ZETApress

hírportál

Threeo Eisenstadtban

ThreeoThreeo ? 12 év után! (Threeo ? 12 years after!) koncert lesz március 7-én szombaton az Eisenstadt-i Kultur Kongress Zentrumban ? tudatta Andrea Mandl. A Threeo, vagyis a Gerald Gradwohl, Wolfgang Wograndl és Richard Filz alkotta jazz-trió 2003-ig mind lemezeikkel, mind élő koncertjeikkel komoly nemzetközi sikereket aratott.

Tizenkét évvel később az újjáalakult fúziós jazz formáció ismét koncertet ad az Eisenstadtban, ahol a régi slágerek mellett új szerzemények is felcsendülnek. A fellépők az egyik legismertebb osztrák fúziós jazz zenekarként az 1990-es években számos nemzetközi színpadon feltűntek, mindenekelőtt olyan jazz fellegvárakban mint Montreal (Kanada), Getxo (Spanyolország), Leverkusen (Németország) és nem utolsósorban a burgenlandi Jazz Fesztivál Wiesen.

Az 1988-ban alakult trió tagjai, Gerald Gradwohl (gitár), Wolfgang Wograndl (basszusgitár) és Richard Filz (dob, ütősök) egyik legnagyobb sikerüket a Threeo ? Live! című CD-jükkel érték el. A lemezt 1998-ban a legjobb osztrák jazz albumnak választották, és olyan legendák működtek közre rajta, mint a szaxofonos Bob Berg, aki korábban Miles Davis és Chick Corea zenekaraiban is megfordult. A feltételezett záróakkord 2003-ban jött el, amikor Gradwohl, Wograndl és Filz utoljára lépett fel közösen, de a Threeo, mint zenekar hivatalosan soha nem oszlott fel.

A márciusi 7- koncert

Tizenkét évvel később újra megelevenedik ez a zenei korszak. Az ismét összeállt formáció az Eisenstadt-i Kultur Kongress Zentrumban ad újabb koncertet Threeo ? 12 years after! címmel, amely azonban nem merül ki egy szimpla best of-programban. A három zenész az új anyag összeállítása során ugyanis jócskán merített az elmúlt tizenkét év tapasztalatából, a közönség pedig ismét alámerülhet a groove-os ritmusok, a harmonikus összjáték, az erőteljes hangszerelés és a zenélés határtalan örömének világába. ? A korábbi koncertjeink felejthetetlen emléke, a közös turnék és lemezfelvételek, valamint a Joseph Haydn Konzervatórium tanáraiként való sikeres együttműködés újra megérlelte bennünk a vágyat, hogy ismét összeálljunk a koncert erejéig ? nyilatkozta Wolfgang Wograndl az újabb közös koncert előkészületeiről.

A Threeo

Először 1991-ben keltettek feltűnést a salzburgi Mautendorfban rendezett nemzetközi jazz vetélkedőn, ahol a csapat második helyezést ért el (egyben a legjobb helyezést mint osztrák együttes). Egy évvel később vették fel első lemezüket Threeo special guest: Rick Margitza címmel. A kizárólag Gerald Gradwohl és Wolfgang Wograndl szerzeményeiből álló (és valószínűleg a legdzsesszesebb) produkciójuk megalkotásában a triónak a híres szaxofonista Rick Margitza (USA) is segédkezett. A lemezt 1993 júliusában mutatta be a csapat Margitzával együtt egy közös osztrák turnén. A turné csúcspontja egy fellépés volt a wieseni Jazz Fesztiválon.

Ezzel egyidejűleg az ORF is felfigyelt a Threeo-ra és a Meister von Morgen (Holnap mesterei), Österreich Heute (Ausztria ma) és a Licht ins Dunkel (Fényt a sötétségbe) című műsorok keretében bemutatta az együttest a nagyközönségnek is. 1993-ban került sor az első külföldi vendégfellépésekre: 1993-ban egy svájci turné Wege Wüthrich vendégszólistával és egy fellépés a Leverkurseni Jazz Napokon a European Jazz Competition döntőjében. A megnőtt nemzetközi érdeklődés hatására a német Bellaphon kiadó lemezszerződést kötött az együttessel. A zenekar második lemeze Racing Time címmel 1995 nyarán készült el a következő vendégfellépőkkel: Viktor Gernot (ének), Bumi Fian (trombita) és Martin Fuss (szaxofon).

A csapat munkáját további fesztiválokra való meghívásokkal ismerték el.(XIX. Jazzfestival Getxo, 1995; Jazzfestival Montreal, 1996; Jazz Fesztivál Wiesen, 1996; Musikfestival Waidhofen/Thaya, 1997; Gerersdorf Festival Von allen Saiten, 1999; Festival Jazz Over Villach, 1999). Több klubban is felléptek: Porgy & Bess, Metropol, Sonderbar (Feldkirch), Marquee (Oberpullendorf), Jazzpub Wiesen, Jazzclub Leibnitz és Jazzclub Burghausen.

A nemzetközi vendégzenészekkel való együttműködés vágya hozta össze a Threeo-t Bob Berg (Chick Corea, Miles Davis) amerikai szaxofonossal, akit annyira lenyűgözött az együttes demója, hogy beleegyezett egy közös turnéba, valamint egy koncertalbum készítésébe. Így született meg a Threeo ? Live! című lemez. A közös turné (Threeo feat. Bob Berg) 1996-ban Németországon, Hollandián és Ausztrián keresztül vezetett. Az elkészült művet 1998 májusában élőben mutatták be a Cselley malomban (Oslip).

Egy másik vendégzenész Bob Mintzer volt, az amerikai jazz és fúziós szaxofonista, klarinétos, akivel a csapat 2000-ben dolgozott együtt egy koncert erejéig ? ismét bizonyítva a nemzetközi színvonalat. 2001-ben meghívást kaptak a jubileumi wieseni Jazz Fesztiválra, ahol a Threeo-t a kritikusok és a közönség is nagy lelkesedéssel fogadta. Az utolsó közös fellépésre 2003-ban került sor. A három zenész azóta számos projektben vett részt, megvalósíthatták saját ötleteiket különböző együttesek élén és az Eisenstadt-i Joseph Haydn Konzervatórium Jazz- és Populáris zene Tanszékének oktatóiként is együtt dolgoznak.

Szóljon hozzá!