ZETApress

hírportál

Versmaraton a Tháliában

EgriBálintésTóthEszterA Magyar Napló Kiadó harmadik alkalommal rendezi meg a Költészet Napján, április 11-én, csütörtökön a Versmaratont csaknem száz mai (határon inneni és túli) magyar költő részvételével ? tudtuk meg a délelőtti sajtótájékoztatón, a Nagymező utcai Thália Színház Mikroszínpadán.

A rendezvény az MTVA, a Magyar Rádió (MR), a Thália Színház és a Magyar írószövetség együttműködésével, valamint az NKA, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Szerencsejáték Zrt, a Béres Alapítvány, továbbá a festészetet is támogató UniCredit Bank támogatásával jön létre ? mondta el Halász János, az EMMI kulturális államtitkára, Gazsó L. Ferenc, az MTVA tartalom előállítási vezérigazgató-helyettese, Jónás István, az MR vezérigazgatója, Oláh János, a Magyar Napló Kiadó igazgatója, Szentmártoni János, a Magyar Írószövetség elnöke, Sipos József, az Unicredit Bank Hungary Zrt. marketing és kommunikációs ügyvezető-igazgatója és Bereményi Géza, a Thália Színház igazgatója. Moderátoruk Lencsó Rita, az MTVA sajtófőnöke volt.

A Versmaraton a Kárpát-medence legnagyobb költészeti ünnepe. Azért is egyedülálló ez az esemény, mert a ma élő és alkotó költők maguk olvassák fel verseiket. A délelőtt 11-től este 11-ig, vagyis tizenkét órán át tartó műsor alapja a Magyar Napló Kiadó éves antológiája, Az év versei 2013 című 380 oldalas kötet. A könyvből Tóth Eszter és Egri Bálint ? az m1-en futó Hacktion Újratöltve című filmsorozat színművészei ? olvastak fel egy-egy általuk kiválasztott verset. Eszter Buda Ferenc: Míg az ember, Bálint pedig Mezey Katalin: Egy tányér cseresznyével című versét adta elő.

Eme kötet költői ? egészen pontosan kilencvenketten ? olvassák fel a kiadványban szereplő majdnem összes versüket a Versmaratonon. Az antológiában a költők születési sorrendben találhatók meg, tehát a nagy öregektől kezdve a huszonéves ifjakig. A legidősebb alkotó Hárs Ernő 92 éves, Vasadi Péter, aki tavaly kapott Kossuth-díjat 86, Tornai József, aki idén kapott Kossuth-díjat 85, Juhász Ferenc pedig 84 éves. Közülük a legfiatalabb: Juhász Ferenc lesz jelen a Versmaratonon. A fiatalabbak közül személyesen olvassa fel verseit a nap folyamán többek közt: Szentmártoni János, Falusi Márton, Ughy Szabina és Lázár Bence András.

A Thália Színház Mikroszínpadán folyó műsor ingyenesen látogatható, ezenkívül a Kossuth Rádió rendszeresen bekapcsolódik a Versmaratonba a nap folyamán. Idén először, egyedülálló módon a Magyar Rádió weboldalán videoközvetítés formájában is figyelemmel kísérhető a műsor a világ bármely pontjáról. Ezáltal a Versmaraton nemcsak elméleti síkon, de gyakorlatilag is a tizenötmilliós magyarság közös nagy ünnepévé válik.

Szóljon hozzá!