ZETApress

hírportál

Tangótörténet Eisenstadtban

History of Tango ? A tangó története című koncert premierje lesz január 29-én, jövő csütörtökön 19:30-kor a Kultur Kongress Zentrum Eisenstadtban. A Kutrowatz zongoraduó a klassik | tanz koncertciklus keretében az argentin tangó nuevo nagymesterének, Astor Piazzollának állít emléket az Európa szerte tevékenykedő bécsi táncosnő és koreográfus Cornelia Voglmayr közreműködésével.

Eduard és Johannes Kutrowatz: Astor Piazzolla Tango Nuevo interpretációja egy izgalmas zenei utazás, amely a hallgatóságot Buenos Aires és Argentína színes és izgalmas világába repíti. Piazzolla zenéje a nemzetközileg ismert és népszerű zongoraduó számára ?sokrétű kifejezési dimenzióval? bír, és a kortárs tánc műfajával kombinálva most meg is elevenedik. ? Művészi értelemben nem jelentett volna kihívást, ha egy vagy több tangótáncos párral dolgoztunk volna együtt. Úgy gondoljuk, hogy egy olyan szólótáncos, mint Cornelia Voglmayr a legalkalmasabb arra, hogy kifejezze a zenében rejlő mélyebb dimenziókat is ? idézte szavaikat Tamara Gmaschich.

A Johannes és Eduard Kutrowatz által éltre keltett dallamokat a táncosnő a mozgáskultúra teljes kifejezési eszköztárának igénybevételével, új és egyedülálló módon viszi színre és jeleníti meg, így az előadás során átélhetővé válik a mű valamennyi dimenziója. Az eredmény egy összművészeti élmény: Voglmayr a Kutrowatz zongoraduó zenéjére újraértelmezi a tangóról alkotott fogalmunkat. Így válik a produkció a hagyományos koncertélmény és a kortárs táncművészet, a body art és a fényhatások izgalmas találkozási pontjává. A zongoraművészek Astor Piazzolla legjelentősebb darabjait adják elő két zongorán. Olyan művek csendülnek majd fel mint a Tavasz és a Tél az Évszakok Buenos Airesben-ciklusból, továbbá olyan klasszikusokat hallhatunk mint a History of Tango, Libertango, Oblivion és a Michelangelo ’70.

Johannes és Eduard Kutrowatz

Eduard és Johannes Kutrowatz az eisenstadti Joseph Haydn Konzervatórum zongora tanszakának hallgatói voltak (Prof. Uwe Wolff irányítása alatt), majd a Bécsi Zene- és Képzőművészeti Egyetemen folytatták tanulmányaikat. Johannes a zongora mellett klarinétot és karmesterséget is hallgatott (Peter Schmidlnél és Karl Österreichernél), Eduard pedig az ütőshangszerek terén képezte magát tovább (Richard Hochrainernél és Walter Veiglnél). A szintén a bécsi zeneművészeti egyetemen oktató Renate Kramer-Preisenhammer hatására kezdtek el intenzíven foglalkozni a zongora négykezes és kétzongorás műfajával. Eduard és Johannes Kutrowatz jelenleg a Bécsi Zene- és Képzőművészeti Egyetemen oktatói.

Szóljon hozzá!