ZETApress

hírportál

Atomfizikusok Koppenhágában

Koppenhága a SzalonbanKét világhírű atomfizikus, a dán Niels Bohr és a német Werner Heisenberg szoros munkatársi és még szorosabb baráti kapcsolatot ápolt egymással. A II. Világháború kitörésével minden megváltozott: 1940-ben Németország lerohanta Dániát, ők pedig barátokból hirtelen elnyomóvá és elnyomottá lettek ? láttuk délelőtt a belvárosi sajtóbemutatón.

Heisenberg a náci Németország atomprogramjának vezetőjeként az atombomba feltalálásán dolgozott. A kutatások azonban lassan haladtak. Vajon Heisenberg egyszerűen csak tévúton járt vagy szándékosan szabotálta a munkát, hogy ne kerülhessen tömegpusztító fegyver Hitler kezébe? Milyen morális döntéseket kell és lehet meghozni egy tudósnak saját és az emberiség érdekében? ? kérdezhetjük.

Michael Frayn: Koppenhága című valós eseményeken alapuló okos és érzékeny színműve ? mely 2000-ben elnyerte a legjobb drámának járó Tony-díjat ?, egy különös találkozáson keresztül keres választ ezekre a kérdésekre. Fordította: Mann Lajos, dramaturg: Hárs Anna, díszlet: Enyvvári Péter, jelmez: Ignatovic Kristina. A rendező munkatársa: Horváth Éva, rendezte: Valló Péter. Szereplők: Kútvölgyi Erzsébet (Margrethe), Gyabronka József (Bohr) és Őze Áron (Heisenberg). A kétrészes mű bemutatója ma 19:30-kor lesz a Rózsavölgyi Szalonban, a Szervita tér 5-ben.

Szóljon hozzá!