ZETApress

hírportál

Pünkösdi Majális

Belvárosi Majális lesz a hétvégén az Erzsébet téren. Május 25-28-a között vidám hangulatú családi fesztivált szervez az Urbanissimus Egyesület, a Design Terminál, az Akvárium, a Welove Budapest, a Reevolutio Consulting és Tourist Friendly Solutions ? tudtuk meg a mai sajtótájékoztatón.

Az esemény háziasszonya Teszári Nóra, a Forum Hungaricum szóvivője volt. A szervezők és a résztvevő intézmények képviseletében Gauder Péter, az Urbanissimus Egyesület elnöke, Ács Zoltán, a Design Terminál kreatív igazgatója, Horn Márton, az Akvárium Klub intézményvezetője és Száraz István a WeLove Budapest ügyvezetője tájékoztatott. Elmondták, hogy a pünkösdi hosszú hétvégére és egyben gyereknapra tervezett program-kavalkád az Urbitális Majális egy hónapos rendezvénysorozat részeként kerül megrendezésre.

Az esemény keretében az amúgy is nyüzsgő tér még inkább megtelik majd élettel. A szervezők kulturális programokkal, kirakodó vásárral, zenével-tánccal, sportbemutatókkal, kézműves foglalkozásokkal, koncertekkel várják a látogatókat. A gyermeknap apropóján a 4 nap alatt interaktív gyermekprogramokkal, bábszínház előadásokkal, édességek széles kínálatával, vasárnap pedig állatsimogatóval is kedveskednek a legkisebbeknek. A programok délelőtt 10 órától 20 óráig tartanak, és az Akvárium koncertjeivel folytatódnak egészen éjszakába nyúlóan.

A Belvárosi Majális névre keresztelt rendezvény elnevezéséhez híven egy igazi színes forgatag lesz a civil egyesületek kreatív foglalkozásaitól kezdve a biciklis bemutatókon, divatbemutatókon át a hagyományos kézműves árusokig, a téren minden megtalálható lesz, ami egy májusi családi hétvége kelléke lehet. Pünkösd és gyermeknap lévén a jótékonyságra is gondoltak a szervezők; a Heim Pál Gyermekkórház kis betegei számára gyűjtenek majd a helyszínen vérnyomásmérőre és egyéb orvosi eszközökre.

A szervezők elsősorban civil szervezetek, egyesületek, akik szeretnék közelebb hozni a várost és az itt lakókat, szeretnék megmutatni magukat és láttatni azt, hogy milyen színes, kreatív és nyüzsgő város is Budapest! A szervezetek motiválni kívánják a városfejlesztés közreműködőit, hogy a város jövőbeli sikeres gazdaságának mibenlétét keressük közös erővel, hogy aztán a megvalósításban, ami esetleg egy generációnyi időt igényel, mindenki kivehesse a részét.

Úgy hiszik, hogy Budapest szellem, kultúrája, talentumai, innováció-képessége lehet az a gazdasági hajtóerő, amellyel a válság hullámain keresztülszörfölhetünk egy jobb, férjesebb élhetőbb jövő felé. Ennek az ideának számtalan előzménye van az emberiség, illetve a városok történelmében. De a konkretizálását ismételten újra kell gondolni itt és most, avagy újra- kitalálni. Ehhez fognak hozzá ezen a hétvégén a szervezők é partnereik, 2012. Pünkösdjén. Természetesen mindezt nemcsak az itt élőknek, hanem a városba látogató külföldi turistáknak is ajánlják, hiszen a belváros egyik legforgalmasabb tere egyben a külföldiek kedvelt útvonala is!

Az Erzsébet tér mellett a Design Terminálba is várják az látogatókat, ahol május 25-én kerül megrendezésre a Powered by Budapest egynapos esemény, mely a kreatív Budapestet állítja fókuszba. Délelőtt konferencia lesz érdekes előadásokkal és kerekasztal beszélgetésekkel, délután 4-től pedig design piknik és vásár a Design Terminál tetőteraszán, ehető és nézhető finomságokkal. A rendezvény és a programok ingyenesen látogathatók! Nyitva: május 25-28-án 10 és 20 óra között.

