ZETApress

hírportál

Maya a Tháliában

Verebes István: Maya című könyvének bemutatójára gyűltünk össze tegnap délután a Thália Színház stúdiójában. A bemutató ceremóniamestere Sándor Erzsi volt. Érkezésünkkor egy-egy pohár pezsgővel emelték a szervezők a hangulatot.

Zorán két dalt is elénekelt volna indításként. Az elsőt zongorán kísérte, de hiába vette elő gitárját a másodikhoz, beléfojtották a hangokat. Helyette Csernok Attila egykori magyar gazdasági vezető, jelenkori nyugdíjas brazil cégigazgató ismertette a 415 oldalas művet.

S hogy miről és kiről szól a történet? Egy mutatós, nyurga, de főleg különös lányról, aki mindenáron színésznő akart lenni. Az is lett, 1978-ban végezte el a főiskolát, s mindannyian Hernádi Juditként ismerjük. Volt egy színész-rendező is, akit első látásra elbűvölt talán azért is, mert magamagából is felfedezett benne valamit. Az álneveken megírt történetben a szerző sajátmagát Póknak nevezi.

A könyv rólunk szól, a ma 48 éves színésznőről és az 56 éves színész-rendezőről, aki elhatározta, hogy ? mint egy rejtélyt, vagy inkább rejtvényt ?, megfejti Mayát, a kivételest, a kivételt ? olvashatjuk a hátlapon. Ha utánaszámolunk, a számok sehogy sem stimmelnek. Az ok, hogy Verebes öt éve írta meg a regényt Hernádiról, de az Ulpius-ház Könyvkiadó gondozásában csak most jelentette meg.

Oknyomozói kíváncsisággal és szenvedéllyel tárja fel Judit magánéletét, sorra veszi pályafutása legfontosabb mozzanatait. A könyv idehaza íródott, ezért az elé a színházi világ elé is tükröt tart, melyben ők ketten léteznek és alkotnak. Kutatja azt is, hogy az általa legnagyobbra tartott magyar színésznő miért nem futhatott be olyan pályát, melyet különleges tehetsége indokolt volna. Ha Maya félévszázaddal korábban születik, bizonyára világsztár lett volna, legalább is a színész-rendező képzeletében ? olvashatjuk a borítón.

Kern András, Juci vígszínházbeli és Heti hetesbeli társa megírt egy levelet, s fel is olvasta tüstént. Humorosan méltatta benne partnernőjét. Utána a színésznő és a szerző beszélgetett több évtizedes kapcsolatukról. Az est végén játszhatta volna el Zorán a második dalát, de akkor már neki nem volt kedve a fellépéshez. Kár pedig, mert bizonyára nagyon felkészült rá!

Szóljon hozzá!