ZETApress

hírportál

Kati a Szalonban

Kati BurnsBurns Katalin: Kelet felé nyílik az én ablakom című dalestje volt tegnap este a Pozsonyi utcai Kárászy Szalonban. Közreműködött Kiss Gergely kobzon és Bártfai Gábor basszusgitáron, ütőhangszeren. Ez utóbbi egy alumínium vizeskanna volt. Kati a magyar népi éneklés legarchaikusabb formáiból, rituális dallamokból és balladákból kiindulva, a szibériai torokéneken át jutott el India zenei világáig.

Kárászy Szilvia, az est háziasszonya röviden mutatta be Katit, aki aztán múltjáról is beszélt. Gyermekként sokáig nem mert közönség előtt énekelni, ezért inkább a furulya mögé bújt. Családjában nem voltak zenészek, így autodidakta módon sajátította el a zenélés művészetét. Most kavalon játszott, melyet a furulyától eltérően nem csak fújni kell, de bele is kell dünnyögni. Állandó zenésztársaival, Kiss Gergely kobzossal és Bártfai Gábor ütős/basszusgitárossal 2006 óta több fesztiválon bizonyította a magyar és az ázsiai dallamok közötti átjárhatóságot.

A Hajna-formáció több fesztivált, kulturális eseményt színesített koncertjeivel, egyedi hangzásával. Műsoraikat nemcsak a dalok, hanem a lendületes moldvai táncdallamok is emlékezetessé teszik. Katalin összművészeti és fúziós projektek résztvevőjeként is közreműködik. Először 2012-ben járt Pakisztánban, ahol a helyi magyar nagykövetség meghívására lépett fel szúfi művészekkel, egy nagy sikerű magyar-pakisztáni közös koncert keretében, majd pedig a magyar népzenét képviselte egy élő irodalmi tévéműsorban. Legutóbbi pakisztáni útjáról, amelynek során ismét helyi zenészekkel cserélt tapasztalatot, április közepén érkezett meg.

Pakisztánban egy klasszikus zenét játszó testvérpárral ? Nappal és Holddal ? közös koncerteket adott. Nappal idehaza ismerkedett meg, s pakisztáni útját kulturális kormányzatunk segítette. Sokat tanult a fivérektől, s nem szakadt meg velük a kapcsolat. A folytatás idehaza lesz, ahol együtt mutatják majd be művészetüket.

A műsorban beszámolt arról is, mi mindent jelent számára a keleti zene, milyen állomásokat járt be eddig a hangi önkifejezés útján. Mivel a torokhangon való éneklés nagyon vízigényes, közben Szilvia itatta. Persze nem az alumínium kannából töltötte a vizet ? ezt Gábor ütötte tenyerével ? hanem üvegpohárból. Koncertjük után aztán mi is frissítő italokhoz jutottunk. Megnéztük a Szalonban Kárászy Szilvia kiállítását is, amely május 25-én, szombatig előzetes bejelentkezés alapján látogatható.

Szóljon hozzá!