ZETApress

hírportál

Klónozták a 100 Tagút?

100 Tagú CigányzenekarKlónozták a 100 Tagú Cigányzenekart: az együttes neve alatt nemrég egy másik zenekar turnézott Franciaországban ? állította Beke Farkas Nándor, a tavaly hungarikumnak minősített együttes vezetője a tegnapi nemzetközi sajtótájékoztatón. (A ?klónok? múlt pénteki bemutatkozását mi is megírtuk.)

Beke Farkas Nándor úgy fogalmazott: vérlázító, hogy egy magyarországi cigányzenészekből néhány hónapja alakult új együttes Franciaországban 12 koncertet adott a 100 Tagú Cigányzenekar nevében! Felhasználták nevüket, fotóikat, plakátjaikat és 30 éves múltjukat is. Olyan plakátokon népszerűsítették magukat, amelyeken Buffó Rigó Sándor, a 100 Tagú Cigányzenekar tavaly elhunyt vezetője és Lendvai Csócsi József, a jelenlegi főprímás látható, mögöttük pedig a 100 Tagú zenészei ülnek.

Elmondása szerint az ügy hátterében az áll, hogy miután szakmai okokból elváltak útjaik a zenekar korábbi menedzserétől, a francia Xavier Dubuc-tól, ő ezek után felkérte Raduly Józsefet és Balogh Dezsőt, hogy alakítsanak egy hasonló cigányzenekart, akik be tudnak ugrani a 100 Tagú helyett a már lekötött 12 franciaországi koncertre. Az új zenekar L?Orchestre Symphonique des 100 Violons Tziganes de Budapest néven, a 100 Tagú Cigányzenekar Franciaországban immár 20 éve használt és ismert nevén le is adta a 12 koncertet, annak ellenére, hogy egy lyoni elsőfokú bíróság január 23-án eltiltotta őket a név használatától ? magyarázta Beke Farkas Nándor.

Hozzátette, hogy Xavier Dubuc azt használta ki, hogy a bírósági végzés csak 15 nap után emelkedett jogerőre, így január 24-e és február 7-e között le tudták adni a koncerteket. Jelezte azt is, hogy több online forrásban, például az angol Wikipedián az új formáció a 100 Tagú történetével és neves muzsikusaival ékeskedik, alapítási éveként pedig 1985 van feltüntetve, ami valójában az idén 30. születésnapját ünneplő 100 Tagú alapítási dátuma.

Beke Farkas Nándor felidézte az új zenekar egyik vezetőjének nyilatkozatát, amely szerint a 100 Tagú elfáradt. Ezt zenekarának sűrű idei programjával igyekezett cáfolni: ? Nem fáradtunk el. Ha elfáradtunk, akkor hála Istennek a sok munkában, az pedig sohasem volt baj! Az új zenekart, amely Magyarországon Magyar Nemzeti Cigány Művészegyüttes néven működik, a külföldi forrásokban jelenleg a legkülönfélébb neveken hirdetik ? mondta el a 100 Tagú vezetője.

Ökrös Oszkár, a 100 Tagú cimbalomszólistája úgy vélte: Semmi gond nincs azzal, hogy egy másik cigányzenekar alakul. Az a felháborító, hogy a mi nevünkben, a mi sikereinket meglovagolva próbálnak meg előrejutni, ráadásul a közönséget is megtévesztik! ? mondta. Suki András prímás, koncertmester azt emelte ki, hogy az új zenekar franciaországi műsora is gyakorlatilag ugyanaz volt, mint amit a 100 Tagú szokott játszani. Borbás Máté, a zenekar ügyét képviselő ügyvéd elmondta: bár a lyoni bíróság döntése már hatályban van Franciaország területén, ez még csak egy gyorsított eljárásban született ideiglenes végzés, a tényleges peres eljárást most indítják el.

Szóljon hozzá!