ZETApress

hírportál

Eltűnik a Hippodrom

Rövidesen megkezdődik a MACIVA Művésztelepén az új Hungária Cirkuszcsarnok építése. Az építkezést délelőtt megelőzte a hosszú évek óta használaton kívüli felépítmények, a Hippodrom és a MACIVA Állatház bontása.

A munkák megkezdése alkalmat adott arra, hogy a bontásra váró ódon épületek falai között röviden felidéztük a magyar cirkuszmúltat és tájékoztatást kaptunk a magyar cirkuszművészettel kapcsolatos tervekről, közöttük a MACIVA első nemzeti intézményként megkezdett 2013-as cirkuszi évadának előkészületeiről. Új cirkuszcsarnok épül a Magyar Cirkusz és Varieté Nonprofit Kft. (MACIVA) Hungária körúti művésztelepén, az állatszámok gyakorlására szolgáló Hippodrom és a közvetlenül mellette található állatház helyén ? jelentette be Kriza Zsigmond, a vállalat ügyvezető igazgatója. Az 1951-ben épült, mára korszerűtlenné vált objektumok helyén épül fel a Hungária Cirkuszcsarnok. Fotóink Vigh Alex felvételei.

A kétszintes, mintegy 902 négyzetméteres, 12 méter kupolamagasságú és 132 ülőhellyel rendelkező új épület lehetőséget biztosít majd az akrobatikus és levegőszámok gyakorláshoz, valamint bemutató és vizsgaelőadások helyszínéül fog szolgálni. A csarnokot egy átjáróhíd fogja összekapcsolni a Művésztelepen lévő másik próbateremmel. Az új építmény porondjának mérete megegyezik majd a Fővárosi Nagycirkuszéval, így lehetőséget ad arra, hogy a művészek korszerű és valós méretű térben készülhessenek fel az előadásokra.

Az új cirkuszépület nemcsak a Baross Imre Artistaképző számára jelent majd nagy szakmai előrelépési lehetőséget, hanem a várakozások szerint a professzionális gyakorlócsarnokkal és művészeti bemutatkozó helyszínnel a teljes magyar cirkuszművészet is új lendületet kaphat. Az építkezés várhatóan a jövő év második felében fejeződik be. A Hippodrom és az állatház hosszú ideje használaton kívül álló 440 négyzetméteres épületeit a magyar magáncirkuszok államosításakor építették, attól kezdve az artista- és állatszámok próbatermeként üzemeltek. A Művésztelepen az elefántházban két elefánt és egy ló kapott helyet, a vadállatházakban pedig gyakran több mint harminc tigrist, oroszlánt és leopárdot tartottak.

A helyszíni sajtótájékoztatót a jelenleg futó, nagy sikerű Cirkuszi kavalkád című műsorból előadott részletek színesítették és sor került a bontási munkák látványos megkezdésére. Felléptek a műsor művészei: Maike és Jörg Probst részleteket mutatott be látványos majomszámukból és a Troupe Black Roses egykerekű biciklis akrobata csoport a produkciójukból. Fellépett továbbá a 85 éves Simon Árpád erőegyensúlyozó művész is.

Szóljon hozzá!