ZETApress

hírportál

Szemle a Tháliában

Második alkalommal rendezik meg a Határon Túli Magyar Színházak Szemléjét, amelynek idén is a Thália Színház ad otthont. A május 15-e és 19-e közötti, szerdától vasárnap tartó rendezvényen öt nagy-színpadi produkció, három stúdió-előadás és egy előadóest lesz látható ? tudtuk meg a Nagymező utcai Új Stúdióban, ahol Lantai József fényképezett.

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes védnökként úgy fogalmazott: azért fontos az ilyen típusú seregszemle, mert egyszerre kifejezi az egyetemes magyarságot, a magyar kultúrát, amely kifejezi az egyes nemzetrészek sajátos örökségét és értékeit, nyelviségét és kultúráját. Mint mondta: a patriotizmus és az egészséges lokálpatriotizmus valósul meg ezen a seregszemlén. Úgy vélte, a szemle két dolgot egyszerre valósít meg: az egyetemes magyarság kifejezését, másfelől pedig megerősíti azt a sajátos identitást, amely az egyes magyar nemzetrészek értéke. Arra biztatta a résztvevőket, hogy őrizzék meg különlegességüket, ugyanakkor erősítsenek meg minket abban, hogy az ő sajátos gazdagságuk teszi teljessé az egyetemes magyar kultúrát.

Különleges helyzet, hogy magyar nyelvű színházak egy másik nemzet kultúrájától körülvéve dolgoznak. A kultúrával, amely ezekre a színházakra hat, mi is gazdagodunk ? mondta Terézvárosban Csomós Miklós kulturális főpolgármester-helyettes, hozzátéve, hogy ezt meg kell becsülnünk, a színház, a művészet szempontjából ez nagyon jó dolog. ? Ezek a színházak olyan kapcsot jelenthetnek a körülöttünk élő nemzetekhez, országokhoz, amit ki kell használnunk ? jegyezte meg.

Úgy fogalmazott: egy ilyen fesztiválnak a nemzet fővárosában van a legjobb helye. Kiemelte: ezen a seregszemlén láthatjuk meg azokat az előadásokat, amelyek a minket körülvevő országokban magyar nyelven készültek, többségében magyar művészek munkájával. Mint mondta, jól érvényesül az egymásra utaltság és az egymásra hatás a színházi seregszemlén, amely mentes az országok közötti kapcsolatokban vagy a kisebbségi létben egyébként a mindennapokban jelen levő problémáktól.

A sajtótájékoztatót moderáló Lantos Anikó fesztiváligazgató elmondta: a tavalyi szemléletből kiindulva ismét a színházak ajánlása alapján állították össze a programot. A szemlét a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház művészei nyitják meg Moliere: A fösvény című művével, Bocsárdi László rendezésében. A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata a Yorick Stúdióval közös előadását, Székely Csaba: Bányavakság című darabját Sebestyén Aba rendezésében, míg a kézdivásárhelyi Városi Színház Goldoni: Bugrisok című művét Balogh Attila rendezésében mutatja be.

Balogh Attila, a Bugrisok rendezője arról beszélt, hogy a kézdivásárhelyi fiatal közönség gyakran furcsán viselkedik a színházban, ezért olyan darabot választottak, melybe akár bele is szólhatnak a nézőtérről. Kérdésemre elmondta, hogy erre is akadt már példa odahaza, még ha egy másik darabban is. A színpadon egy nagybőgőtok volt, s három szereplő végig arra várt, hogy kilépjen belőle valaki. Már csak néhány perc volt hátra az előadásból, amikor az egyik néző felkiabált a színpadra: Ha ez a tok most kinyílik és kilép belőle valaki, rögtön tökön szúrom magamat! Azt már nem mondta el Attila, hogy kinyílt-e a bőgőtok, s veszélybe került-e a néző férfiassága, de a történet így is aranyos. A fővárosi közönség ismeretében viszont bizton ígérhetjük, hogy nem lesznek bugrisok a Thália nézőterén!

A Komáromi Jókai Színház Ladislav Ballek: A hentessegéd című művének színpadi változatát játssza, a darabot a szerző fia, Rastislav Ballek rendezte. A székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház Szálinger Balázs: Köztársaság című darabjával vesz részt a fesztiválon, a művet Telihay Péter állította színpadra. A stúdió-előadások között a Zentai Magyar Kamaraszínház előadásában Carole Fréchette: Simon hét napja című darabja Vukosavljev Iván rendezésében látható, a szabadkai Népszínház Magyar Társulata pedig Tasnádi István: Tapasztalt asszonyát játssza.

A Yorick Stúdió Kocsis István: A tér (monodráma Bolyai János hitéről, gyötrelméről és szerelmeiről) című művét mutatja be Török Viola rendezésében. A Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata és a Kolozsvári Állami Magyar Színház közös produkciójaként Dsida Jenő-estet láthat a közönség ?nyílt sebe vagyok a szíven szúrt világnak? címmel Szugyiczky István rendezésében.

A rendezvény célja, hogy bemutatkozási lehetőséget kínáljon a határon túli színházak számára, a magyarországi közönségnek pár nap alatt egy helyszínen mutassa be a határon túli magyar színházak előadásait. A szemle lehetőséget kínál a társulatok szakmai eredményeinek megismerésére, tapasztalatcserére is: az idén meghívást kapnak a színházak vezetői és a magyarországi döntéshozók is az aktuális gondolatok megvitatására. A részletes program és bővebb információk idekattintva találhatók.

Szóljon hozzá!