ZETApress

hírportál

Lajosra emlékezzünk!

Hetven éve született, és már öt éve nincs közöttünk a magyar könnyűzenei élet egyik meghatározó alakja: Illés Lajos, aki örökzöld dalaival, színpadi és filmzenei szerzeményeivel, a magyar népzene és protestáns zeneiség ötvözetével beírta nevét a hazai zenetörténetbe. A jubileum alkalmából családja szeptember 22-én nagyszabású életmű koncertet rendez neves előadók közreműködésével a Papp László Budapest Sportarénában.

Miért rendezik meg az életmű koncertet? ? Mert Illés Lajos, az Illés együttes alapítója idén lenne 70 éves. A 2000. március 15-én Kossuth-díjat kapott billentyűs-zeneszerző családja a kettős évfordulóra emlékezve úgy döntött, a művész pályatársai, tisztelői közreműködésével egy emlékkoncerten mutatják be a több mint négy évtizedet felívelő életművet az Ó, kisleánytól a Te Deumig. A koncert fővédnöke Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, Németh Zsolt, a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára, valamint Tőkés László korábbi református püspök, Európai parlamenti képviselő, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke.

A négy részből álló három órás est egyszeri és megismételhetetlen élményt fog adni fiataloknak és idősebbeknek egyaránt, hiszen Illés Lajos dalait ? többek közt ? olyan közismert és népszerű előadók szólaltatják meg, mint a csíkszeredai Role zenekar, Bolyki Brothers, Bergendy István, Janicsák Veca, Kocsis Tibor, Kalapács József, Homonyik Sándor, Varga Miklós, Filep Anita, Szvorák Kati, Szabó Előd, Tolcsvay Béla, Liszt Ferenc kamarazenekar és az Á’ la c’art kórus ? tudtuk meg a tegnap esti sajtóbemutatón, a Csörsz utcai MOM Kulturális Központban. Utána Lajos kedvenc ételét: csülkös bablevest és fokhagymás lángost kaptunk.

Illés Lajos dalain, életművén generációk nőttek fel. Az általa alapított és vezetett Illés együttes a kezdetekben iskolai, egyetemi rendezvényeken játszotta a Szabad Európa és Luxemburg Rádió hullámain érkező, az ifjúság körében hatalmas népszerűségnek örvendő nyugati világslágereket, majd saját szerzeményekkel jelentkeztek. Életérzéseket, szabadságvágyat kifejező szövegeik által az Illés hamar a hatvanas-hetvenes évek legnépszerűbb beat-zenekarává vált. Illés Lajos mindeközben szerzőként sikeres dalokat írt Koncz Zsuzsának, valamint számos színház- és filmrendező kérte fel betétdalok és filmzene készítésére. A harmadik Illés együttes felbomlása után szerzői albummal jelentkezett, nagyobb lélegzetű oratórikus és egyházi zeneművek írásával folytatta pályáját. Öt évvel ezelőtt, 2007. január 29-én hunyt el.

Az Illés együttes 1957-ben alakult, klasszikus korszakát 1965 és 1973 között, a Szörényi testvérekkel és Bródy Jánossal élte, amikor a Metró és az Omega mellett a legnépszerűbb hazai beatzenekar volt. Az együttes 1981-ben újra fellépett, 1990-ben emlékezetes koncertet adott a Népstadionban, hat évvel később a Budapest Sportcsarnokban, 2001-ben ? szintén a Népstadionban ? a Metróval és az Omegával, az utolsó fellépések pedig 2005 augusztusában voltak, már Pásztory Zoltán dobos halála után Csíkszeredán, valamint a Sziget Fesztivál nulladik napján.

Illés Lajos írt filmzenéket, musicalt, újjáalakított zenekarával a Hogyha egyszer című dallal 1977-ben megnyerte a Metronóm fesztivált. Élete utolsó két évtizedében a református egyház kántora volt, oratorikus rockistentiszteletet is írt Velünk az Isten címmel (1991). 1994 és 1996 között komponálta a Magyar Éneket, az énekelt magyar versekre írt, háromrészes album több darabját Erdélyben írta. A Magyar Éneket több mint kétszáz előadáson mutatták be közönség előtt. ? Ezekben a zenékben ősi magyar dallamok és a protestáns egyházi zene ötvözete szólal meg. A Szvorák Kati énekével 1997-ben kiadott népdalátiratai, a Válaszúton című album is mutatja, milyen fontos volt számára a magyar népzenei örökség ? nyilatkozta korábban Makkai Lilla, a zenész özvegye.

Utolsó éveiben szerzett rockoperát (Betlehem csillaga ? 2000), és elkészült kórusmű-trilógiája első két részével (Magyar Te Deum ? 2003, Karácsonyi Te Deum ? 2005) is. A szeptember 22-i, szombat esti sztárfellépőkkel és számos meglepetéssel színesített, látványban és hangzásban egyedülálló koncerten a Duna TV forgat majd, s dupla oldalas DVD-t is készítenek. Jegyek 5900 és 13.900 forint közötti áron kaphatók.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Amatőrök, készüljetek! | ZETApress

Szóljon hozzá!