ZETApress

hírportál

Novemberben Összefogunk!

Zenészek az újságírókért, az újságírók egymásért fognak össze egy jótékonysági koncert erejéig ? tudtuk meg délelőtt a MÚOSZ Vörösmarty utcai Székházában. Hat újságíró szervezet képviselői írták alá a szándéknyilatkozatot a Mikszáth-teremben.

Nehéz helyzetbe jutott idősebb pályatársaink, munka nélkül maradt kollégáink megsegítésére a hazai újságíró-szervezetek példátlan összefogással jótékonysági koncertet szerveznek november 15-én, csütörtökön este 19 órától. A rendezvény a Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) kezdeményezésével, és a műsorban önzetlenül fellépő, a minőségi magyar könnyűzene reprezentánsai segítségével valósul meg.

Az eseményen két olyan muzsikus is részt vett, aki már igent mondott a felkérésre: Oláh Ibolya, a Megasztár felfedezettje és Mihály Tamás basszusgitáros-zeneszerző, az 50. születésnapját ünneplő Omega basszusgitárosa, aki neves zenésztársaival az idén megjelent Last Minute című szólólemezéről ad majd elő dalokat a nagyszabású koncerten, a SYMA Csarnokban. A háromórás zenei produkció keretében a magyar újságírás ?nagy öregjeit?, közkedvelt és megbecsülést érdemlő tagjait is köszöntik.

Az együttműködési nyilatkozatot aláíró újságíró-szervezetek: Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ), Magyar Újságírók Közössége (MÚK), Magyar Katolikus Újságírók Szövetsége (MAKÚSZ), Protestáns Újságírók Szövetsége (PRÚSZ), Tudományos Újságírók Klubja (TÚK), Magyar Sportújságírók Szövetsége (MSÚSZ). A szervezőbizottság elnöke Frank Iván újságíró, tagjai az újságíró-szervezetekből delegáltak, és a koncert lebonyolításával foglalkozó szakemberek.

A jótékonysági koncert céljait a Magyar Lapkiadók Egyesülete (MLE) is támogatásáról biztosította, hangsúlyozva, hogy a kiadók az ágazatot sújtó recesszió idején a szakmai szolidaritás kifejezését különösen fontosnak tartják. A koncert teljes nyeresége az újságírók Szolidaritási Alapítványának közreműködésével a munkanélküli, illetve rossz szociális körülmények között élő, a csatlakozó újságíró-szervezetekben tartós tagsági jogviszonyt fenntartó újságírók segélyezését szolgálja. A koncertre 4500 forintos ?sétálójegy? és 6-7 ezer forintos helyreszóló jegy váltható, melyet augusztus végén, szeptember elején kezdenek árusítani. Nem csak sima ?beugró? lesz, hanem egy gyönyörű emléklap, melyen megköszönik a néző segítségét a nemes célhoz.

A jótékonysági akcióhoz csatlakozott Eugen Jenő Bocsor festőművész is, akinek tegnap nyílt kiállítása a Sajtóházban. Az itt bemutatott képeinek eladásából származó összeg 10%-át utalja át jótékonysági célra. Dániel Mária festő és újságíró is felajánlotta egyik festményét a rászoruló sajtómunkások megsegítésére.

A sajtóban dolgozók szervezeti életének története 116 éves múltra tekint vissza Magyarországon. Közös jótékonysági koncertünkkel a tisztességes újságírás, az egymás iránti figyelem és szolidaritás hagyományát szeretnénk megerősíteni. A személyre szóló segélyek odaítéléséről a Szolidaritás Alapítvány Kuratóriuma dönt egy újonnan létrehozott testület, az úgynevezett Koncert Szolidaritási Bizottság eseti javaslatai alapján.

Ez a Bizottság felkérés alapján jön létre a MÚOSZ Szociális Bizottságából, továbbá három olyan tagból, akiket a koncert szervezését támogató többi újságíró szervezet jogosult delegálni. Az újságírói segélykérelmet a Koncert Szolidaritási Bizottságnak címezve a MÚOSZ Székházában kell leadni írásban egy kitöltött adatlapot mellékelve. A segélykérelem elfogadásának alapfeltétele, hogy a kérelmező legalább tíz éves, érvényes újságíró szervezeti tagsággal rendelkezzen az aláíró szervezetek bármelyikében. Kétféle segély adható: eseti munkanélküli, vagy szociális rászorultságon alapuló segély. Egy kérelmezőnek évente egyszer, csak egy jogcímen ítélhető oda segély. A kiutalható egyszeri segélyösszeg alap-esetben 22 ezer forint.

Mint Frank Ivántól megtudtuk, a fellépőkkel való egyeztetés folyik, de nemcsak novemberben számítanak rájuk. A későbbiekben szeretnék újraindítani a ?60-70-es évek Színész?Újságíró Rangadóját, a SZÚR-t. Azokban a májusokban, a Népstadionban SZÚR-kolhattunk kedvenceinknek, most viszont ennél jóval kisebb helyszínben gondolkodnak. Lehet, hogy fedett-pályás mérkőzés lesz a SYMA Csarnokban, mert ?kispályásnak? mégsem illene nevezni a kezdeményezést!

2 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Ideje már összefognunk! | ZETApress
  2. SYMA Összefogás | ZETApress

Szóljon hozzá!