ZETApress

hírportál

Örömzene a Lotz-teremben

Az Alexandra Kiadócsoportjához tartozó Cartaphilus Könyvkiadó gondozásában ma jelent meg Vajay Zsófia ? Bombera Krisztina: Budapest Bár ? Örömzene című műve. A Legendák élve, vagy halva-sorozatban megjelent kötet bemutatóját délután tartották az Andrássy úti Párizsi Nagyáruház Lotz-termében. Koncertjük november 21-én, szerdán 20 órakor lesz a Lovag utca 5-ben.

A Budapest Bár első öt évét bemutató riportkönyvben a zenekar tagjai és legközelebbi munkatársai meglepő őszinteséggel mesélnek, tükröt tartanak maguknak és egymásnak is. A huszonöt fejezetben nemcsak a Budapest Bár tagjainak portréja rajzolódik ki. Nyomon követhetjük egy új hangzás, a lemezek, koncertek, színházi előadások születését, a dalok történetét. Olvashatunk gyerekkori zenei élményekről, a dalszövegek titkos üzeneteiről, generációkon átöröklődő tehetségről és hagyományról, gátlásokról, előítéletekről és elfogadásról. Mindezt közel négyszáz fotó illusztrálja, melyek többsége ebben a könyvben látható először.

Mindenkinek kellene egy saját Budapest Bár, akkor nem lenne ennyi elkeseredett ember. Van egy falu, amihez tartozunk: néha kiülünk a padra, és nézzük, mi történik a másikkal, néha kisegítjük egymást, ha mással nem, egy jó kis beszélgetéssel, máskor perpatvar van, aztán összefogunk, és keményen dolgozunk valamin, ami jó nekünk is, és másnak is. Ebben a faluban elfér cigány, rocker, művészlélek ? mindenki, aki hozzátesz valamit a történethez. Elvenni pedig nem hagyunk belőle ? ha konfliktus van, vagy valaki meghülyül, akkor összezár a társaság. Nagyon élvezem, hogy így működünk ? mondta Gáncs Andrea menedzser, a Budapest Bár alapítója.

Büszke vagyok arra, hogy rocksztárokkal és alternatív figurákkal dolgozunk együtt, akik ugyan nem egyszerű esetek, de eléggé érdekesek ahhoz, hogy még nagyon sokáig együtt legyünk. Ha most csak huszonévesek lennének, nem is biztos, hogy felvállaltak volna ilyen dalokat plusz egy cigányzenekart, hiszen ez nem illik teljesen az ő világukba. Szerencsére sok mindent megtapasztaltak már ahhoz, hogy ezt a műfajt is tudják értékelni. Nagyszerű érzés, hogy ezt így közösen ilyen magas szintre el tudtuk vinni. Az öt év alatt még mindig nem ismertük ki annyira a másikat, hogy ráunjunk egymásra. A Budapest Bár ahelyett, hogy elfásult volna, még mindig tele van lendülettel és új ötletekkel ? mondta Farkas Róbert hegedűművész, a Budapest Bár alapítója és zenekarvezetője.

Szóljon hozzá!