jól vagyok, lszi ne keress és Frenák Pál az Instinct című koreográfiáért vehette át az elismerést Börcsök Enikőtől és Kamondi Zoltántól.

2009-ben a díjakat Bán Zsófia író, esszéista, irodalomtörténész és Varga Mátyás atya, a Pannonhalmi Főapátság kulturális és turisztikai igazgatója adta át Ladányi Andreának, a Borlai Gergő dobossal közösen készített BL című koreográfiájáért és Bozsik Yvette-nek Menyegző című darabjáért. A díjakat 2010 elején Elek Ferenc színésztől és Elek Dórától, a Baltazár színház vezetőjétől vehették át a díjazottak: a két kiválasztott Duda Éva éberség és álom határán egyensúlyozó Lunatika című darabja és a Kovács Gerzson Péter által koreografált TranzDanz-produkció, az élőzenét és táncot eggyé olvasztó re-DNS lett. 2011-ben a 6 nominált alkotás közül, a szakmai kuratórium döntése szerint Fehér Ferenc TAO TE és a Bloom! CITY című koreográfiája érdemelte ki a 2010-es év legkiválóbb táncelőadásának szánt díjat ? a kitüntetéssel járó szobrot és oklevelet Udvaros Dorottya színművész és Nádasdy Ádám költő, műfordító adta át a díjazottaknak.

2012-ben Réti Anna VIS-A-VIS és Hód Adrienn BASSE DANSE című koreográfiája érdemelte ki a 2011-es év legkiválóbb táncelőadásának járó Lábán Rudolf-díjat. A Lábán Rudolf-díjjal járó szobrot és oklevelet Janisch Attila filmrendező és Csurka Eszter képzőművész adta át a díjazottaknak. A 2013-as évben a szakmai kuratórium döntése szerint Árvai György: Végtelenbe zárva és Szabó Réka: Voks című rendezése érdemelte ki a 2012-es év legkiválóbb táncelőadásának járó Lábán Rudolf-díjat. Az emlékplakettet Kováts Adél színművésztől és Orlai Tibor producertől vehették át a művészek. Tavaly Hodworks Pirkad, és Dányi Viktória ? Molnár Csaba ? Vadas Tamara Nyúzzatok meg! című előadása részesült a díjban. Az emlékplakettet Duliskovich Bazil képzőművész és Szalontay Tünde színésznő adta át a díjazottaknak.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Lábán Rudolf-díjak a Trafóban | ZETApress

Szóljon hozzá!