ZETApress

hírportál

Dixie-maximum az Arénában

Fergeteges és rendkívüli koncertet adott május elsején a Benkó Dixieland Band. Ismét bebizonyították, nem véletlen, hogy az USA egykori elnöke, Ronald Reagan a világ egyik legjobb bandájának nevezte őket, és hogy méltók rá, hogy ők képviseljék a Föld zenéjét a Marson. ? A kemény munkát meghálálja a közönség ? mondta Benkó Sándor.

Az 52 éve sikeres csapat a munka ünnepén is nagy kedvvel robotolt. Négy órán át zenéltek a táncos lábúak nagy örömére, akik a Papp László Budapest Sportaréna ötszáz négyzetméternyi táncparkettjén, lankadni nem akaró lendülettel bíztatták Benkóékat. Benkó Sándor nem véletlenül mondta, hogy: a maximális energia-befektetéssel elért magas szintű produkciót meghálálja a közönség. És ez valóban minőségi zenélés volt, nem hiába tartottak húsznál is több próbát a dixie-sek.

Azok is jól mulattak, akik nem kifejezetten ismerték eddig ezt a műfajt, hiszen a hangulat baráti, kötetlen volt. A tömegesen megjelent fiatalok hangos jókedve nemhogy zavarta volna a koncertet, még fokozta a hatást! Lám, lazán is lehet minőségien szórakozni. Mintha az emberek egy kevés időre elfelejtették volna a napi gondjaikat, és a dixieland szertelen ritmusán szépen fogyott a sör és a zsíros kenyér.

Soha ezelőtt még nem volt rá példa, hogy egy BDB-koncertnek ennyi sztárvendége lett volna. Az ételt és zenét a sok meghívott művész vendég is szélesebb körben fogyaszthatóbbá tette. Különlegességnek számított a két kiemelkedő hegedűművész ? Szabadi Vilmos és Deseő Csaba ? közös szereplése, vagy az amerikai jazz magyar származású kiváló vibrafonosa, Tommy Vig nagyszerű produkciója, aki hangszere mellett dob show-ban is bemutatkozott. László Boldizsár húzós, swinges tempóban előadott opera részlete az estének igazi csemegéje volt. A 150 fős ? angyali hangon megszólaló ? kórus pedig egyenesen rendhagyó ebben a műfajban.

Szenzációsan jól sikerült a koncert. A felszabadult légkörben mindenki úgy bulizott, ahogy akart: ki klasszikus módon hallgatta a koncertet, ki úgy, mint pub-okban szokás: sört ivott és beszélgetett, ki pedig végig táncolta az estét. Azt hiszem a többi fellépő művész-barátom nevében is mondhatom, hogy nagyszerűen éreztük magunkat. Minden buli alkalmával bebizonyosodik, hogy a kemény háttérmunkát és a magas színvonalú előadást meghálálja a közönség ? mondta Benkó Sándor.

Mi sem bizonyítja jobban, hogy az esemény nem csak a hálás közönségnek okozott nagy örömet, hogy Benkó Sándor már most elkezdte szervezni a jövő áprilisban megrendezésre kerülő jubileumi koncertet, amely a bandavezér 70. születésnapja kapcsán visszatekintés lesz a BDB siker-sztorijára. Az Aréna koncert után zártkörűnek nevezhető zenélést a MÜPA-ban tartják majd, ahol csak 1700 vendég lehet jelen. Nem nehéz megjósolni, hogy a ritkaság számba menő koncertjük is kiemelkedő sikert hoz majd.

A múlt pénteki koncert további fellépői voltak: Bényei Tamás (bendzsó), Berki Tamás (ének), Gáspár Pál (bendzsó), László Boldizsár (ének), Lázár István (trombita), Micheller Myrtill (ének), Orosz J. Zoltán (harmonika), Varga Tibor (klarinét), Hot Jazz Band, Banchieri Singers, a 150 tagú Nyíregyházi Cantemus Vegyeskar Szabó Dénes Kossuth-díjas karnagy vezetésével és a Police Big Band.

Szóljon hozzá!