ZETApress

hírportál

Folytatódik a fesztivál

Az art moments kortárs vizuálisművészeti fesztivált tegnaptól szeptember 29-ig rendezi meg Pécsen a Hybridart Management és a Forum Hungaricum Nonprofit Kft. a Zsolnay Kulturális Negyed (ZSKN) és a Cella Septichora kiállító tereiben ? tudtuk meg Erdélyi Szabolcstól.

Az Art Moments fesztivál pécsi helyszíne az országos rendezvénysorozat ötödik állomása. Korábban, július 5-12-e között Budapesten, az Erzsébet téren, a Design Terminál és az Akvárium épületeiben debütált a fesztivál, illetve párhuzamosan, július 4-10-ig a Veszprémi Utcazene Fesztivál alatt a veszprémi közönség is láthatta a kiállításokat, filmes és zenei programokat, majd Debrecenben augusztus 14-20-a között. A Budapestről kiinduló fesztivál júliustól október elejéig járja az ország városait, a rendezvény egyes programjait Pécs után végül Tokajba is elviszik a szervezők. Az Art Moments kiemelt partnerei Pécsett a Zsolnay Kulturális Negyed és a Cella Septichora.

Az Art Moments különleges vizuális művészeti programokat szervez pályakezdő művészek munkáiból, produkcióiból. A képzőművészeti, médiaművészeti, fotó- és filmes események mellett a vizuális művészetekhez kapcsolódó irodalmi és zenei rendezvények alkotják az országos programsorozatot. A rendezvénysorozat célja egyrészről, hogy a fiatal művészvilágnak lehetőséget adjon a bemutatkozásra, másrészt, hogy a sokak által nehezen befogadható kortárs művészetet mindenki számára értelmezhető, szerethető formában mutassa meg. A fesztivál programjai ingyenesek.

Egy kis ízelítő a programokból

A Cella Septichora Sejt című csoportos kiállításán a Fiatal Képzőművészek Stúdiója Egyesület művészei mutatkoznak be. A csoportos seregszemle közel negyven kiállító művésze a hazai kortárs művészeti szcéna legifjabb, progresszív generációjában tartozik. A kiállításon szinte minden művészeti ág képviselteti magát, így az ókeresztény síremlék évszádos falai között a látogatók a klasszikus vakkeret festmények mellett a legváratlanabb körülmények között találkozhatnak fotó, videó, és szobor installációkkal. A kiállítás kurátora Zsikla Mónika művészettörténész.

A ZSKN igazgatása alá tartozó Inkubátorház Galériájában a COLORS magazin címlapjaiból nyílik izgalmas tárlat. A lapot a Benetton cég alapította a 90-es évek elején, szerkesztésére pedig az amerikai, ám magyar származású Tibor Kalman grafikust, valamint Oliviero Toscani olasz fotográfust kérték fel. Kálmán és Toscani feladata az volt, hogy egy elegáns megjelenésű magazint készítsenek, amely hitelesen képviseli a cég radikálisan őszinte nézeteit az aktuális társadalmi, politikai feszültségekről, mint például a rasszizmus, a háborús bűncselekmények, az AIDS vagy a súlyos környezetvédelmi problémák. Az Art Moments fesztivál keretében láthatja a közönség ezeket a sokkolóan szókimondó, a világ ellentmondásaira rádöbbentő alkotásokat.

A ZSKN E78-as épületében a REFLEX: ATTACK címűintermédia kiállítását láthatja a közönség. A kiállítás installációi, fotói és videómunkái az agresszió, a nemi erőszak és a társadalmi nem témáit érintik. Kísérletet tesznek arra, hogy reflektáljanak a közelmúltbeli tragikus gyilkosságra, amelynek fiatal és életvidám áldozatát Pécsszerte sokan ismerték és szerették. Egyes munkák egyre fokozottabb részvételre és érzelmi aktivitásra késztetik a nézőt, aki kényelmetlenül is érezheti magát, másutt együttgondolkodásra hívnak az alkotók. Az alkotók jó része kifejezetten a kiállítás apropójából készítette el munkáját, amelyeket Páll Evelin, a kiállítás kurátora válogatott. Az alkotók a technika eszközeit használva keresnek válaszokat különböző társadalmi, politikai és művészeti problémákra.