Mezítlábasok és bakancsosok

A sajtótájékoztató kezdetén a Mezítlábas Zenészek lépett fel. A trió tagjai ? Bodrogi Éva ének, Koltai Katalin gitár és Bartek Zsolt klarinét ? stílszerűen mezítláb voltak. A sajtótájékoztató végén a Bors együttest hallhattuk, a négy zenészből ketten bakancsban és kalapban ültek a közönség elé. A Mezítlábas Zenészek Párizs ? Rió ? Buenos Aires De Budapest! Lemezbemutató mini-koncertje május 30-án, szerdán este 8-kor lesz a Bem moziban. Az együttes tagja még Bolcsó Bálint élő elektronika, Vinnay Péter film improvizáció és Bagdi Kata stylist. A három utas: Claire Alix Saillard (Paris), Pimenta Débora Rúbia (Rio de Janeiro) és Attila Jeszenszky-Böhm (Buenos Aires).

Három zenész Budapesten. Képzeletbeli úti céljuk Párizs, Rio, Buenos Aires. Három utas Budapesten. Múltjuk Párizs, Rio, Buenos Aires. Jelenük Budapest. Komplex össz-művészeti projekt, melyet a Junior Príma Díjas gitárművész, Koltai Katalin és Bodrogi Éva, énekművész által alapított zenei együttes, a Mezítlábas Zenészek hoztak létre. A három muzsikus ? Bartek Zsolt, Bodrogi Éva, Koltai Katalin ? koncertje a XX. század első kétharmadának legnépszerűbb argentin, brazil, francia zeneszerzőinek világába kalauzol minket, emellett saját improvizációk is elhangoznak.

A koncert nem más, mint egy zenei utazás, három zenész képzeletbeli utazása Párizs, Rió de Janeiro és Buenos Aires között, miközben a valóságos életük Budapest utcáin zajlik. A valós helyszín ? Budapest ? újra és újra bevillan ebbe a zenei folyamatba, zaj és beszéd montázsokon keresztül, melyeket a fiatal zeneszerző Bolcsó Bálint élő elektronikával hoz létre.

Ezt az élőben zajló koncertet (mely egyben a most megjelent lemez bemutatója is) kíséri Vinnay Péter erre készülő némafilmje, melynek szereplői ? Claire Alix, Pimenta és Attila ? három fiatal, akik Párizsból, Buenos Airesből és Rio de Janeiróból költöztek Budapestre. Az ő életükben a három világváros az emlékeket és a múltat jelenti elsősorban, és budapesti utazásaikba ezek az emlékképek villannak be újra és újra. A projektben élő koncert és film szoros egységbe fonódik össze, mivel a vászon alatt muzsikáló három zenész folyamatos kapcsolatban áll zenei és dramaturgiai szempontból a vásznon történtekkel.

A Mezítlábas Zenészek

A Művészcsoportot Koltai Katalin gitárművész és Bodrogi Éva énekművész hozta létre 2006-ban. A zenészek törekvése egy olyan tér megalkotása, mely különböző művészeti ághoz tartozó előadóművészek és alkotók számára a szabad alkotás és önkifejezés lehetőségét adja. Kamarazenei, össz-művészeti, ifjúsági és kortárs zenei projektjeik kiemelt célja a nyitott és őszinte ?mezítlábas? kommunikáció, mely lehetőséget teremt a művészetek és különböző társadalmi csoportok közti párbeszédre, és arra, hogy szélesebb közönséghez juthasson el kortárs és komolyzene.

Az együtteshez tartozó művészek elismert szereplői a nemzetközi hangverseny és színházi életnek, közös produkcióik rendszeresen mutatkoznak be Magyarország és Európa jelentős kulturális tereiben, így például a Vígszínházban, a POSZT-on, SZIGET Fesztiválon, a FUGA-ban. A Magyar Rádió megbízásából 2011-ben közreműködésükkel hangjáték készült. 2012-ben jelent meg első lemezük a Gryllus Kiadónál.

Szóljon hozzá!