ZETApress

hírportál

Gospel a Duna-parton

Elindult a világ első sérült emberekből álló gospel-kórusának castingja. Az első húsz jelentkező meghallgatására ma került sor a Duna-parti Hotel InterContinentalban. Ők a helyszín biztosításával támogatják a kórus megalakulását. A fél 12-kor megkezdett válogatásra mi is belátogattunk. Fotóink Lantai József felvételei.

A Nem Adom Fel Alapítvány csapata idén ismét izgalmas feladatot vállalt magára, miszerint létrehozza ? a világon egyedülálló módon ? az első sérültekből álló gospel-kórust Never Give Up Gospel néven, Bolyki Balázs szakmai vezetésével. A cél egy olyan szakmailag magas színvonalú gospel kórus létrehozása, amelyben minden fogyatékosság (akár a hallássérültek is) képviselője ? aki tehetséges és kreatív ? megtalálhatja a szerepét.

A gospel első fellépésére sem kell sokat várni, hiszen a Nem Adom Fel Alapítvány áprilisban a világhírű végtagok nélkül született prédikátort és motivációs trénert, Nick Yujicicet látja vendégül, mely egyben a Never Give Up Gospel Kórus első szereplésére is alkalmat teremt. ? Nick Vujicic elfogadta alapítványunk meghívását, így a Nem Adom Fel Alapítvány, az Ez az a nap Szervezőiroda és a Szeretet a Válasz Egyesület közös szervezésében 2013. április 18-a, csütörtök és 20-a, szombat között a nemadomfel-lelkület igazi nagykövete látogat hazánkban, s így Budapesten és Debrecenben tart majd előadásokat ? mondta el Papp Szabolcs, az Alapítvány kerekesszékes szóvivője.

A gospelnek fontos összetevői a hit és a remény, a megélt szenvedés, a zene és a ritmus. ? Óriási dolog elé nézünk! ? mondta Dely Géza, a Nem Adom Fel Alapítvány elnöke. ? Bár zenei előképzettségre nincs igazán szükség a jelentkezésnél, énekelni azért tudni kell! ? tette hozzá az elnök. Az alapítvány egy új, a világon egyedül álló, nemzetközi szintű produkció létrehozásához keresi azokat a jó hangú, zenét szerető, a keresztény értékrend felé nyitott sérült élethelyzetben élő embereket, akik szívesen képviselnék a világ felé a Nem adom fel-üzenetet egy szakmailag igényes Gospel kórusban. ? A tagok identitást találhatnak az életben, abban pedig biztos vagyok, hogy a közönség számára felejthetetlen élmény lesz! ? lelkendezett Géza.

A gospel kórusba ? meghosszabbított határidővel ? még január 21-én, hétfőig lehet jelentkezni, a felhívás és a jelentkezéshez szükséges adatlap a szervezet weboldalán elérhető. ? A kórust szigorúan szakmai alapon szervezzük, ezért is kértük fel Bolyki Balázs énekest, hogy vállalja el a Never Give Up Gospel Kórus vezetését ? mondta Papp Szabolcs szóvivője. A jelentkezőket egy-egy meghallgatás keretében válogatja ki a szakmai grémium, melyet Bolyki Balázs és Papp Szabolcs mellett Kiss Barna, a Nemadomfel Együttes zenei vezetője, valamint Tóth Gyöngyvér és Kocsis Krisztián gospel-énekes alkot. Az eddigi negyven jelentkezőből mára húszat hívtak be és hallgattak meg.

Közös egységre kell hangolni a kórustagokat. ? Amikor a Nem Adom Fel Alapítvány felkért arra, hogy a megalakuló, sérültekből álló gospel kórust vezessem, azonnal igent mondtam ? meséli Bolyki Balázs, a gospel műfaj ikonja. ? Részben amiatt érdekelt a felkérés, mert az eddig megszerzett tapasztalataimhoz kapcsolódik ez a munka, hiszen a Bolyki Sóul and Gospelben is amatőr énekeseket készítettem fel egy erre a célra kifejlesztett impulzív módszeren keresztül a közös éneklésre. Úgy gondolom, hogy nagyon, sok olyan tapasztalatot szereztem, amit ide is be tudok építeni.

Ugyanakkor új kihívásnak is tekintem ezt a lehetőséget, hiszen igen különleges feladat az, hogy hogyan lehet, a különböző fogyatékossági típusba tartozó embereket egy közös egységre ráhangolni, az egységet közösen átélni és megélni, amit egy kórus jelent. Komoly feladatot jelent az is fogyatékos emberek esetében, hogy a közös instrukció mindenkihez eljusson, és a kórus homogén csapatként tudjon működni. Hiszek abban, hogy tényleg a világon egyedülálló produkció alakulhat ki ebből, ami a profi zenei élményen túl, erőt és reményt is képes adni az embereknek ? magyarázta Balázs, a kórus szakmai vezetője.

Kérdésemre Balázs elmondta, hogy 30-50 fős együttesben gondolkodik. A mai és későbbi kiválasztottakat tíz próbán készíti fel az áprilisi fellépésekre, s utána is együtt akarja őket tartani. A csapatépítésben az épekből álló Bolyki Sóul and Gospel tagjaira a számít, akik ma is jelen voltak, a casting előtt énekeltek, majd tapsaikkal biztatták a jelentkezőket. Egyenként hívták be őket, mindenkitől rövid bemutatkozást vártak, majd el kellett énekelniük kedvenc dalukat. Akadt köztük vak, hallássérült és két botra támaszkodó mozgáskorlátozott egyaránt. Mindenkit megtapsoltak, mindenkit megdicsértek, mindenki boldogan távozott. Értesítést eredményükről három hét múlva, a további castingok befejezése után kapnak.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Nick Vujicic sem adja fel | ZETApress

Szóljon hozzá!