Szintén a Cella Septichorában kerül bemutatásra Serena Scapagnini (Olaszország) L’Onda (A Hullám) című kiállítása, melyet a nyári Art Moments egyik kísérőprogramjaként a Budapesti Olasz Kultúrintézetben láthatott első ízben a közönség. Serena Scapagnini ? Rómában élő fiatal képzőművész és művészettörténész ? művészetében nehezen választható külön az elméleti, illetve a gyakorlati hivatás: egy művészeti korszakkal, életművel vagy technikával kapcsolatos kutatásait nem feltétlenül teoretikus módon, hanem sokszor az alkotói folyamat metódusán keresztül, saját művei által értelmezi. Jelen kiállítás középpontjában a közelmúltban készült, ezúttal sajátos installációba rendeződő szobrászati, illetve vegyes technikával készült festészeti ? grafikai alkotásai állnak, melyek a hanghullámok kiterjedésének művészi formában való rögzítésére törekszenek. A kiállítás kurátora: Keserű Luca.

A divatrajongókra is gondolt az Art Moments: a Forum Hungaricum által szervezett Gombold Újra! Divat a magyar 2.0 2012-es öltözéktervezési pályázatának legkülönlegesebb munkáiból nyílik kiállítás a Zsolnay Kulturális Negyed belső udvarában. A ?Gombold újra? a fiatal magyar divattervezők támogatására, bemutatására jött létre; célja megmutatni, hogy a hagyomány és a kortárs értékek összeegyeztethetők: a pályázók a magyar divattörténet múltjából kiindulva terveztek hordható ám izgalmas XXI. századi ruhákat. A filmrajongók pedig a fesztivál szabadtéri mozi programjait is élvezhetik: a Bóbita Szabadtéri Színpad helyszínén ismert magyar nagyjátékfilmeket tekinthetnek meg.

Ám a jó hangulat zene nélkül mit sem ér: a Roma Hungaricum Művészegyüttes mellett fellép az Anez zenekar, a fiatal zenészeket elektronikusan alternatív kategóriába sorolják, habár ezt a besorolást többszörösen újraértelmezték, zenei attitűdjük, nyitott, kísérletező. AKamikaze Scotsmen formációvalis találkozhat a mulatni vágyó fiatalság, utóbbi zenekar szokatlan hangszerelésben, valamint sajátos felfogásban közelíti meg a rock világát. Az ősz záróakkordjaként végül a szüret idején Tokajba költözik a fesztivál. A programokról részletesebben idekattintva olvashatunk.

Az előzményekről

Az Art Moments nem először jelentkezik vizuális művészeti eseményekkel: 2010 októbere és 2011 májusa között 3 alkalommal, rendezvényenként egy hónapig tartó programsorozatok keretében képzőművészeti terepakciókat szervezett mindennapi urbánus élettereinkben. A gondolat már akkor megfogalmazódott a szervezőkben, hogy olyan módon kell a kortárs művészetet bemutatni, hogy ne csak a rendszeres galéria- és kiállítás látogatók élvezzék. Azáltal, hogy könyvesboltokban, bankfiókokban, kávézókban, romkocsmákban, éttermekben és irodahelyiségekben rendeztek kiállításokat, és mindehhez interaktív szavazást is szerveztek az Art Moments facebook-felületén, sok olyan fiatalt megmozgattak, akik amúgy nem járnak rendszeresen múzeumokba.

A közönségszavazás és egy szakmai zsűri válogatása nyomán a 3 rendezvény során létrejött egy gyűjtemény, amely a kiállított művek közül a legjobb alkotásokat tartalmazza. Ez az úgynevezett Spicy Collection utazik a nagyvilágban, hirdetve a tehetséges pályakezdő magyar képzőművészeket. A kollekció a Balassi Intézet közreműködésével volt már a berlini, a római és a párizsi Magyar Kulturális Intézetekben, Londonban a Chelsea Libraryben, és Münchenben az Urban Art-tematikájú Stroke Art Fair-en. A fesztivál kiemelt támogatói a Forum Hungaricum és az Equilor; a fesztivál szponzorai az OTP Junior, a Wanhua; a Borsodchem; a Zepter és a Fundango.

Szóljon hozzá!