ZETApress

hírportál

István az RTL Klubon

RockoperaA 30 éves István, a király az RTL Klubon: Az RTL Klub az államalapítás ünnepén, augusztus 20-án, kedden 21:20-kor tűzi műsorra a 30 éves jubileumát ünneplő rockoperát, az István, a királyt, Alföldi Róbert rendezésében ? tudatta a Sajtóklub. A csatornán látható előadás a szegedi előadások rögzített változata.

Büszkék vagyunk arra, hogy az RTL Klub lehet az a televízió, amely bemutathatja a 30 éves jubileumra készülő István a királyt. Biztosak vagyunk abban, hogy az RTL Klub nézői az államalapítás ünnepén örömmel nézik majd ezt az emblematikus alkotást ? mondta Kolosi Péter, az RTL Klub programigazgatója.

Szörényi Levente és Bródy János műve mind a mai napig talán a legmeghatározóbb alkotás a magyar államalapításról. Jelentősége egyebek mellett közösségteremtő, -megtartó erejében rejlik, és abban a művészi sokrétűségben, amelynek eredményeként még a 30. évfordulón is számos, ma is aktuális mondanivalóval bír. Az alkotók a 30 éves jubileumra kortárs változattal készülnek. A köztünk élő István és Koppány látható majd a produkcióban Alföldi Róbert sajátos művészi víziójában. Az előadások Szegeden augusztus 17-18-án és 20-án, a Budapest Arénában 30-31-én lesznek.

A mű zenéje és szövege minden változtatás nélkül kerül színpadra újragondolt díszletekben és jelmezekkel. A 860 négyzetméteres színpadon a 21 méter magas díszlet-rendszerben, 150 táncos és statiszta teszi impozánssá a látványt. A hangzás felejthetetlenné tételéről a 60 fős szimfonikus zenekar és a hattagú rock-szekció gondoskodik. A színészek elsősorban a prózai színjátszás kiemelkedő személyiségei, akik kitűnő hangi adottságaik alapján számos zenés színpadi műben is megmutatták tehetségüket.

Szereplők és közreműködők

István: Feke Pál. Sarolt, István anyja: Udvaros Dorottya. Gizella, István felesége: Radnay Csilla. Asztrik főpap: László Zsolt. Vecellin, seregfőparancsnok: Makranczi Zalán. Hont és Pázmány német lovagok: Farkas Dénes és Józan László. Koppány, a lázadó: Stohl András. Réka, Koppány lánya: Tompos Kátya. Laborc, magyar úr: Szemenyei János. Torda, a táltos: Novák Péter. Boglárka, Picur és Enikő, Koppány feleségei: Csépai Eszter, Bánfalvi Eszter és Simon Boglárka. Sur, Solt és Bese, magyar főurak: Hevér Gábor, Znamenák István és Schneider Zoltán. Krónikás: Blaskó Péter. Regösök: Varga Miklós és Nagy Feró, továbbá: táncosok és statiszták.

Közreműködik az Óbudai Danubia Zenekar, karmester: Kesselyák Gergely. Zenei rendező: Németh Zoltán és Dorozsmai Péter, zenei vezető: Károly Kati, zenei munkatárs: Drucker Péter. Dramaturg: Vörös Róbert. Koreográfus: Vári Bertalan. Díszlettervező: Menczel Róbert. Jelmeztervező: Nagy Fruzsina. Produkciós vezető: Hévizi Zsuzsa. Producer asszisztens: Kelemen Fanni. A rendező munkatársa: Kovács Krisztián. Rendező: Alföldi Róbert. Producer: Rosta Mária. Bródy János szerzői jogait a Melody Kft. képviseli.

4 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Ünnepi készülődés | ZETApress
  2. Vajdaságból is jönnek lovasok | ZETApress
  3. István és a rendszerváltás | ZETApress
  4. Óbudáról Ferencvárosba | ZETApress

Szóljon hozzá!