ZETApress

hírportál

Nagy Imrére emlékezünk

Rékasi Károlyt húsz éve több százezren hallgatták. 1989. június 16-án temették újra Nagy Imrét, Magyarország egykori miniszterelnökét. Ezen a napon a budapesti Hősök terén, a Műcsarnok épületénél felépített gigantikus ravatal előtt több százezren rótták le kegyeletüket.

Az újratemetési ünnepség meghatározó pillanata volt Rékasi Károly életének is, bár személyesen nem vett részt a megemlékezésen, a téren mégis mindenki őt hallgatta. ? 1989-ben Nyíregyházán a Móricz Zsigmond Színházban játszottam, ahol partnere és egyben tanítványa is lehettem Mensáros Laci bácsinak, a Jászai Mari- és Kossuth-díjas színésznek, rendezőnek. Ő személyesen is érintett volt az ?56-os eseményekben, 1958-ban letartóztatták, és két év két hónapi börtönbüntetésre ítélték ? emlékszik vissza a színész.

Mensáros László akkor azt a feladatot kapta, hogy egy hangstúdióban mondja fel az ötvenhatos vértanúk nevét. ? Laci bácsi megkért minket Orosz Helga kolleganőmmel együtt, hogy legyünk társai ebben a nemes feladatban és mi megtisztelve vállaltuk a felkérést ? mondta a színész. A hangszórókból így hangzott fel 1989. június 16-án Mensáros László, Rékasi Károly és Orosz Helga hangja a Hősök terén, akik az 1956-ot követő kivégzések áldozatainak névsorát háromnegyed órán keresztül sorolták.

A csaknem öt órán keresztül tartó tiszteletadás során az emberek szűnni nem akaró sorokban járultak a ravatal elé virágaikkal. ? Aznap is Nyíregyházán próbáltam a színházban, ezért nem lehettem ott személyesen a Hősök terén, de emlékszem a próba szüneteiben futottunk az öltözőbe és néztük a tévében a megemlékezést, hallgattuk saját magunkat.

Bár a munkája ismét elszólítja Pestről a színészt, arra buzdít mindenkit, aki 20 évvel ezelőtt ott volt a téren és az 1989 után születetteket egyaránt, hogy vegyenek részt a június 16-án, délelőtt 11 órakor kezdődő megemlékezésen a Hősök terén, vagy a nap folyamán helyezzék el az emlékezés virágait a Műcsarnok épülete előtt felállított gyásznapi installáció előtt. A programokról további információ oldalukon található.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. ZETApress » Húszéves a Köztársaság

Szóljon hozzá!