ZETApress

hírportál

Adél a II. Világtalálkozón

Simándy Adél, malmői klubénekes, a Svéd-magyar Világklub tagja idén is sikeresen szerepelt vasárnap a budapesti II. Magyar Világtalálkozón – tudtuk meg dr. Turcsán Mihálytól.

Nagybátyja Simándy József a neves operaénekes, de édesapja is kiválóan hegedült, akivel Simándy József, a nagybácsi is gyakran énekelt. Így Adél már kislány korában magába szívta a zene és dal szeretetét. Dél-Svédország magyar klubjaiban gyakran fellép, énekel svéd népdalokat, egyházi énekeket, a svéd magyarok által kedvelt magyar dalokat, magyar operetteket.

Az I. Magyar Világtalálkozón Balatonlellén is sikere volt. Ott lépett fel 2011 nyarán a Kívánságműsorban a neves művészek: Leblanc Győző és Tóth Éva programjában. Most a II. Magyar Világtalálkozón a SYMA Csarnok Nagyszínpadán énekelt svéd nemzeti viseletben, svéd virágkoszorúval a fején és a Svédországban is jól ismert melodikus népdalokat énekelte sok sikerrel. Így például a Sang till friheten – Dal a szabadságról és Jag hade en gang en bat – Volt egyszer egy csónakom című dalokat adta elő. Ezeket Tar Károly neves svédországi író, költő műfordításában a közönség ajándékul kapta. Már a Bemutatkozik Svédország című programban osztotta Adél a svéd népdalok magyar szövegét.

Dr. Szalontai Éva, a Bemutatkozik Svédország és magyarsága című program szervezője a hagyományos svéd-magyar barátságot, a Wallenberg-év, a magyar és svéd kultúra közelítésének jelentőségét hangsúlyozta. Simándy Adél mindenben aktívan közreműködő partner volt. A Világbál forgatagából is kivette részét. A floridai Maria Helmannal vígan ropták a táncot. Nelly, Adél gimnazista kislánya a bál szépségversenyén helyezést kapott: ott állt a 10 bál szépe között. – Ott más a kedv, más a kotta, ott másként szól minden nóta? – írta Tar Károly költő, Adél azonban itt is, ott is sikeres dalénekes.

2 hozzászólás

  1. Szerbusz ADELKA! 2007. áprilisában találkoztunk a szülinapodon. Megkedveltelek!? Ili. Kanndiko! De Te nagyon kedves vagy, puszi: Gábor!!!

Visszajelzések

  1. Esterházyak a történelemben | ZETApress