ZETApress

hírportál

Új néven a rajkózenészek

Rajkó Nemzeti Zenekar néven újul meg Rajkó Zenekar. Az idén hatvan éves művészegyüttes a tegnapi nappal új néven működik ? tudtuk meg a délelőtti sajtótájékoztatón az Erzsébet téri Design Terminálon a zenekar nemrég kinevezett vezetőitől. Képeink Lantai József felvételei.

A zenekar új igazgatója Sket István táncművész, produkciós vezetője Barna István táncpedagógus-koreográfus, a zenekar művészeti vezetője pedig Sárközi Ferenc zongoraművész lett. A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium tavaly decemberben a Design Terminál Nonprofit Kft-t bízta meg a Rajkó Művészegyüttes átvételére és helyzetének rendezésére. A Design Terminál megnyugtatóan, hosszú távon kívánta rendezni a zenekar pénzügyi helyzetét és annak további sorsát.

A sajtóban megjelent pontatlan információkkal és ellentmondásos nyilatkozatokkal szemben az együttes korábbi tagjai február 27-én, hétfőig valamennyien megkapták elmaradt járandóságukat. Az indulásához szükséges anyagi hátteret a tavalyi évben, pályázati úton elnyert támogatás fedezi. Ehhez társul majd a későbbiekben a fellépésekből származó, illetve a támogatóktól kapott bevétel.

A zenei színvonal és megújulás biztosítása érdekében a zenekar vezetősége próbajátékot hirdetett meg, melyen több mint 50 muzsikus vett részt, a szakmai zsűri döntése alapján közülük 19 fő kapott szerződéses státuszt, vagyis biztos megélhetést jelentő állást. Közülük ketten ? Mata László és Hankó József hegedűsök ? a mai sajtótájékoztatóra is eljöttek.

A Rajkó Zenekar története

A KISZ Központi Művészegyüttes Rajkó Zenekara 1952-ben alakult, Szigeti Pál igazgató, valamint az első művészeti vezető, Farkas Gyula irányításával, azzal a céllal, hogy a fiatal tehetségek gondozásán keresztül ápolja a cigányzene hagyományát, illetve kiemelve azt az éttermek világából, a hazai, majd pedig nemzetközi színpadokra vigye. A rendszerváltozás körüli bizonytalan helyzetben azonban ? a KISZ megszűntével ? a tulajdonviszonyok rendezetlenné váltak.

Az állam akkoriban nem gondoskodott a névhasználat védelméről, így fordulhatott elő, hogy a ?90-es évek végén az együttes 12 tagja (magánszemélyként) levédette az egykor állami alapítású zenekar Rajkó elnevezését. Az elmúlt 2 évtized alatt fokozatosan lazult az együttesben a zenei-szakmai minimum kontrollja, illetve a zenészek korosztálya messze került az eredeti elképzeléstől (a rajkó gyermeket, fiatalt jelent), ami sürgetővé tette a fiatalítást és a művészi megújítást.

A megújulás érdekében tett lépések

A zenei színvonal biztosítása és a fiatalítás érdekében rendezett zenekari próbajátékon több mint 50 muzsikus vett részt, 3 fős szakmai zsűri döntése alapján közülük 19-en kaptak szerződéses státuszt, vagyis biztos megélhetést jelentő állást. A válogatásnál fontos szempont volt, hogy a zenészek az úgynevezett Rajkó-iskolának egykori növendékei legyenek, és/vagy klasszikus zenei képzésben részesültek, és/vagy az eddig működő Rajkó Zenekar ifjabb nemzedékéhez tartozzanak. A megújult művészegyüttesben a zenészek mellett egy karmester, hatfős vezetőség, illetve asszisztencia és háromfős műszaki személyzet kapott helyet.

A Rajkó Nemzeti Zenekar vezetésének tervei között szerepel ? az alapító Farkas Gyula által kijelölt zenei út tiszteletben tartása mellett ? a cigányzene XXI. századi hangzásvilágának megteremtése, a 60 év alatt kialakult repertoár legsikeresebb darabjainak felújítása ugyanúgy, mint vendégszerzők munkáinak előadása, illetve együttműködés kialakítása neves hazai táncegyüttesekkel. A zenekar vezetői kérdésemre elmondták, hogy évente tartanak újabb meghallgatásokat, de anyagi okokból a 19 fős zenészlétszám limitált, így az újabbak csak a gyengén muzsikálók helyébe léphetnek.

1 hozzászólás

  1. Nem véletlenül, a nyilatkozók úgy tesznek, mintha abban a sajnálatosan zavaros húsz évben, amíg a rendszerváltó pártok (is) hatalmi hátországuk kiépítésével voltak elfoglalva, a Rajkó Művészegyüttes CSAK ÚGY fennmaradt volna. Nem uraim! Akkor is kellettek valakik, aki megmentették, minden nap, minden hónapban, minden évben. Ők nem politizáltak, csak tették a dolgukat. Érdekes módon a név levédését senki sem találta aggályosnak a jogvédő szakemberek között 1997-től mostanáig. Talán bizony nem jól végezték a dolgukat? Lehet, hogy őket is meg kellene menteni…