ZETApress

hírportál

Embertornyok a Belvárosban

Már csak ma délután 4-kor, vagy talán a meleg miatt a tegnapihoz hasonló időpontban, háromnegyed 5-től láthatjuk az embertornyok építését a Fergeteges Katalán Napokon Budapest szívében, a Szabadság téren. Tegnap délutáni bemutatójukat mi is végignéztük, fotóink és videónk Zmesi felvételei.

Augusztus első hétvégéjén, Budapesten ünnepli fennállásának 25. évfordulóját az Aplec Internacional katalán kulturális szervezet. A háromnapos fesztivál olyan tradicionális katalán látványosságokat hozott el a Szabadság térre péntektől vasárnapig, amelyek például az UNESCO szellemi kulturális világörökség részét képezik.

A Fővárosi Önkormányzat meghívására, valamint a Budapesti Fesztiválközpont szervezésében érkező világhírű kulturális egyesület először látogatott hazánkba. A programsorozaton a belváros szívében bemutatkoznak többek között a Minyons de Terrassa híres embertornyai ? az UNESCO szellemi kulturális világörökség részeként számon tartott Castells ?, amelyek akár tíz ember emeletnyi magasra is épülhetnek. A négyszáz fős csapatból 182-en jöttek most Budapestre. Hetente kétszer gyakorolnak, hétvégeken bemutatókat tartanak. A különleges élményt kínáló katalán művészeti előadások és kulturális érdekességek között szerepel továbbá a Diablos pirotechnikai, illetve utcaszínházi előadás, vagy éppen a táncoló óriásfigurák.

Castells ? Embertornyok

Embertornyokat ? Castells ? már a középkorban is emeltek, eredetük olyan régi táncokra vezethető vissza, melyek emberi építmények kialakításával fejeződtek be. Az embertornyok jelenlegi formája körülbelül 200 évvel ezelőtt jelent meg Vallsban, és lényegében a mai napig megőrizte eredeti formáját. Az emberi testek alkotta tornyok magasságuk, szépségük és törékenységük folytán egyedülálló részévé váltak a katalán népi kultúrának.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=Uy5z3H-ayMk[/youtube]

Úgy tartják, hogy az embertornyokhoz szükséges erő, egyensúly, bátorság és értelem hűen jelképezik a katalán nemzeti karakter alapvonásait. Az egyre szaporodó toronyépítő csoportok, a nem ritkán 10 emelet magas építmények nyomán nem túlzás az embertornyok történetének fénykoráról beszélni. Nem lehet véletlen, hogy 2010-ben az UNESCO az embertornyokat a szellemi kulturális világörökség részévé nyilvánította.

A három napos vándorünnep alapvetően a katalán kultúra nemzetközi népszerűsítését szolgálja. Miután ugyanis Katalónia elvesztette teljes önállóságát, a katalánok nemzeti szuverenitásuk kibővítését tekintik az egyik legfontosabb feladatuknak. Ez a szellem nyilvánul meg a nyelv, a hagyományok és a kultúra iránti szenvedélyes elkötelezettségükben. Katalónia népe egyesületekbe szerveződve ápolja, keresi a nemzeti identitás lehetséges kifejezési formáit, köztük a legjellegzetesebbeket, a néphagyományokat. Az elmúlt években e hagyományok egyre látványosabb és játékosabb formában váltak a katalán mindennapok részeseivé és ennek esszenciáját hozták el most Budapestre, a Fővárosi Önkormányzat meghívására.

Szóljon hozzá!