ZETApress

hírportál

Cirkuszcsillagaink márciusig

Hoppál PéterDiamond Birds karikaszámával indult tegnap este a Magyar Cirkuszcsillagok műsora. A Baross Imre Artistaképző két tehetséges növendékének látványos levegőszámát már a csütörtöki sajtóbemutatón is megcsodálhattuk a Fővárosi Nagycirkusz porondján.

A magyar artista utánpótlás erejét mutatja, hogy a két fiatal lány rövid időn belül harmadik számával került be a műsorba, ezúttal a magasban egy karikán mutattak be rendkívüli hajlékonyságot, szakmai képzettséget igénylő mutatványokat. ? Elindult a magyar cirkuszi lovas akrobatika hungarikummá minősítésének jogi eljárása ? jelentette be Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár a Fővárosi Nagycirkusz legújabb műsorának premierjén. Az államtitkár felidézte a műfaj elmúlt három évének legfontosabb állomásait: 2011-ben az előadó-művészeti törvény a magyar jogrendbe illesztette a cirkuszművészetet, 2012-ben az EMMI nemzeti előadó-művészeti szervezetté minősítette a MACIVA Nonprofit Kft-t, majd egy 2013-as törvény megerősítette, hogy a cirkusz önálló előadó-művészeti műfaj lehessen.

Hoppál Péter azt is megemlítette, a kulturális államtitkárság támogatni fogja azt a kezdeményezést, hogy a Fővárosi Nagycirkusz épülete a Liget Budapest program keretében megújulhasson. ? A mostani nemzeti gálaműsor több szempontból is jelentősnek és különlegesnek számít, elsősorban azért, mert hazánk legkiválóbb artistaművészei lépnek fel a porondon ? emelte ki a tegnaptól márciusig 15-ig látható előadás méltatásán az EMMI államtitkára.

A további fellépők és műsoraik

Csetlő-botló NagymamókaBarry Lubin bohóc: A Nagymamaként ismert komikus az elmúlt évtizedekben főleg a Big Apple Cirkusz műsoraiban vett részt, miközben ellátta a társaság komikus részlegének igazgatását is. Kitalálója, társírója és szereplője a Big Apple Cirkusz Nagymama Hollywoodba megy című produkciójának. 2006 januárjában részt vett a 6. Budapesti Nemzetközi Cirkuszfesztiválon, ahol a Moszkvai Nagycirkusz igazgatójától átvehette a nagycirkusz különdíját. A manézson kívül számos műsorban részt vett producerként, rendezőként vagy színészként. Vigh Alex felvételén Maka Gyuszival látható.

Chalimero ? Deszka szám: A négy tagú Chalimero-csoport deszkaszáma ötvözi az akrobatika és a tánc elmeit, megmutatja az artistaművészet előadó-művészeti oldalát, így szinte színházi előadáson érezhetjük magunkat. A nemrégiben alakult formáció két tagja deszkaszámával 2010-ben a Budapesti Nemzetközi Cirkuszfesztiválon, valamint a Moszkvai Cirkuszfesztiválon is bronz-díjat, 2011-ben a Latinai Cirkuszfesztiválon pedig közönség-díjat nyert.

Pakucza József erőművész: A Magyar Herkulesként ismert erőművész 1988 óta a világ számos neves cirkuszában, több mint 42 országban mutatta meg hihetetlen erejét. Kivételes erejével és képességével többek között 2007-ben az amerikai Ringling Bros Barnum and Bailey Cirkusznál az év legjobb előadójának választották, a Moszkvai Cirkuszfesztiválon pedig bronzbohóc-díjat nyert.

Richter Flórián ? Lovak és elefánt: Richter Flórián már számos alkalommal bizonyította lovas akrobataként kimagasló tehetségét, lovas produkciójával 2008-ban a Monte-Carlói Nemzetközi Cirkuszfesztiválon a cirkuszvilág Oscar-díját, Arany Bohóc-díjat nyert. A most látható produkcióban holland fríz lovai Szandrával, az elefánttal együtt mutatnak be különleges cirkuszcsemegét ígérő produkciót. Szünetben a nézők 3000 forintért felülhetnek az elefánt hátára, s a róluk készült fotók az előadás végén átvehetők.

