ZETApress

hírportál

Macska voltam Londonban

A Macska voltam Londonban olvasópróbájaPaul Gallico világsikerű regényének ? Jennie, te drága ? zenés színpadi feldolgozása a távoli Londonba kalauzolja el nézőit: alulnézetből ismerhetjük meg a várost, egy macskalány és egy macskává lett kisfiú szemével. A darab fotóspróbája tegnap délután volt a Jókai téri Kolibri Színházban.

Torokszorító érzelmek, izgalmas kalandok, remek dalok ? minden, ami reményeink szerint egy valamire való gyerekmusicalt szerethetővé tehet. A regényből Horváth Péter írta a színpadi változatot és kiegészítette kedves dalszövegekkel is, melyek Novák János zenéjével az előadásban élő zenekari kísérettel szólalnak meg. Bemutatója március 16-án, szombaton délután lesz a Jókai téri Gyermek- és Ifjúsági Színházban.

Az egyetlen valódi okunk a derűlátásra: a macska. Ezt a kis prémes ragadozót semmi más módon nem lehetett volna ezer és ezer éven át hozzánk szelídíteni, mint rendíthetetlen, ellenszolgáltatást nem váró, feltétel nélküli szeretettel. A szépsége abszolút imádatával ? a szabadsága, függetlensége teljes tiszteletben tartásával. Ha ez sikerült, az emberiség nem lehet egészen elveszve ? idézte Novák János rendező Ottlik Gézát a Paul Gallico ? Horváth Péter: Macska voltam Londonban című zenés mesejáték olvasópróbáján, majd hozzátette: Péter magányos angol kisfiú, aki hiába szeretné, mégsem tarthat otthon macskát. Jennie kóbor macskalány, aki azt hiszi, kedvenc gazdái elfeledkeztek róla, ezért haragszik minden emberre. Mikor Péter átváltozik, Jennie segíti eligazodni őt a macskák világában. Kalandjaik során Jennie is lassan megszereti Péter emberi tulajdonságait. Történetükből megtanulhatjuk, hogyan formál teljesebbé minket az igazi barátság.

A szerző

Paul William Gallico olasz emigráns zenész szülők gyerekeként New Yorkban született, és sportújságíróként indult. Karrierjét a bokszoló Jack Dempsey-vel készült interjú indította el, melyben megkérte alanyát, üsse meg, majd megírta, milyen az, amikor egy világbajnok nehézsúlyú bokszoló kiüt valakit? Az így ismertté vált újságíró hamar az irodalom felé fordult, novelláiból és kisregényeiből számtalan filmes adaptáció is született. Előszeretettel szerepeltet műveiben nem emberi alakokat, bábokat, teheneket, libákat? Öt könyvet írt macskákról.

Horváth Péter, a színpadi változat szerzője:

Paul Gallico: Jennie, te drága című regénye a könyvtárak leggyakrabban kölcsönzött gyermekkönyvei közé tartozik. Olvasása sok örömöt szerzett kisebbeknek és nagyobbaknak, és ? ha jól sejtem ? szüleiknek is. Én is izgatott örömmel olvastam végig a bűbájos történet a tízéves kisfiúról, aki macskává változva újra felfedezi maga körül a világot ? ezúttal alulnézetből. Ami korábban egyszerűnek és biztonságosnak látszott, az most veszélyes és bonyolult. ?Macskatapasztalata? segíti mélyebben megismerni környezetét és önmagát. Fantasztikus kalandja végén már készen áll arra, hogy ?nagyfiú? legyen. A történet egymást váltó érzelmes és izgalmas jeleneteit nem volt nehéz színpadra írnom Novák János barátom számára, akivel már sokszor dolgoztunk együtt hasonló felállásban. Őszintén remélem, hogy János dallamaiba öltöztetett macskáink színpadi története legalább annyi örömöt szerez majd nézőinek, mint az eredeti regény az olvasók számára.

Szóljon hozzá!