ZETApress

hírportál

Amatőrök, készüljetek!

Félmillió forint annak az amatőr zenekarnak a jutalma, amely feldolgozást készít Illés Lajos egyik dalából. A legjobb remake készítői fellépési lehetőséget kapnak szeptember 22-én a Sportarénában, ahol a feltörekvő zenekar tagjai várhatóan tízezer ember előtt mutathatják be tudásukat az Illés Lajos Emlékkoncerten ? tudtuk meg a szerda esti sajtóbemutatón, a hegyvidéki MOM Kulturális Központban.

A pályázat kiírója szeretne rávilágítani arra, hogy az a szakadék, amely az egykori ?nagy? generáció és a mai ?Y? generáció között tátong, csökkenthető. ? A magyar könnyűzenei életben már születtek olyan dalok, amelyek újragondolva értéket képviselhetnek a mai fiatalok számára is ? nyilatkozta Makkai Lilla, aki Illés Lajosnak, az egykori Illés-együttes alapító tagjának özvegye.

A hazai zenekaroknak egyre nehezebb dolguk van, ha meg szerettetnék ismertetni magukat a nagyközönséggel. Egyre több az olyan nemzetközi alkotó, aki pusztán a piaci eladhatóság reményében készíti szerzeményeit. Ezek a produkciók egyre nagyobb teret kapnak azokon a hazai zenei csatornákon, amelyek segíthetnek egy-egy dal népszerűsítésében. Sem a szakmai újságok, sem a zenével foglalkozó rádió-és televízió műsorok nem tekintik feladatuknak, hogy tudatosan keressék azokat az egyedi arculattal rendelkező zenekarokat, zeneszerzőket, akik színvonalas és egyedi produkciót hoznak létre.

Az Arénában megrendezésre kerülő emlékkoncerten fellépők névsorát úgy állították össze, hogy jelen legyenek olyan előadók is, akik képesek egy-egy dal újrafogalmazására annak érdekében, hogy a zenei és generációs szakadékok csökkenjenek. Illés Lajos szerzeményeinek előadói lesznek például Janicsák Veca és Kocsis Tibor is, akik saját stílusukban próbálják újrafogalmazni, és a mai zenei irányzatok kedvelőinek is átérezhetővé tenni az Illés-zenekar alapítójának dalait.

Fellépők az emlékkoncerten

Szólisták: Varga Miklós, Kalapács József, Szabó Előd, Szakcsi Lakatos Béla, Homonyik Sándor, Benko Dixiland Band 5 fő, Szvorák Katalin, Bergendy fivérek 2 fő, Tolcsvay Béla, Malek Andrea, Filep Anita, Janicsák Veca, Kocsis Tibor, Bolyki Brothers 4 fő, Sántha Zsuzsa és Bodor Emese. Kíséret: ROLE-zenekar 7 fő, Liszt Ferenc Kamarazenekar 20-22 fő és Á? la c?art kórus 15 fő. A pályázók két dal feldolgozására vállalkozhatnak. Az Illés Lajos?Kántor István: Várj, még eljön a nyár, vagy az Illés Lajos?Bródy János: Lehetett volna című művet kell elküldeni saját feldolgozásban. A részletes pályázati kiírás a Zene.hu weboldalon olvasható.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Baki a Tháliában | ZETApress

Szóljon hozzá!