ZETApress

hírportál

Tánc és performance a Gödörben

Hatodik alkalommal gyűlnek össze a performance szerelmesei a hét végén a Gödör Klubban. Idén is kétnapos lesz a 6. Budapesti Tánc és Performance Fesztivál. A Gödör Klub idén hatodik alkalommal is megrendezi az immár hagyományosnak számító fesztivált. A kifejezetten erre az alkalomra készített, máshol nem látható produkciókat május 2-án és 3-án délután 5-től, illetve fél 6-tól tekintheti meg a közönség.

Az ingyenes, kétnapos fesztiválon 25 produkció követi egymást, láthatjuk többek között szombaton a neves táncművészt, Ladjánszki Mártát és barátait, a Berger Gyula vezette Zéró Balettet, a Gödör Klubban működő Spicc stúdió 3 csapatát, az ismert performer Kovács István produkcióját, és a Tértársulat 50 perces előadását. Újra velünk lesz a titokzatos Andy Valahol és Reneszánsz-emigráns OKM Tánckara, továbbá P’Andiciel Fashion Show néven fergeteges divattörténeti eseménynek is szemtanúi lehetnek azok, akik ellátogatnak a budapesti Gödör Klubba.

Vasárnap lép fel a TÁP Színházból ismert Horváth Ezüst Kálmán kéz-és balettművész, az eddig mind a hat alkalommal fellépő neves performance művész Dénes Imre, láthatjuk a csodacsatornamatyik nevű formáció produkcióját, melynek rendezője egy ötéves gyerek, ahol a résztvevők minden szakmai tudásukat alárendelik a könyörtelen rendezői akaratnak: az író, a koreográfus, a táncosok, a színészek marionettként engedelmeskednek a cezaromán idomárnak. Ugyancsak a Fesztivál második napján látható az Art Macabre, a magyar horror, illetve thriller műfaját feltámasztani kívánó társulat Csipkerózsika című performance-e, a Dream Team Színház és vendégei előadása, illetve Vostenák György az öregedést bemutató táncprodukciója is.

Természetesen idén is fellépnek a fesztivál már hagyományosnak számító szereplői, a Kókai János Társulat, a Böröczffy Farkas Boglárka társulata a Boglart, valamint Lakat Andrea csapata és Pletl Zoltán. Mindkét nap tartogat látványos ?tüzes? produkciót: szombaton a két lendületes, de a két igen különböző művészeti ágat képviselő társaság a Taurin Cirkuszcsoport és a Teleszubjektív Egyesület fogott össze egy új vizuális kaland kedvéért. Vasárnap, pedig a Magma Tűzszínház Moirák című performance-e kápráztatja majd el a nagyérdeműt.

A Gödör Klub idén pályázatot írt ki a Fesztivál zenei indulójának megkomponálására, a nyertes darab meghallgatható weboldalukon. A komponista a 21 éves Szabó Ajtony, aki volt már gyerekszínész, élő díszlet, színész, dalszerző, és versmegzenésítő (ezekért kapott néha díjakat), magyar résztvevő a fiatal drámaírók világtalálkozóján, több amatőr rövidfilm társalkotója és zeneszerzője (ezek között szintén voltak díjnyertes darabok), ruhatáros, és utcazenész. Manapság a diplomamunkáján dolgozik (buddhista filozófiát tanul), kamarazenei darabokat komponál az asztalfióknak, klasszikusgitáron és csellón gyakorolja magát, csellón egy vonós kamarazenekarban, és a Nuestro Aire flamenco-társulatban is játszik.

A performance-ok után mindkét este koncertek szórakoztatják a közönséget: szombaton a The Trousers, és a Paganza (ex-Csámisi) lép fel, az estét dj Onoff zárja, vasárnap, pedig a francia Mique & Baltazar Montanaro lemezbemutató koncertjét hallgathatjuk, továbbra is ingyenesen. Támogatók: est.hu, freeblog.hu, port.hu, Pesti Műsor, Kultblog.hu és a Független Színházak Szövetsége.

Szóljon hozzá!