ZETApress

hírportál

Cirkusz az Arénában

Az Alegría a Cirque du Soleil legsikeresebb klasszikus produkciója, amely már több mint tízmillió embert szórakoztatott világszerte 1994-es montréali bemutatója óta. 15 évnyi sátras előadás után az Alegría 2009 májusában újjászületett, hogy az arénák közönségét is elbűvölje.

Bár a nevében szerepel a cirque, azaz cirkusz szó, a hagyományos cirkuszhoz nem sok köze van. Ez a meghatározhatatlan műfaj ugyanis egyszerre mese, tánc, akrobatika, dráma, humor, vásári mutatvány, játék, költészet, fantasztikum, misztika, muzsika és varázslat ? tudtuk meg Márkus Évától.

Az Alegría szó spanyol eredetű, boldogságot, örömöt, örvendezést jelent; az előadáson 15 különböző ország 55 artistája mutatja be a lélegzetelállító mutatványokat. Az Alegría barokkos stílusa a színpompás kosztümökkel, az élőben előadott zeneszámokkal, a gondosan kidolgozott műsorszámokkal mind-mind hozzájárul az emberi teljesítőképesség és a művészet iránt érzett csodálathoz. Az ügyesség, az erő és a sebesség lenyűgöző kombinációja egy elegáns és könnyed előadásban.

A Cirque du Soleil társulata az Alegría show-ban olyat tesz, amire csakis ők képesek. Ahogy a Time Magazine írta: Láthatóvá teszik a hihetetlent. Az Alegría végre Budapestre is megérkezik, május 17-e és 20-a között, csupán 5 előadás erejéig lesz látható a Papp László Budapest Sportarénában. Előadásaik: május 17-e, csütörtök és május 18-a, péntek este 8 órai kezdettel; május 19-e, szombat délután 4 és este 8 órai kezdettel; május 20-a, vasárnap délután 5 órai kezdettel. Jegyek még kaphatók az interneten és a Ticketpro országos hálózatában.

Néhány adat a Cirque du Soleil-ről

Egy 20 fős utcai előadóművészekből álló csoport alapította 1984-ben. Közöttük volt a tűznyelő és harmonikaművész Guy Laliberté, aki vezető szerepet vállalt a Cirque du Soleil megalapításában és az új műfaj megteremtésében. Az alapítás évében 73 ember dolgozott a Cirque du Soleil-nek. Ma ötezer alkalmazottjuk van, közülük csupán a montréali központban kétezren dolgoznak.

Több mint 100 különböző munkakör található a Cirque du Soleil-nél. Az alkalmazottak átlag életkora 37 év. A cég jelenlegi alkalmazottjai és artistái 50 különböző nációból kerültek ki és 25 különböző nyelven beszélnek. 1984 óta több mint százmillió ember látta a Cirque du Soleil előadásait világszerte. Ebből közel 15 millió ember a tavalyi évben nézte meg valamelyik show-t. A Cirque du Soleil 1992 óta teljes mértékben önfenntartó, semmilyen állami, vagy kulturális támogatásban nem részesülnek.

Szóljon hozzá!