ZETApress

hírportál

Kulcsátadás a Parlamentben

Házelnök a gyermekházelnökkelAhogy már pénteken jeleztük, az Országgyűlés és a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat szombati közös Országházi Gyermekkarácsonyára csaknem 800 hátrányos helyzetű, rossz anyagi körülmények között élő általános iskolás gyermeket hívtak meg Magyarországról és a határainkon túlról.

Hat magyarországi városból és környékéről, a Kárpát-medencéből Erdélyből, Felvidékről, a Vajdaságból, Horvátországból és Kárpátaljáról, összesen 85 településről érkeztek gyerekek, melyből 44 település magyarországi és 41 határon túli volt. Utazásuk, szállásuk és étkezésük költségét a szervezők állták. Az ünnepség házigazdája Kövér László, az Országgyűlés elnöke volt, aki az Országház kulcsát átadva egy napra átengedte a gyermekeknek a Parlament termeit.

A meghívott gyermekeket népszerű művészek, előadók karácsonyi műsora szórakoztatta. Részt vehettek a Csodák Palotája programjain, válogathattak buborékfújás, arcfestés, lufihajtogatás és kézműves foglalkozások közül. Találkoztak neves sportolókkal és zenészekkel, illetve idegenvezetők kalauzolták őket végig az Országház nevezetességein és megtekinthették az Országgyűlési Őrség díszőrségváltását. A négyórás program összesen nyolc helyszínen zajlott. A parlamenti főlépcső színpadán fellépett Kiskomáromi Zsombor, a 2011-es Gyermekkarácsony elnöke a Vajdaságból, illetve a Ghymes- és a Balkán Fanatik-együttesek, a Budapesti Operettszínház társulata (Kocsis Dénes, Nádasi Veronika, Szabó Dávid, Vágó Detti, Vágó Zsuzsi és Veréb Tamás), akik részleteket adtak elő a közkedvelt Rómeó és Júlia, a Mozart, az Abigél és az Isten pénze című musicalekből.

A gyerekek neves sportolókkal is találkoztak: Wichmann Tamás kilencszeres kenu világbajnokkal, Czetl Fanni akrobatikus rock and roll bajnokkal, Dr. Hargitay András olimpiai bronzérmes, világ- és Európa-bajnok úszóval, Dr. Wladár Sándor, olimpiai-bajnok, Európa-bajnok, világbajnok ezüstérmes úszóval, Erdei Zsolt ökölvívó világbajnokkal, Fábián László olimpiai-bajnok, öttusázóval, Lengyel Zsófia Éva, válogatott paratriatlonistával és Partics Katalin világbajnok öttusázónővel.

A négyórás programot Gubás Gabi és zenekarának Puff Ancsi karácsonya című előadása, Ghymes zenekar majd a Bab Társulat műsora és az Országgyűlési Őrség díszőrségváltásának bemutatója tette még látványosabbá. A program végén ünnepélyes ajándékátadásra is sort került, Kövér László, az Országgyűlés elnökének és Edvi Péter, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat elnökének részvételével. A búcsúajándékok kiosztása közben a határon túlról érkezett moldvai csángó gyerekek karácsonyi dalokat adtak elő.

Az idei karácsonyi rendezvényt támogatta a Coca-Cola HBC Magyarország Kft, a CO-OP Hungary Zrt, a Csodák Palotája Nonprofit Kft, az EMOS HU Kft, az E.On Hungária Zrt, az Erzsébet Utalványforgalmazó Kft, a HunGast Management Zrt, a Kossuth Kiadó, a Magyar Pékszövetség, a Reneszánsz Zrt, a Spar Magyarország Kft, a Szabad Tér Színház, a Szatmári Konzervgyár Kft. és a Székelyföldi Legendárium.

Szóljon hozzá!