ZETApress

hírportál

Bach-bemutató Gödöllőn

A Gödöllői Királyi Kastély Díszterme királyi jelzőhöz méltó esemény helyszíne lesz szombaton. A hangverseny műsorának keretét két Bach-motetta adja: az elején elhangzó Lobet den Herren, illetve a műsort záró Jesu, meine Freude.

A koncert három közbeeső darabja ritkábban hallható: a 158. számú szólókantáta mellett hazánkban először hangzik fel egy a közelmúltban felfedezett mű, az Alles mit Gott kezdetű ária. Ugyancsak hazai bemutató lesz a Bach-tanítvány, Johann Ludwig Krebs műve, a különös hangzásvilágú Erforsche mich Gott kezdetű motetta. Közreműködik Kamp Salamon, Pécsi Tudományegyetem docense, a Magyar Örökség-díjas Lutheránia Énekkar vezető karnagya, a Budapesti Bach-hét művészeti vezetője, a Magyar Bach Társaság alapító tagja és jelenlegi elnöke, nemzetközileg elismert Bach-szakértő.

A Palestrina Énekegyüttes a váci Palestrina kórus és a Voce Substantiale szólistáiból alakult énekegyüttes. Tagjai hivatásos muzsikusok, magyar zenei élet aktív résztvevői. Elsősorban a reneszánsz vokálpolifónia és a barokk kórusmuzsika kiemelkedő műveinek előadására szerveződtek. Kamp Salamon vezetésével először adnak hangversenyt. A hangszeres együttes a MR Szimfonikusok és az Orfeo Zenekar tagjaiból alakult. Vezetője Ábrahám Márta, aki a zeneakadémiai oktatói tevékenysége mellett a MR Szimfonikusok első koncertmestere. Szólót énekel Dezső Sára és Philipp György.

Megtiszteltetés számomra, hogy a nagy hírű és patinás Gödöllői Királyi Kastély zenei arculatát formálhatom. Legfontosabb célom az, hogy Gödöllő elfoglalja méltó helyét az európai zenei életben. Az elképzelés nem korlátozódott egyetlen zenei stílusra, fontosabbnak tartottam a különböző zenei irányzatok legkiválóbb képviselőit meghívni. Az előadóművészek közül sem feltétlenül a legnagyobb sztárokat igyekeztem megnyerni, beértem helyette a legjobbakkal. Nagy tisztelettel és szeretettel ajánlom a 2009-es koncertműsort minden kedves érdeklődőnek! ? mondta el Bogányi Gergely művészeti vezető.

Szóljon hozzá!