ZETApress

hírportál

Cupido és a Halál bikiniben

Ismét bikinibe bújik Cupido és a Halál. Egy fogadóban szállnak meg, ahol az Inas összecseréli fegyvereiket, így a Halál kiszemeltjei olthatatlan szerelemre gyúlnak egymás iránt, ellenben Cupido az egymásnak választott szerelmeseket halálra sebzi. Így indul a Cupido és a Halál című barokk kisopera története.

Ehhez a darabhoz nyúlt Magyarországon először a 2004-ben alakult Halastó kórus. Tavaly tartott egy baráti munkabemutatót, ami a vártnál nagyobb sikert hozott (az öt előadásból öt teltházas lett úgy, hogy semmiféle hírverést nem szerveztek köré), ezért az alkotók idén is színpadra állítják – hat alkalommal. Az előadás időpontjai június utolsó két hétvégéje (június 19, 20, 21, 26, 27, 28.), az online jegyvásárlás tegnap indult. Ennek úgy viszik hírét, hogy szerdánként az összpróba után valahol Budapest belvárosában elénekelnek egy-egy kórustételt a darabból. A héten a Gödör közönsége élvezhette a hirtelen feltűnt éneklő tömeget úgy két percig.

Hamar rájöttünk, hogy nem célunk a darab autentikus eloadása, mivel erre kevés megfelelően képzett ember van ma Magyarországon. A Halastó szemléletéhez közelebb áll az a cél, hogy a mű mondanivalója hasonló élményt nyújtson, mint keletkezésének korában ? fogalmaznak a Halastó vezetői, ami annyit jelent, hogy egy igazi szórakoztató darabot állítanak színpadra. Ebbe beleférnek a műanyag vízipisztolyok, a fürdőruha és fürdőköpeny, mint jelmez és az egész opera (pontosabban masque) vígjátéki hangulata.

A Cupido és a Halál egy XVII. századi, késő barokk kisopera, szerzői Matthew Locke és Christopher Gibbons. Vannak benne beszélt és énekelt dialógusok, áriák és táncjelenetek. A darabra a Halastó kórus karnagyai, Halas Dóra és Tóth Árpád a Zeneakadémia archívumában találtak rá még évekkel ezelőtt, amelyet a feljegyzések szerint eddig Magyarországon még nem mutattak be. Az idén már közel nyolcvan főt számláló kórus tagjai mindannyian munka mellett, mind szabadidejükben készülnek az előadásra.

A Cupido és a Halál minden egyes munkatársa egyben a kórus tagja is: ? mi játszunk a hangszereken, mi szervezzük a helyszínt, a kellékeket, magunk tervezzük a saját jelmezünket, magunk fordítottuk le a darabot, mi varrtuk az elíziumi ponyvát, mi terveztük a honlapot és így tovább. ? A kórustagok széles körből érkeztek: van köztünk végzett és még nem végzett zeneszerző hallgató, a karnagyokkal versenybe szálló karvezető hallgató, más kórusokban aktívan tevékenykedő lelkes amatőr zenész, építész, orvos, művészettörténész, mérnök, védőnő, informatikus, botanikus, játszótér-tervező, tanár, óvónő, gimnazista, egyetemi hallgató… és még sokan mások.

A darab rendezője, Göttinger Pál 2008-ban csatlakozott a Halastóhoz, amikor a karnagyok felkérték, hogy segítsen színpadra vinni a kisoperát. A szintén zenész és a kórus elképzeléseire nyitott rendező profi szakemberként, ugyanakkor a kórusra jellemző amatőrök lelkesedésével vezette (és vezeti még mindig) a próbákat. A fotók a tavalyi előadásról innen letölthetők.

Szóljon hozzá!