ZETApress

hírportál

Fények gyúlnak városunkban

Adventről az AranyszalonbanEgyszerre nyílt meg délután Budapest három nagy adventi vására: mától december 31-én szerdáig a Városháza parkban, a Vörösmarty téren és a Bazilika előtti Szent István téren is várják a látogatókat többek között adventi témájú előadásokkal, korcsolyapályával, kézműves programokkal, fényfestéssel és gasztronómiai vásárral.

Bán Teodóra, a Városháza parkbeli és a Vörösmarty téri vásárok programjait szervező Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ Nonprofit Kft. (BFTK) ügyvezető igazgatója a Gerbaud Arany-szalonbeli sajtótájékoztatón kiemelte: idén másodszorra rendezik meg összehangolt időpontban és tartalommal a három nagy fővárosi karácsonyi vásárt. A három nagy fővárosi karácsonyi vásár: a Vörösmarty téri karácsonyi vásár és téli forgatag, a Szent István téri Advent Ünnep a Bazilikánál és a Városháza parkban az Advent Budapesten események ? tette hozzá az igazgató. A három program közül a legrégebbit, a 15 éves múltra visszatekintő Vörösmarty téri adventi-karácsonyi vásárt ma már Európa egyik legkedveltebb téli turisztikai attrakciójaként emlegetik, tavaly első helyen állt a Sunday Times hat európai karácsonyi vásárt felvonultató rangsorában, de szerepelt a Travel & Leisure tízes listáján, valamint az Expedia Times és a The Daily Telegraph toplistáján is ? hangsúlyozta.

Egy ilyen színvonalas rendezvénnyel a főváros vezetése törekszik arra, hogy Budapestet minél nyitottabbá tegye, a vásár nagymértékben hozzájárul ahhoz, hogy ez a célunk megvalósuljon ? mondta Bagdy Gábor, a főváros pénzügyi főpolgármester-helyettese. Hozzátette: ez a hagyományosnak tekinthető karácsonyi zsongás az élettel teli belvárosban egy olyan vonzerő, ami Budapest számára rendkívül fontos. Emlékeztetett arra, hogy ez a rendezvény nemzetközi szinten is pozitív visszajelzéseket kapott, mint mondta: Budapest egyre jobban szerepel a karácsonyi vásárok nemzetközi listáján, egyre nagyobb az elismertsége, illetve a látogatottsága.

A Vörösmarty téren 121 kézműves jelenik meg a legkülönbözőbb portékákkal az ékszerektől a kerámia tárgyakon át a szűcs- és bőrmunkákig, de a gasztronómiai termékek és az ünnephez illő forró italok széles választékából is válogathat a közönség. Három különböző mintájú, vörös és fehér bögrében kínálják a forralt bort, forró teát a pavilonok. A gyűjthető kollekció minden darabja megtalálható az összes forró italt kínáló pultnál.

Az idei év egyik újdonsága az adventi városnéző elektromos szerelvény, amely a Vörösmarty térről indulva a Szent István téren át a Városháza térre érkezve teszi meg az útvonalat. A tér sarkában álló színpadon dzsessz, utcazene és világzene szól majd minden hétköznap délutántól, hétvégén pedig már délelőttől egészen késő estig. A gyerekeket a minden nap nyitva tartó játszóház mellett egy 1930-as években készített körhinta is várja, amelyen Grimm és Andersen meséi, valamint a János vitéz egyes jelenetei elevenednek meg. A téren elhelyezett óriási adventi koszorúnál november 30-tól december 21-ig vasárnapon délutánonként ünnepi gyertyagyújtást tartanak.

A Városháza parkban idén elsősorban a gyerekeknek kedveznek: szombat délutánonként diafilmvetítés, karácsonyi mesejátékok és interaktív gyerekkönyv-bemutatók váltják egymást, a Kolping Katolikus Iskola diákjai Wass Albert karácsonyi meséit adják elő és ők tartják a kézműves foglalkozásokat is. Az estéket bábszínházi előadások vagy gyerekkoncertek zárják. December 6-án a Kiss Kata Zenekar 17 órakor kezdődő koncertjére megérkezik majd a Mikulás is. Vasárnaponként délután betlehemes játékokat adnak elő színész hallgatók, diákcsoportok és hagyományőrzők, majd gyertyagyújtást tartanak, amelyet a Virtuózok tehetségkutató ifjú zenészeinek fellépése követ. Esténként dzsesszkoncerteket szerveznek: Gájer Bálint és Oláh Dezső estjét Szűcs Gabi: Christmas Swing, majd Kozma Orsi és Cseke Gábor: Kiskarácsony című koncertje követi, a negyedik vasárnap pedig a Swing a la Django húzza a talpalávalót.

A Szent István téren negyedik éve rendezik meg az Adventi Ünnep a Bazilikánál elnevezésű programot: a vásárban keramikusok, bőr- és textilművesek, ötvösök, ruha- és kiegészítő-tervezők, grafikusok és fotóművészek, de még egy bútorkészítő is árulja portékáit, a Zrínyi utcában pedig a hagyományos magyar ízek mellett eredeti belga gofrit, és frissen készített tésztaételeket is kínálnak. A 14 év alattiak ingyenesen használhatják a 200 négyzetméteres korcsolyapályát, ahol hétvégenként oktatást is szerveznek, pénteken és szombaton pedig a Göncöl Néptáncegyüttes táncházába kapcsolódhatnak be a családok.

A vásár hagyományai szerint november 30-án, advent első vasárnapján 17 órakor a Városháza parkban gyertyagyújtó ünnepséget tartanak, amelyen Snell György Esztergom-budapesti segédpüspök, a Szent Jobb őre és Szalay-Bobrovniczky Alexandra fővárosi főpolgármester-helyettes köszönti az adventi időszakot, majd közösen felkapcsolják a tér, a belváros utcái és a középpontban felállított karácsonyfa díszkivilágítását. Ekkor lesz először látható az a monumentális fényfestés, amely a Bazilika homlokzatát Szilveszterig sötétedés után fél óránként karácsonyi témájú rövidfilmekkel kelti életre. A helyszínen a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet önkéntesei kihelyezett adományponton mézeskalács szívvel hálálják meg a nehéz sorsú embereket támogatók segítségét. A vásár november 28-tól december 23-ig 10-től 22 óráig, december 24-én 10-től 14 óráig lesz nyitva, december 25-26-án bezár! December 27-én 14-től 23 óráig és december 28-tól 31-ig 10-től 23 óráig csak vendéglátás lesz.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Belvárosi fények | ZETApress

Szóljon hozzá!