ZETApress

hírportál

SzólóDuó Dél-Budapesten

Ahogy már december 19-én beharangoztuk, ma este veszi kezdetét a 13. SzólóDuó Nemzetközi Tánc Fesztivál az Orkesztika Alapítvány szervezésében ? tudtuk meg Páva Ritától.

A Mozdulatművészeti Stúdióban tartott megnyitón Anna Piotrowska Close to gate No. 5 ? clitoris landscape előadása a milánói Perypezye Urbane Media Collective meghívására a DanceMe interdiszciplinális projekt keretén belül készült. A projektben hat meghívott művész szerepelt: két zenész, két videó művész és két kritikus.

Az alkotás folyamata az interneten keresztül valósult meg, melynek során a hat különböző produkció kölcsönösen hatott egymásra. Koncepció, előadó: Anna PIOTROWSKA. Zene: Dario CONGEDO, Giulio ESCALONA, Anna PIOTROWSKA. Videó: Mariano LEOTTA. Az előadás a DanceMe projekt keretében jött létre. Producer: Perypezye Urbane Media Collective.

Az idei háromnapos versenyprogramban 34 produkciót értékel majd a zsűri, illetve a közönség a szavazataival. A csütörtök-péntek-szombati versenyprogramban a magyar produkciók mellett gazdag nemzetközi mezőnyre számíthatunk. Az idei cseh jelentkező csapatból, nem kell majd meglepődni, ha pár ismerős arccal találkozunk. A közönség egyik cseh kedvence is ismét versenybe jutott legújabb alkotásával. Anežka STRÁNÍKOVÁ (CZ) tavaly az Evolúció című produkciójával nyűgözte le a közönséget és a zsűrit, idén a Meeting with Michealangelót hozta el a számunkra.

Nagy létszámban képviseli magát idén Lengyelország, ahol szintén találhatunk tavalyi ismerőst. Aleksandra Bożek-Muszyńska (PL) Unleavened duóját idén a Just Go című szóló váltja, melyet csütörtökön a versenyprogram első napján láthatunk. A németországi SzólóDuó jelölő körből négy produkció került be a 2012-es versenyprogramba. Ígéretesnek mutatkozik pénteken a fiú duó páros, a Kompanie HeadFeedHands (How to be) Almost There című alkotása, illetve a Sophia Guttenhöfer One armed Sissers munkája szombaton. Az országok listáját a szlovák, svéd és az osztrák résztvevők színesítik majd.

A magyar résztvevők között mindennap találunk már ismert és idén először színpadra lépő versenyzőket. Csütörtökön a Reláció című Juhász Zsolt koreográfiáját bemutató táncosokat (Vincze Levente és Bednai Nikolett) már volt szerencsénk vendégül látni a SzólóDuó korábbi éveiben, de szintén visszatérő koreográfus és táncos Grecsó Zoltán, aki idén Grecsó Krisztián, a táncos testvére nem rég könyvben megjelent alkotását a Mellettem elférsz címűt állítja duóban színpadra szombaton. A legfiatalabbak pedig Samu Kristóf koreográfiájában, Kockáztass! ? címmel pénteken lépnek színpadra.

Az idei fesztiválkísérő programként Blaskó Borbála: Limon+ címmel, Anna Piotrowska pedig MINDYOURBODY címmel tart workshopot minden délelőtt Ferencvárosban, a Tagló utcai Mozdulatművészeti Stúdióban. Ha pedig tánc, legyen film is. Az Ork?Kota Platform (3.0)-ra nevezett egy perces táncfilmekre online és a fesztivál helyszínein szavazhat a közönség. Szólóban vagy duóban érdemes ellátogatni a Tagló utcába és az újbudai MU Színházba ezen a héten egy kis újévi feltöltődésre!

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. SzólóDuó 2012 Újbudán | ZETApress

Szóljon hozzá!