ZETApress

hírportál

Katalizátor-díj 2013.

Katalizátor-díj 2013Február 9-én, vasárnap este 18 órakor kezdődik a 2013-as Katalizátor-díjátadó ünnepség 180 perce, mely az Elkötelezett művészet az eszköztelenség ellen alcímet viseli. A Katalizátor-díj a Tranzit.hu Képzőművészeti Egyesület által alapított alternatív díj, amely kiemelkedő művészeti tevékenységekre hívja fel a figyelmet.

Idén egy olyan folyamatot is létre kívántak hozni, amelyben a szakmának lehetősége nyílik saját, bevett gyakorlataira reflektálni. A negyedik alkalommal megrendezett Katalizátor-díj idén azt vizsgálja, hogy milyen módon képes hatni a művészet a társadalmi folyamatokra. A díjátadón két díj kerül majd kiosztásra. A Művészet-kategóriában társadalmilag elkötelezett művészeti projektek indulhatnak. A díjazás szempontjainak pontosítására nyitott fórum kereteiben került sor.

A fórum által meghatározott szempontok alapján kiválogatott néhány indulónak a díjátadón lesz lehetősége, hogy bemutatkozzon a zsűrinek. Ebben a kategóriában a zsűri nyilvános vitát követően dönti el, hogy mely projekt kapja a díjat. A Motor-kategória győztesének kihirdetésére is a díjátadón kerül sor. Ezt a kategóriát olyan bevált gyakorlatok és új kezdeményezések számára tartjuk fenn, amelyek sokat tesznek azért, hogy a társadalmilag elkötelezett művészet új megközelítéseket találjon. Mindkét díjjal 500 ezer forint és egy Stephan Dillemuth német művész vezette workshop résztvevői által tervezett díj jár.

Szóljon hozzá!