ZETApress

hírportál

Koncertsorozat évnyitó után

Quatuor Ardeo

Quatuor Ardeo

A Haydn Év 2009 rendezvénysorozat a tanévkezdés után is folytatódik a fertődi Esterházy-kastélyban. A nagysikerű Haydn Eszterházán fesztivál után szeptember 11-20-a között nemzetközi versenyek győztes vonósnégyesei varázsolják el a zenekedvelő közönséget.

A fellépők a Hungarofest Nonprofit Kft. KLASSZ Zenei Iroda szervezésében az Esterházy ?Fényes? Miklós meghívására Eszterházán alkotó Joseph Haydn művei mellett kortárs darabokat is bemutatnak. Az immáron 12 éve megrendezett Haydn Eszterházán Fesztivál megnyitóján, az OKM kulturális szakállamtitkára, Schneider Márta köszönetét fejezte ki a Magyar Haydn Társaságnak, a sikeres kulturális rendezvénysorozat megalapításáért. Sokéves színvonalas szerkesztői munkájukkal elérték, hogy egy szakmai körökben nemzetközileg is elismert koncertsorozat találjon otthonra Fertődön.

Nagysikerű, teltházas koncertekkel zárta idei eseménysorozatát az immáron 12 éve a Magyar Haydn Társaság által 1998-ban alapított Haydn Eszterházán Fesztivál. Az eseménysorozat célja, hogy a művészek a korabeli hangszereket az eredeti előadási gyakorlat szerint megszólaltatva idézzék fel a kastély Haydn-korabeli, pezsgő zenei életét. A Hungarofest Nonprofit Kft. KLASSZ Zenei Iroda által szervezett fesztiválon Haydn Eszterházán született kompozíciói, elsősorban szimfóniái, vonósnégyesei és billentyűs szonátái szólaltak meg, de a fellépők bemutatták Haydnt, a merész kísérletezőt is.

A fesztivált kiemelkedő hazai és külföldi szakemberek szerkesztik, és jelentős nemzetközi tekintélynek örvend: tagja az Európai Fesztiválszövetségnek, koncertjeit pedig az MR3-Bartók Rádió és a European Broadcasting Union is közvetítette.

A nagysikerű Kastélykoncertek Eszterháza 2009 koncertsorozat azonban ezzel nem ér véget. ? Nemzetközi versenyek győztes vonósnégyeseit hívtuk meg Magyarországra, hogy a Haydn Év alkalmából megemlékezzünk a vonósnégyesek atyjáról, Joseph Haydnról. Az idei fesztivállal Haydn nemzeteken átívelő szerepét kívánjuk hangsúlyozni, ezért Európa legtávolabbi csücskeiből is hívtunk együtteseket ? mondta a koncertsorozatot szervező KLASSZ Zenei Iroda vezetője, Erdődy Orsolya.

A szeptember 11-20-a között tartandó fesztiválon fellép a magyar Auer Vonósnégyes, az orosz Atrium Quartet, a német Gemeaux Quartet, a cseh Bennewitz Quartet, az osztrák Minetti Quartet, a brit Belcea String Quartet, a francia Quatuor Ardeo és a lengyel Appolon Musagete Sting Quartet.

Szóljon hozzá!