ZETApress

hírportál

Misi-könyv az Omegáról

Mihály Tamás: Basszus! Omega!A Noran Libro Kiadó gondozásában most jelent meg Mihály Tamás: Basszus! Omega! Ez egy életre szól című könyve. Az Omega történetét feldolgozó szerzővel, a legendás együttes basszusgitárosával Horváth Péter író-rendező, a könyv szerkesztője beszélgetett ma délután 15 órától a Kárpát utcai RaM Colosseum Rockmúzeumban. Könyvük fotói Csabai Tibor, Mándi Emese és Szalai Zoltán felvételei.

Ez a megkapó őszinteséggel írott, fordulatokban és történetekben gazdag könyv nem csupán Mihály Tamás és az Omega-együttes közös életéről szól, de érzékletesen jeleníti meg az elmúlt évtizedek Magyarországát egy olyan muzsikus szemével nézve, aki nemcsak hangszerének és a közkedvelt Omega-dalok dallamainak avatott mestere, de remek elbeszélő is.

Az élvezetes sztorik, a nagy belföldi és külföldi sikerek és alkalmi visszaesések krónikáját lejegyző szerző kendőzetlenül beszél a mitikus rangot elért rockegyüttes belső életének ellentmondásairól és saját gondjairól-bajairól, örömeiről is. A könyv minden sorát áthatja a zene iránti rajongás, valamint a mindenkori kollégák, barátok és ellenfelek iránt érzett megbocsátó ragaszkodás és szeretet.

Szerzője 1947. szeptember 24-én született Budapesten. Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas basszusgitáros, 1967-ben lett Varsányi István helyén az Omega-együttes tagja. A Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola gordonka szakán végzett, de már a Futurama és a Scampolo együttesekben is basszusgitáron játszott. Misi mai könyvbemutatójára a régi csibészek: Benkő László billentyűs, Molnár György szólógitáros és Laux József dobos is eljöttek.

1983-ban szólóalbumot készített Szintetizátor-varázs címmel, melyen Liszt Ferenc és Richard Wagner szerzeményeit dolgozta fel. 2006-ban az ’56-os forradalom félévszázados jubileumára az 56 csepp vér című musical zenéjét szerezte. A 2011-ben készült Last Minute című szólóalbuma aranylemez lett. Ez van című slam poentry musical-jét idén mutatta be, s nagy sikerrel játssza a Gózon Gyula Kamaraszínház. Ma a Petróleumlámpa című Omega-slágert játszotta Jankai Béla zongorakíséretével, melyet a hálás közönség is vele énekelt.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Omega Oratóriuma | ZETApress

Szóljon hozzá!