ZETApress

hírportál

Láthatatlan látható

Láthatatlan láthatóA smART! február 6-7-én, ma-holnap folytatódik táncoló drapériákkal, léggömb-balettel és a MOME hallgatói által távirányított lufikkal. Heina Avdal és Yukiko Shinozaki sötét romantikával átitatott lírai produkcióját, a láthatatlan láthatót tekintheti meg a közönség a Liliom utcai Trafóban ? tudtuk meg Mechiat Zinától.

Avdal neve nem ismeretlen a magyar közönség számára, hiszen már 2007-ben elkápráztatta Budapestet a Szabó Ervin Könyvtárban bemutatott Lyukas doboz című performanszával. Illúzió és valóság, romantika és szürrealizmus. A láthatatlan látható óriási fekete luftballonok és selyemfüggönyök keringőzésével indul, majd a színpad extravagáns tájképpé, az anyagok szereplőkké válnak. Távirányítású miniatűr helikopterek által mozgatott héliumos lufik közlekednek ? a MOME médiadesign-szakos hallgatóinak közreműködésével.

Színes ruhában érkező táncosok törik meg az ezüst-fekete teret, megragadják a textileket, beindul a mozgás, a romantikus Strauss-keringőt szférikus hangok váltják fel. Ebben az Űrodüsszeiát idéző varázslatban a ballonok bolygókként keringenek ? fénnyel festenek rájuk és a drapériákra. Különleges léggömb-balett a norvég Heine Avdaltól és a japán Yukiko Shinozakitól este 8-tól a Trafó Kortárs Művészetek Házában.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=y7oGT_q43mE[/youtube]

Szóljon hozzá!