ZETApress

hírportál

Véget ért a III. KaposFeszt

Ovációval és tapsviharral ért véget az augusztus 14-e és 20-a között megrendezett III. Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztivál. A két hete beharangozott III. KaposFeszt 14 klasszikus zenei koncertjén és kísérő programjain idén is több ezer látogató vett részt ? tudtuk meg Balogh Mátétól.

A több, mint 50 hazai és nemzetközi fellépő művész világszínvonalú előadásai, és a koncerteket színező különleges meglepetés produkciók tovább erősítették a fesztivál világszerte egyedülálló jellegét. A harmadik KaposFest idején Kaposvár ismét megtelt a klasszikus zenét szerető közönséggel. Már hetekkel a fesztivál kezdete előtt nem lehetett, csak elvétve üres szobákat találni, mivel a majd tizenötezres számot elérő, minőségi turista felfedezte magának Somogy megye ékszerdobozát.

Mind a 14 komolyzenei koncert telt-házas nézőtérrel fogadta a világ élvonalába tartozó művészeket, többek között Kocsis Zoltánt, Ivry Gitlist, Kelemen Barnabást, Alina Ibragimovát, Pekka Kuusistót vagy Nicolas Altstedt-et. Idén több meglepetés darab ? cigányzene, gospel, tangó előadás ? is színesítette a koncerteket. Egy olyan előadás sem volt a fesztivál ideje alatt, amely után a közönség nem felszabadultan jött volna ki és nem élte volna át a rendezvény jelmondatát is magába foglaló gondolatot: az élvezet szabadságát.

A fesztivál idei nagy sikerét abban is látom, hogy a fiataloknak szánt fesztiválpárnák ? amelyek 14 koncertre szóltak és egy jegy árába kerültek ? mind elfogytak, így rengeteg fiatal számára nyílhatott ki egy ajtó a komolyzene felé. Bár legtöbbjüknek csak a földön, vagy a színpadon jutott hely, csillogó szemmel hallgatták a koncerteket ? jegyezte meg Bolyki György. A néhol több órás koncerteket kiegészítő programok sora oldotta fel, úgy, mint Réz András filmklubja, a Bolyki Soul&Gospel Kórus koncertje, Kutasy Zsolt műismertetői, a Kortársak kiállítás éjszakai tárlatvezetései, vagy épp Oláh Ernő cigányzenekarának előadásai.

Kokas Katalin művészeti vezető és Bolyki György fesztiváligazgató számára a fesztivál sikere egyet jelent azzal, hogy igény van a minőségi kultúrára és az sem számít, ha esetleg utazni kell érte. A következő, IV. KaposFest 2013. augusztusban újra hangos sikerre számíthat és talán, egyre több érdeklődőt sikerül a klasszikus zene bűvöletébe vonni, úgy, hogy közben megismerik Kaposvárt és környékét ? vélik a rendezők.

Szóljon hozzá!