ZETApress

hírportál

Városligeti Circussimo!

Duo SplashTrapézszámmal indult a Fővárosi Nagycirkusz új műsora az április 4-i nagyszombati premieren, melynek sajtótájékoztatója április 1-jén szerdán délután volt az Állatkerti körút 12-ben. A klasszis ukrán légtornász Splash Duó nemcsak a cirkuszi kupolában, hanem az életben is egy párt alkot.

Káprázatosan szép és kidolgozott trapéz számuk különleges cirkuszi élményt nyújt. Látványos produkciójuk különlegesen nehéz elemeket, trükköket is felvonultat, így nem csoda a kínai Wuhan-ban tavaly ősszel megrendezett világhírű cirkuszfesztiválon ezüst díjat nyertek. Őket az olasz Nistorov-csoport követte. Görkorcsolya produkciójuk különlegessége, hogy nem két, hanem három artista mutatja be. A két méter átmérőjű kör alakú emelvényen a két nő és a férfi különböző emeléseket, forgásokat, ugrásokat mutat be görkorcsolyán. A veszélyes szám kifogástalan technikai tudást, összeszokottságot és koncentrációt igényel. A vakmerő artisták még a nézők közül is bevontak egy önként jelentkezőt produkciójukba.

A több mint 4000 éves, ősi kínai cirkuszművészet 12 tagú, fiatal artistákból álló Shandong-csoportja most lép fel először szezonműsorban Európában. A fantasztikus tudású akrobaták mozgalmas és kimagasló egyensúly érzéket igénylő produkcióját a gondosan megtervezett ugráskombinációk, látványos szaltók teszik rendkívül értékessé, igazi cirkuszi kuriózummá. A csoport 2010-ben felért a csúcsra, hiszen a Monte Carló-i Cirkuszfesztiválon Aranybohóc-díjat nyert. Szünet után újra visszajönnek: a klasszikus akrobatikus kínai cirkusziskola tíz nagyszerű képviselőjének akrobatikus ugrókötél produkciója elképesztő tudást és állóképességet igényel. A nagyszerű akrobaták nemcsak a Monte Carló-i Cirkuszfesztivált hódították meg, hanem produkciójukkal a Guinness rekordok könyvébe is bekerültek.

A svájci cirkuszi családból származó Eddy Carello 11 éves kora óta foglalkozik zsonglőrködéssel. A cirkuszi családi hagyományoknak megfelelően dobzsonglőr produkcióját édesapjától tanulta, aki szintén zsonglőr volt. Mutatványát folyamatosan fejleszti, saját trükkjeivel kombinálja. A most látható száma ? melyben egy dobfelszerelésen kis labdák pattogtatásával és különböző trükkös fordulatokkal pörgős dobszólót ad elő ? világszerte hatalmas közönségsikert arat, és a szakma elismerését is kivívta

Mister Lorenz, a régi cirkuszi Carnevale családból származó olasz bohóc, korábban erőművészként lépett fel, mostanában pedig artista tudását is felhasználva komikusként aratja sikereit. Produkcióiban ellenállhatatlanul mulatságos, színes komédiái jól ötvözik a klasszikus tréfákat a mesteri zsonglőr, szabad-létra és zenei elemekkel. Többször is visszajött mindkét felvonásban, s többször bevonta műsorába a nézőket is.

Rich Metiku, a fiatal etióp lány pályafutását 8 évesen a Circus Ethio Selam-nál kezdte, azóta a világ számos neves cirkuszában fellépett, a Knie Cirkuszban, a Krone Cirkuszban, a Cirque Arlette Gruss-ben, és a Flic Flac Cirkuszban is látványos sikereket ért el. Jelenleg ő az egyik legelismertebb kaucsuklány. A Fővárosi Nagycirkuszban most látható produkcióját 2011-ben fejlesztette ki, akkori menedzsere és edzője segítségével, mellyel azóta számos díjat is nyert, többek között Moszkvában a Nikulin Cirkuszfesztiválon, illetve a Figueres-i spanyol nemzetközi cirkuszfesztiválon.

Az orosz Szkokov-csoport Rosgoscirk-fesztiváldíjas szuperprodukciója a budapesti közönség elkápráztatására készül. A világ nagy hintaszámai között egyedülálló, hogy nyolc gyönyörű artistanő adja elő ezt a különösen nehéz és szép produkciót. A szám koreográfiája Alekszandr Szkokov, a világhírű orosz koreográfus és társulatvezető, munkáját dicséri. A fantasztikus produkció az elmúlt években meghódította a cirkuszvilágot, a fesztiválok, gálák állandó fénypontja.

A német Höschler-család három fókája klasszikus önfeledt cirkuszhangulatot hoz a manézsba. Ez a produkció a gyerekek állandó kedvence szerte a világon. A kedves állatok labdákkal, karikákkal bonyolódnak humoros kalandokba, a vidám játékba a vállalkozó kedvű nézőket is bevonják. A színes, jókedvű kavalkád igazi családi produkció! A tengeri emlősök a szünetben sem pihenhetnek, 2500 forintért a nézők közös fotót készíttethetnek velük.

A II. felvonás kezdetén az amerikai FarFan flying act Fliegende szám valódi világpremier! Ehhez alaposan be kell hálózni a porondot. A korábban soha nem látott kereszt trapézakrobata produkció a Fővárosi Nagycirkusz kupolájában bemutatott látványos szaltókkal és kombinációs kerülésekkel ejti ámulatba a publikumot. Védőháló feletti fantasztikus produkciójuk lesz jövőre a világhírű amerikai Ringling Bros and Barnum and Bailey Cirkusz attrakciója.

Az ukrán Gerasymenko bros táncos akrobata testvérpáros hét éve van a pályán, számos cirkuszban felléptek már. A Fővárosi Nagycirkuszban most látható komikus akrobata számukat elismerték a 2012-es németországi Európai Ifjúsági Cirkuszfesztiválon és 2013-ban a híres francia Massy-i Cirkuszfesztiválon is. Igazi világszám a Finálé előtt! Konferál Maka Gyuszi, a zenekart Maka Attila vezényli. Az augusztus 30-án vasárnapig futó produkció a tavaszi tanítási szünet miatt ma és holnap 11 és 15 órakor látható, míg a heti két szünnap most április 8-9-én szerdán-csütörtökön lesz.

Szóljon hozzá!