ZETApress

hírportál

Véget ért a SzólóDuó

Tegnap este véget ért az idei SzólóDuó Nemzetközi Tánc Fesztivál. Döntött a zsűri, szavazott a közönség. Tánclecke és szédítő magasság az idei két közönség-kedvenc a SzólóDuó 2012 versenyprogramjából ? tudtuk meg Páva Ritától.

A négy legjobb az idei Gálaesten: két szóló, két duó ? nem lehetett nem ott lenni! Az Orkesztika Alapítvány a 100 éves magyar tradíciójú modern táncirányzat, a Mozdulatművészet és az Orkesztika Iskola jubileumi évében közel 100 produkcióból 34-et választott ki a versenyprogramba, amelyből tegnap este, a SzólóDuó Gálaestjén négyen léptek ismét színpadra.

A versenyprogram legerősebb napja vitathatatlanul a péntek volt. A közönség szavazatok alapján az idei év legjobb szólója a táncleckéről szóló, virtuóz, az ugrások és akrobata mutatványok közben is folyton felolvasó Újvári Milán (H) A keringőtől a mambóig című koreográfiája lett. A közönség kedvenc duója szintén a pénteken szereplő német csapat, a székek között egyensúlyozó Tim Behrens (D) és Florian Patschovsky (D) páros, akik a Kompanie HeadFeedHands társulat alapítói és alkotói. Darabjuk, a (Hogy lehet) majdnem ott lenni pontosan 9 percig tartja néma csendben és lélegzet elállítva a közönséget.

Az idei zsűri, Gaál Mariann, Szabó Kristóf és Fenyves Márk két legjobb szóló és két legjobb duó előadást választott a mezőnyből. A legjobb szóló díjában részesült a közönség díjban is részesült szóló, A keringőtől a mambóig, Újvári Milán koreográfiája. Szintén legjobb szólónak választotta az idei zsűri, a tavaly még csak zsűri díjban részesült, Anežka Stráníková (CZ) a Találkozás Michealangeloval című saját koreográfiájáért. A zsűri két legjobb duó díjazottja a közönség díjas (Hogy lehet) majdnem ott lenni, illetve a Juhász Zsolt koreográfiája, Lajkó Félix zenéjére táncoló Bednai Nikolett és Vincze Levente Gergely Reláció című produkciója kapta.

Az Ork?Kota Platform, Egy percesek (tánc)filmekre, mely az Orkesztika Alapítvány és a Kontakt Táncért Alapítvány közös szervezése idén harmadik alkalommal került megrendezésre. A háromtagú zsűri: Gaál Mariann, Mándy Ildikó és Fenyves Márk döntése alapján az idei év legjobb Egy perces (tánc)film címet Jurányi Patrik és Boldog Vince rendezése, Jurányi Patrik koreográfiája, az INsoundOUT című alkotás kapta. A közönség szavazatai alapján az idei kedvenc pedig az RGB Színek?testek?formák film lett, rendező: Ferencz Krisztina és Jámbor Zsóka, koreográfia: Ferencz Krisztina.

A fesztiválkísérő programjaként a résztvevők és érdeklődők minden délelőtt workshopokon vehettek részt. Idén először a nagyközönség is betekinthetett az elmúlt hét munkájába. A gálaest szünetében Anna Piotrowska tartott bemutatót a workshopon részt vett táncosokkal a MU Színház lépcsőjén.

Az idei fesztivál harmad annyi költségvetésből, mint eddig, de megvalósult, köszönhetően a támogatók mellett a szervezők, a résztvevők és az önkéntesek lelkes és odaadó munkájának. Az Orkesztika Alapítvány reméli, hogy jövőre, is ilyen gazdag és színvonalas programra várhatja majd a közönséget, a XIV. SzólóDuó Fesztiválra.

Szóljon hozzá!