ZETApress

hírportál

Csodák a Trafóban

Csodák a TrafóbanÁprilis 16-17-én csütörtök-pénteken a Tünet Együttes új előadásában a real-time animációé és a táncé lesz a főszerep! Élő zene, új fejlesztésű szoftver, Weöres Sándor fémjelezi az előadást ? tudtuk meg a tegnap esti fotóspróbán a Liliom utcai Trafóban.

Egy grafikus és egy videóművész rajzol élőben egy tabletre Az éjszaka csodáiban, képeik pedig tüllre vetítve lépnek interakcióba a táncosokkal a Samu Bence által fejlesztett Animata szoftver segítségével. Egy szerelmi történet is kibontakozik, közben pedig Csizmás András, Fenyvesi Márton és G. Szabó Hunor élőben zenél. Modern animációs szoftver, új vizuális nyelv, élő zene, két táncos, egy tablet. Az új előadás méltó folytatása a Tünet Együttes Nincs ott semmi című 2008-as előadásának, ahol real-time videotechnika és speciális szenzorok reagáltak a táncosok mozgására, dinamikájára.

Az éjszaka csodái olyan, mint egy megelevenedett képeskönyv. Talán megtörtént, talán nem, ki tudja, de egy biztos: megváltoztatja a világot. Egy fiút furcsa vidékre vezet egy árny, aki később testet ölt, és ők ketten áttáncolják az éjszakát. A csábító nőalak egy óriási tüll mögé szólítja a másikat, és ott legalább olyan bizarr dolgok eshetnek meg velük, mintha Csodaországban járnának ? csak itt talán egy kicsit sötétebben szürreális minden. Az óriási tüllre vetítik ki Mezei Ildikó grafikus és Taskovics Éva videóművész munkáit, amit élőben irányítanak az Animata szoftver segítségével. A kivetített világ és a táncosok egészen furcsa viszonyba kerülnek: a vonalak és képek reagálnak a táncosokra, valóság és képzelet pedig összemosódik. Nemcsak sokkolóan modern, váratlanul szép, de humoros és minden korosztálynak élvezhető az előadás ? akár egy Weöres Sándor vers.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=TDTNp-vsnHQ[/youtube]

Samu Bence több mint 10 éve foglalkozik számítógépes grafikával, 2007 óta fejleszti az Animatát. ? Ez egy olyan szoftver, amely kifejezetten az élő animáció létrehozására készült, s ennek az alapjaira építve sikerült megvalósítani a Tünet Együttes művészeti vezetője, Szabó Réka által kért egyedi feladatot is ? mondja Samu Bence. ? Médiaművészként keresem az új, szokatlan helyzeteket, mert mindig új nézőpontot nyílnak, s olyan területekre is keveredhetek, amilyenekre sohasem számítottam ? tette hozzá a számítógépes grafikus.

A grafikus és videóművész VJ programba táplált, előre megfestett-rajzolt képei lesznek kivetítve a vászonra. Taskovics Éva és Mezei Ildikó az előadás során valós időben kezelik: törlik, mozgatják, rajzolják át; s a darabban táncoló Szász Dániellel, valamint Furulyás Dórával együtt tudnak mozogni, táncolni. Rendező-koreográfus: Szabó Réka. Rendező munkatársa: Czakó Máté. Szereplők és alkotótársak: Furulyás Dóra, Szász Dániel, Mezei Ildikó/Taskovics Éva. Vizuális tervezés, kreatív technológia: Samu Bence. Fény és tér: Szirtes Attila. Kosztüm: Szűcs Edit. Zeneszerző: G. Szabó Hunor. Zenészek: Csizmás András, Fenyvesi Márton, G. Szabó Hunor. Külön köszönet Gőz Istvánnak. Támogatók: Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI), Nemzeti Kulturális Alap (NKA) és Trafó Kortárs Művészetek Háza.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=vE6GRMtaYcU[/youtube]

Szóljon hozzá!