ZETApress

hírportál

Új Tehetségek a komolyzenében

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium nagysikerű kulturális évada, a Reneszánsz Év-2008 keretében először meghirdetett KLASSZ Tehetségek program tizenegy fiatalnak adott lehetőséget arra, hogy egy évet eltölthessen egy általa kiválasztott külföldi zenei intézménynél és mesternél. A rendhagyónak induló, de minden jel szerint hagyományteremtő komolyzenei pályázat 2009-ben is folytatódik! ? tudtuk meg sajtótájékoztatójukon.

A KLASSZ Tehetségek gálakoncerten Schneider Márta, az OKM kulturális szakállamtitkára bejelentette, hogy a kulturális tárca 2009-ben is felvállalja mecénási szerepét és folytatja a KLASSZ Tehetség programot, amelynek keretében húszmillió forintos támogatással járul hozzá fiatal komolyzenészek továbbtanulásához. Az egy éven át tartó támogatási időszak alatt a tehetségek nívós zenei intézményekben, nemzetközileg elismert szakemberektől tanulhatnak és számos rangos zenei versenyen vehetnek részt.

A 2008-as nagysikerű KLASSZ Tehetségek program nyerteseinek bemutatkozó estje március 27-én este fél 8-kor zajlott, ahol a fiatalok először léphettek fel a Művészetek Palotájában. Schneider Márta kulturális szakállamtitkár asszony ünnepélyes keretek között elismerő oklevelet adott át a tizenegy nyertes fiatal számára, majd hangsúlyozta: a talentumon kívül egy sikeres pályához a szakma és a kulturális intézményrendszer támogatása is szükséges.

Újabb húszmillió forint zenei tehetségek támogatására

Batta András, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektora, a KLASSZ Tehetségek program bizottságának elnöke beszédében szintén kiemelte: Magyarország a zenei tehetségek országa, a tehetséges fiatalok felfedezésében és kibontakozásában azonban rendkívüli szerepe van a zenei nevelési rendszernek és az olyan intézményeknek, amelyek felvállalják a tehetséggondozást.

A gálakoncert igazi sikere ? hangsúlyozta Rubovszky Rita, a Hungrorfest Kht. ügyvezető igazgatója, az est háziasszonya ? hogy felélesztette, újraértelmezte a reneszánsz tehetséggondozás szellemiségét. A Művészetek Palotájának légköre, a rendkívül színvonalas, ötletes, komolyzenei koncerteken ritkán látott fényjáték, a fiatalok változatos programválasztása és előadásmódja mind-mind azt a célt szolgálták, hogy a komolyzenét olyan formában mutassuk be, ami a széles közönség számára is vonzó, érdekes, de célunk volt az is, hogy valódi léptékváltás történjen a fiatal tehetségeket bemutató programok sorában ? mondta.

A nagysikerű gálaest keretében mutatták be a szintén a KLASSZ Zenei Iroda koordinálásában megvalósuló Haydn Év 2009 emblematikus figuráját, egy a zeneszerző-korabeli ruhába öltöztetett, rizsporos parókás Haydn bábfigurát, amellyel a nagyközönség számos komolyzenei és egyéb eseményen találkozhat majd. A szervezők főként a gyermekeknek és fiataloknak kedveskednek a karakteres és bájos figurával, amely reményeik szerint közelebb hozza a legfiatalabb generációt is a komolyzene szeretetéhez.

Az esemény kapcsán büszkén adunk hírt arról a kimagasló eredményről, hogy a program egyik támogatottja, Győri Noémi áprilisban a világ egyik legnevesebb fuvolagyártó cége, a Miyazawa, Európában egyedüli fiatal ígéret művészeként egy 14 karátos arany fuvolát vehet át. Fiatalok! Magyarok! Tehetségesek! Bejárták Európát, és most itthon vannak, hogy nekünk játsszanak!

A KLASSZ Tehetségek egyöntetűen úgy nyilatkoztak a gálaest kapcsán: a program életre szóló élményt jelentett számukra, nem csupán művészi, előadói készségük fejlődött, hanem mindannyian megismerkedhettek egy-egy nemzet pezsgő kulturális életével. Számos barátságot és szakmai kapcsolatot kötöttek, melyekre alapozva hazánk zenei életét színesítik és viszik hírül világszerte: Magyarországon a ZENÉT nagybetűvel írjuk!

Szóljon hozzá!