ZETApress

hírportál

Elindult az Örkény-szezon

Hét bemutatót tart a 2013-14-es évadban a Madách téri Örkény István Színház, amely szombaton ismét megrendezi a Madách téren az Örkény-kert című évadnyitó programsorozatot ? tudtuk meg a tegnapi évadnyitó társulati ülésen, ahol Lantai József fényképezett.

Szeptember 7-én, szombaton tíz órától Salamon Bea és a Méta népzenei együttes lép fel, majd Csoda és Kósza címmel élő hangjátékot mutatnak be a Czigány Zoltán meséje nyomán készülő, novemberi premierből adva ízelítőt. A Vers csak neked című programban a bérletet vásárló nézők egy csak nekik szóló verset hallgathatnak meg egy külön sátorban a társulat színészeinek előadásában ? mondta el Mácsai Pál igazgató.

Délután a Sebő együttes koncertje, majd a HANEM tangózenekar koncertje várja a közönséget, Csuja Imre a Jónás könyvét adja elő, emellett Szalóki Ági is színpadra lép. Hat órától a Kék Angyal avagy egy zsarnok vége című produkció dalai hallhatók, ezt követően Kocsis Zoltán zongorázik. Az esti Anemona/Canarro koncerten Berki Szofi és Szandtner Anna énekel, nyolc órától az Örkény szvingzenekara koncertezik, majd a programot a társulat esztrádműsora zárja.

Vattamány Zsolt, Erzsébetváros polgármestere kiemelte: a színház és az önkormányzat között nagyon jó a kapcsolat, az Örkénykert is lassan már hozzátartozik a városrész arculatához. Mint hozzátette, a teátrum épülete előtti Madách tér felújítása néhány héten belül megkezdődik. Mácsai Pál az előző évadról szólva felidézte: Japánban és Karslruhéban jártak vendégjátékon, a társulat és annak tagjai számos díjat nyertek el. Tavaly a fenntartói szerződésben rögzített 180 előadáshoz képest 242-t teljesítettek 95 százalékos nézettséggel, a 90 fővárosi közép- és általános iskola mintegy tízezer tanulója járt a színházban.

Nyáron felújították a mosdókat, az öltözőket, lefedték a próbaterem padlóját, klimatizálták a színpadot és kicserélték az elektromos fogadórendszert ? sorolta az eredményeket. A férfi-női vécéket megcserélték, így a nőké duplájára nőtt, a férfiaké viszont felére csökkent. Mácsai Pál hozzátette: jövőre nagyobb felújításokat vettek tervbe, mert a nézőtér, a fogadótér és a pénztár is rossz állapotban van és időszerű lenne egy stúdiószínpad is. Nem a Budapesti Kamaraszínház szomszédban nemrég megüresedett termeire, hanem egy új színházépületre fáj a foguk!

A premierek sorát a Gothár Péter rendezte Kék Angyal, avagy egy zsarnok vége című produkció nyitja, amelyből az előző évad végén már tartottak elő-bemutatót, majd Zsótér Sándor, a magyar színházi élet egyik legfontosabb újítója első Csehov-rendezését, a Meggyeskertet mutatják be ? folytatta az igazgató. Nagyobb gyerekeknek szól a novembertől játszott Csoda és Kósza című élő hangjáték, míg a Képzelt beteg ? a Mohácsi testvérek Moliére-átirata ? decemberben kerül először színpadra.

Anyám tyúkja címmel a magyar irodalom megkerülhetetlen verseiből hallhat válogatást a közönség Várady Szabolcs válogatásában 2014 januárjától, majd tavasszal Nádasdy Ádám: Hamlet-fordítását Bagossy László viszi színpadra Polgár Csaba címszereplésével, Gáspár Ildikó pedig Schiller: Stuart Máriáját rendezi meg. Az Örkény Színház társulatához egy új tag, a Nemzeti Színházból átigazolt Znamenák István is csatlakozott. S mielőtt a zárószámra sor került volna, Pogány Juditot köszöntötte virággal a színigazgató, a szeptember 10-i 69. születésnapja alkalmából.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Alakul az Örkény Kert | ZETApress

Szóljon hozzá!