Artistaiskola ? Kínai rúd: A kínai rúdszám a cirkuszvilág egyik különleges zsánere, a torna és az akrobatika elemei egyaránt megjelennek a függőleges rúdon bemutatott produkcióban. Az artistáknak ebben a számban jelentős fizikai erőre, hajlékonyságra és állóképességre van szükségük. A most látható két fiatal fiú a Cirkusziskolák Nemzetközi Szövetségének (FEDEC) különdíját nyerte a legutóbbi Budapesti Nemzetközi Cirkuszfesztivál nyitóképének tagjaként.

Cesar Pindo kígyóemberCesar Pindo kígyóember: A magyar gálaműsor nemzetközi sztárvendége az equadori kígyóember. A szenzációs produkció megcáfol mindent, amit eddig az emberi test anatómiájáról tudtunk. A cirkuszi műfaj egyik legborzongatóbb, leghihetetlenebb produkcióját mutatja be a dél-amerikai kígyóember.

Ádám Krisztián ? Magas drót: Krisztián, a híres magyar Ádám cirkuszdinasztia tagja a Fővárosi Nagycirkusz légterében is bemutatja bámulatos tehetségét. Fiatalos, lendületes produkciójában biztosító kötél és háló nélkül, rendkívüli egyensúlyérzékkel megy végig a magasban kifeszített dróton egykerekű biciklivel, karikán, de ugyanilyen magabiztosan ugrókötelezik is. Produkciójának legizgalmasabb része, amikor a dróton elhelyezett széken ülve, majd állva egyensúlyoz.

Szeibe ? Kutyaszám: A több tucatnyi kutyát felsorakoztató show-val a lengyel cirkuszi család vidám hangulatot varázsol a manézsba. A kutyák gazdájuk közreműködésével szórakoztató mutatványokkal kápráztatják el a közönséget. Igazi családi produkció!

Borotváló elefántBorotváló elefánt: Pár percre borbély üzletté alakul a manézs, ahol nem más, mint Szandra, az elefánt borotválja a közönség valamelyik vállalkozó szellemű férfi tagját. Ezt a mulatságos jelenetet 1954-ben a Fel a fejjel című film egyik jelenetében láthattuk Latabár Kálmán és Aida elefánt közreműködésével. A ritkaságnak számító mutatványt januártól a Fővárosi Nagycirkusz közönsége nemcsak megnézheti, de ki is próbálhatja!

Rippel-fivérek ? Kézegyensúlyozás: Feri és Viktor az elmúlt 25 évben a világ nagy cirkuszainak, varietéinek állandó fellépői voltak, produkciójuk az erő és a művészet harmóniáját testesíti meg. Most látható műsorukkal a Kínai Cirkuszfesztiválon közönségdíjat nyertek.

Axt Elizabeth ? Washington trapéz: A híres artista családból származó Axt Elizabeth 13 éves kora óta dolgozik trapézon. Ausztráliától Mexikóig, valamint Európa-szerte számos országban kápráztatta el a közönséget kivételes tehetségével és művészien szép mutatványaival. Produkciójával többek között 2007-ben a Monte Carlo-i Cirkuszfesztiválon külön díjat nyert.

Donnert-csoport ? Zsoké: A régi magyar cirkuszdinasztiaként számon tartott Donnert-család több generáció óta állatszámokkal, elsősorban lovas akrobata produkcióikkal írta be magát a magyar cirkuszművészet történetébe. A Fővárosi Nagycirkusz műsorában is látható hagyományos magyaros kosztümben, magyar zenére bemutatott, kivételes koncentrációs képességet és akrobatikus tudást igénylő produkciójukkal méltán nyerték el számos fesztivál díját. Legsikeresebb évük 2013 volt, amikor mind a Monte Carlo-i Cirkuszfesztiválon, mind a híres Massy-i Nemzetközi Cirkuszfesztiválon bronz-díjat vehettek át.

Finálé: Nem vagy te más, csak komédiás ? énekli Maka Gyuszi konferanszié Kálmán Imre: Cirkuszhercegnő című operettjének sikerdalát az artisták bevonulása előtt a kétrészes, kétórás előadás zárásaként. A Fővárosi Nagycirkusz zenekarát Maka Attila trombitaművész vezeti.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Nagyszombati premier | ZETApress

Szóljon hozzá!