ZETApress

hírportál

Premier a Révay utcában

Vaksötét komédiát, angol bohózat-klasszikust mutat be március 8-án, csütörtökön este 7-kor a Centrál Színház. A délelőtti fotóspróbán Peter Shaffer: Black Comedy című másfél órás darabját láthattuk Baráthy György fordításában, Puskás Tamás rendezésében. Fotóink Lantai József felvételei.

Az Amadeus és az Equus szerzőjének világhírű bohózata az első néhány perctől eltekintve egy sötét szobában játszódik: a színpadon akkor van világos, amikor a történet szerint a helyiségben nincs fény. A történet egy fiatal pár körül bonyolódik. Főhőse Brindsley Miller szobrászművész (Schmied Zoltán), akinek szerény lakásába egyazon este érkezik menyasszonyának (Kovács Patrícia) rigorózus édesapja (Blaskó Péter), a szomszédja (Simon Kornél), akitől annak tudta nélkül kölcsönvette bútorait, illetve egy megrögzötten antialkoholista asszony (Pokorny Lia).

Bonyolítja a helyzetet, hogy később a főhős volt szeretője (Liptai Claudia) is befut, ám egy váratlan áramszünet következtében ebből a szereplők mit sem látnak, a közönség azonban szemtanúja lehet mindannak, ami a sötétben történik. Az 1965-ben írt bohózatot öt kategóriában is jelölték a legrangosabb színházi kitüntetésnek számító Tony-díjra, köztük a legjobb darabra is. Azóta gyakran látható a New York-i Broadway és a londoni West End műsorán is, Budapesten azonban már régen nem találkozhatott vele a közönség.

Sajnálattal mondom, hogy különös aktualitását is érzem a sok sötétben tapogatózó embernek, akik utálják a saját életüket, és utálják a többieket is, nem tudják, hogy mi van, de egyre jobban forr bennük a düh, annyira, hogy a végén még gyilkolni is tudnának. Ha sikerül ennek minden komikus és tragikus ízét megmutatni, akkor a nézőket elbűvöli majd az előadás ? mondja Puskás Tamás rendező.

Első alkalommal szerepel a Centrál Színház színpadán a Kossuth-díjas Blaskó Péter, akit elmondása szerint kifejezetten inspirál, hogy összetett, nagy koncentrációt igénylő feladatról van szó. ? Ritka az olyan helyzet, amikor az ember olyan vígjátékban vesz rész, ami várhatóan a közönségnek és a színészeknek is tetszik, és élvezetes benne dolgozni ? mondta el a művész a januári olvasópróba után, hozzátéve, hogy nagyon örült a Centrál Színház felkérésének, mind a jó gárda, mind a remek darab miatt. Fotóink Mészáros Csaba felvételei.

Peter Shaffer bravúrdarabja egy áramszünet képtelen története, amelyben egy fiatal, laza szobrászművész, Brindsley Miller vendégségbe várja menyasszonyának katonatiszt édesapját, és ugyanezen estén szeretné bemutatni alkotásait egy milliomos német műgyűjtőnek (Vári-Kovács Péter). A jeles alkalomhoz azonban túlzottan szegényesnek találja lakásának berendezését, ezért minden külön értesítés nélkül kölcsönveszi vidéken pihenő barátjának egyes bútorait.

Talán kezelhető lenne a kérlelhetetlen és feddhetetlen apa, a váratlanul betoppanó szomszéd és a titokban kölcsönvett bútorok hirtelen hazaérkező tulajdonosa, sőt, talán még Brindsley meglepetésszerűen felbukkanó volt szeretője is, ha nem lépne közbe a Londoni Elektromos Művek által kiküldött furcsa szerelő (Papp János), a német akcentussal beszélő Schuppanzigh…

A Black Comedy ősbemutatóját 1965-ben tartották a londoni National Theatre-ben. A bohózatot öt kategóriában is jelölték a legrangosabb színházi kitüntetésnek számító Tony-díjra, köztük a legjobb darabra is. A Centrál Színház előadása az eredeti helyszínen és időben játszódik, megidézve a ?60-as évek Angliáját. Az időszak elmaradhatatlan jellemzője a Beatles; a zenekar számos dala elhangzik az előadás előtti félórás mini-koncerten.

A megalkuvás bizonyos körülmények között magyarázható, ám önfeladással és önbecsapással jár ? mondja a darabról a rendező, Puskás Tamás. ? Nem szeretném túlságosan aktualizálni, de úgy érzem, hogy áthallásos a történet. Ha sikerül ennek minden komikus és tragikus ízét megmutatni, akkor a nézőket elbűvöli majd az előadás. ? A Centrál Színházban Pokorny Lia helyett a második szereposztásban az antialkoholista asszonyt Borbás Gabi alakítja.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Margitszigeti Érinthetetlenek | ZETApress

Szóljon hozzá!