ZETApress

hírportál

Lábnyomok az aszfalton

Hofi GézaHalhatatlanok hagyták lábnyomukat a Nagymező utcában! A pesti Broadway-n, az Operettszínház előtt újabb nyolc hazai művésznagyság lábnyomát avatta fel az ünnepeltek jelenlétében Horváth Csaba kultúráért is felelős főpolgármester-helyettes.

Idén Bánsági Ildikó, Eperjes Károly, Koncz Gábor, Pécsi Ildikó színművészek mellett Lőcsei Jenő és Pártay Lilla táncos, koreográfus, Tréfás György énekművész és Mészöly Katalin operaénekes lett a Halhatatlanok Társulatának tagja és a nagyközönség szavazatai alapján ők érdemelték ki, hogy fémbe öntsék lábuk nyomát.

Az Örökös Tagság című televíziós műsor jól ismert szignáljának hívó szavára gyülekeztek az ünnepeltek és a közönség a Nagymező utcában az avatásra. Az örökös tagok a saját lábnyomuk mellé álltak, melyekről villódzó vakuk fényében emelték fel a ráhelyezett ógörög színházi álarcokat. ? Itt bármerre nézünk, mindennek színháztörténeti jelentősége van ? hangsúlyozta avatóbeszédében Horváth Csaba kulturális főpolgármester-helyettes. ? Ha figyelmesen szemlélődünk, egyszer csak mesélni kezd a Pesti Broadway: a boldog békeidőkről, az Orfeum aranykoráról, a Fővárosi Operettszínház ?ezüst operett korszakáról?, legendás művészekről amilyen Honthy Hanna vagy Latabár Kálmán volt, az operett atyjairól: Kálmán Imréről és Lehár Ferencről.

Mesél az Arizonáról és a Művész Színházról, a Kazimír Károly vezette Tháliáról. Mesél a Mikroszkóp Színpadról, ahol Hofi Géza, örökös tag, országosan elismert humoristává vált. A varieté, a színvonalas mulattatás kezdeteiről, a Somossy Orfeumról és a Moulin Rouge-ról. A világszínház klasszikus és modern vonulatának alkotásaít bemutató Radnóti Színház emlékezetes előadásairól. És mesél művészekről, akiknek lábnyomát őrzi a Halhatatlanok sétánya ? emlékeztetett Horváth Csaba.

A Halhatatlanok Társulatát a Magyar televízió egykori műsorszerkesztősége, a Stúdió alkotói, Érdi Sándor és Szegvári Katalin hozták léte 1996-ban, egy portrésorozat ötlete nyomán. Immáron tizenegyedik alkalommal választottak művészeket a Társulatba, melynek ma már 93 tagja van. A társulat örökös tagjainak azokat az művészeket választja meg a nagyközönség, akikről úgy vélekedik, hogy tehetségükkel, a nemes célok melletti kiállásukkal, valamint a rendelkezésükre álló eszközökkel sokat tettek a magyar kultúráért, a művészetért és a társadalomért. Újdonság, hogy ez évtől bárkinek lehet eredeti olasz márványba vésett művészlábnyoma!

A Merlin Színház által az Évadnyitó Színházi Fesztivál keretében elindított jótékonysági árverésen tizenhárom korábban megválasztott, már nem élő örökös tag: Benkő Gyula, Gábor Miklós, Simándy József, Tolnay Klári, Tábori Nóra, Bessenyei Ferenc, Sinkovits Imre, Gregor József, Agárdi Gábor, Zenthe Ferenc, Lukács Margit, Havas Ferenc és Hofi Géza márványba vésett lábnyomát bocsátották árverésre, amelynek bevételével az Ódry Árpád Színészotthont támogatják.

Hofi Géza lábnyoma már el is kelt! Hofi Géza özvegye az Örkény Színházzal együtt vásárolta meg. Az Örkény Színház képviselőjének Horváth Csaba főpolgármester-helyettes adta át az örökbecsű emléket. A százezer forintos vételi díjat a színház egyenesen az Ódry Árpád Színészotthon számlájára utalja. A jótékonysági árverésről további információ a Merlin Színház honlapján megtalálható.

Szóljon hozzá!